Site icon Szallas.hu Blog

6+1 bunkertúra Csernobil-rajongóknak – Elképesztő hazai bunkerek


Érdekelnek a világháborús ereklyék? Megismernéd közelebbről is a hazai óvóhelyeket, katonai létesítményeket, harckocsi beállókat és titkosított objektumokat? Keresd fel az ország legizgalmasabb kiállításait és földalatti pincerendszereit, ahol egy bunkertúra örök életre szóló, borzongató élmény lesz! Mutatjuk az utat! 

Sziklakórház Bunker Múzeum

6+1 Bunkertúra Csernobil-rajongóknak

1.Természetismereti és történelmi séta a Budai Vár alatti barlangrendszerben

Mindig is kíváncsi voltál arra, hogy hogyan néz ki a Budai Vár alatt húzódó, 3 kilométer hosszú barlangrendszer? 

A természetes eredetű barlangüregek egykor börtönként és óvóhelyként is funkcionáltak, ma a földalatti folyosókat és termeket egy 1,5-2 órás vezetett séta keretében lehet megnézni. Ha nem félsz a zárt és a sötét terekben, bátran nevezz be a nem mindennapi programra, amely garantáltan borzongató élmény lesz! 

2.Bunkertúra az esztergomi Strázsa-hegyen

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében egy olyan bunker túrán vehetsz részt, amely során megismered a Strázsa-hegy rejtett titkait. A túravezetők a térségben élőktől gyűjtötték be az információkat az idők során a bunkerekről, és a Bunkertúrán látható területekről.

Foglalj szállást Esztergomban! >>

Strázsa-hegyi kilátó

A séta keretében olyan világháborús katonai emlékekkel találkozhatsz, mint a volt harckocsi és tankbeállók, a kilátó, amelynek belsejében cirill betűs feliratokat találsz, és az épségben fennmaradt föld alatt rejtőző bunker. Az esztergomi lőtér és környéke hihetetlenül értékes történelmi emlékekkel vár. A kilátó egykor a reptér forgalmát segítette, ám nem maradt fenn róla írásos anyag, mert az oroszok mindent felégettek.

A közeli, 7. számú hadifogoly temetőben több ezer katona fekszik. A táborlakókat kolera és tífuszjárvány sújtotta, neveiket az emlékükre állított székelykapun lehet elolvasni. 

3.Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt

A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt található, a második világháborúban sebesültek százait látták el itt. A súlyos kötszer- és gyógyszerhiány ellenére az orvosok és a nővérek kitartottak, és az életüket kockáztatva segítettek a sérülteken. 1945 novemberében a Sziklakórházban tífusz elleni vakcinát gyártottak, majd az 50-es évek elején titkosították a létesítményt. 

Szállások a Sziklakórház környékén >>

A kórházat később kibővítették, és atom biztossá tették, hogy egy nukleáris vagy vegyi támadás esetén is betölthesse funkcióját. Az LOSK 0101/1 rejtjelszámú objektum 2007-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, de hatósági előírások miatt a múzeum a mai napig kizárólag szakmai vezetéssel látogatható.

A múzeumban megnézheted a korabeli berendezéseket, és megismerkedhetsz az építmény elképesztően gazdag történelmi múltjával. 

4. A berekfürdői szovjet repülőtér titkai

Ha Berekfürdő közelében jársz, feltétlenül keresd fel „A szovjet repülőtér titkai” kiállítást,  ahol egy szovjet felségjelzésű Mi-24D harci helikopter, és egy MiG-21bisz vadászrepülőgép várja a látogatókat. 

A gyűjtemény egyedülálló, mert a helikopter és a vadászrepülő mellett a szovjet légierő 46 éves ausztriai és magyarországi emléktárgyait, dokumentumait és filmjeit mutatja be. A kiállítást előzetes bejelentkezéssel keresheted fel november 1. és április 1. között.

A legjobb szállások Berekfürdőn >>

5. Bunkertúra a Csepel Művekben – Elképesztő élmények!

A Csepel művek 2-es számú bunkere polgári védelmi körzetparancsnoki vezetési pont volt, az itt található kiállítás több ezer tételt sorakoztat fel. 

A kiállítási eszközöket ki is próbálhatod, ráadásul megnézheted a videó interjúkat is, amelyeket a gyárat ért légitámadások túlélőivel készítettek. Az óvóhelyek megtekintése, a felszerelések kipróbálása és a dokumentumok megismerése olyan élmény a bunkertúrák iránt érdeklődők számára, amit kár lenne kihagyni. 

6. Földalatti repülőgépgyártás – Pincetúra Kőbányán!

A Kőbánya alatt húzódó titokzatos pincerendszer fontos szerepet töltött be a II. világháborúban, hiszen az 1944-es légitámadások idején a Csepel-szigetről a kőbányai pincékbe költöztek le a repülőgépgyártó üzemek. 

„Az 1944-es kőbányai földalatti repülőgépgyártásról (ill. a túra után interneten az 1930-40-es évek kőbányai mindennapjairól) a résztvevőknek saját készítésű, exkluzív videoanyagainkon Poszlovszky Rezső bácsi (1922-2016) mesél, aki 1944 júniusától kezdődően a légitámadások elől Horthy-ligetről a pincékbe költöztetett Dunai Repülőgépgyár Rt. alkalmazottjaként csaknem fél éven keresztül dolgozott a pincékben a lenn készülő Messerschmitt Bf 109 típusú vadászrepülőgépek Daimler Benz 605 D licensz szerint készülő motorjain.” (www.budapestscenes.com)

+1 Bunkertúra Csömödér és Páka között

A 400 méter hosszú erődösvény bunkereket és lövészárkokat rejt, melyek 1951-1955 között az ország déli határszélén védvonalaként szolgáltak volna, ám az egykor szigorúan titkos erődrendszert a források szerint feltehetően sosem használták. 

Érdekesség! Az erődparkban vasbeton építményekkel, lövészárkokkal, tüzelőállásokkal, és óvóhellyel is találkozhatsz. 

Bunkertúra Magyarországon – Kiknek ajánljuk? 

Ha valódi bunkertúrára vágysz, keresd fel egymás után Magyarország bunkereit, és foglalj szállást a szallas.hu kínálatából! >>

(fotók: szallas.hu, Instagram)


Exit mobile version