Site icon Szallas.hu Blog

7+1 bakancslistás nyári élmény Debrecen belvárosában


Debrecen az a város, ami mindig meglepetést tud okozni. Más arcát mutatja, amikor nyári ruhájába bújik a Békás-tó, amikor fejest ugrasz az Aquaticum vízi paradicsomába, amikor dalra fakad a Nagytemplom orgonája, és más akkor is, amikor megállíthatatlanul pezseg az élet a Campus Fesztivál alatt. Kultúra, múlt, fiatalos lendület és pihentető kikapcsolódás ér össze egy helyen. Nyári élménykalauzunk a város 7 legklasszabb felfedeznivalóját hozza el neked.

7+1 bakancslistás nyári élmény Debrecen belvárosában

1. Tengernyi élménnyel vár a Nagyerdei Víztorony

Évekkel ezelőtt csak egy megkopott, feledésre ítélt műemlék volt, ma már a közösségi élet legerősebb szívdobbanása. Ez a több mint 100 éves, hamvaiból feléledő Víztorony testesíti meg mindazt, ami olyan lenyűgöző Debrecenben: a folyamatos, rendületlen megújulást. 34 méter magas kilátójából elképesztő panoráma nyílik a környékre, éjszaka fényjáték kelti életre a falakat, és alig akartam hinni a szememnek, de még mászófal is van benne!

2. A legtutibb debreceni program: Campus Fesztivál

Hosszú bezártság után hazánk egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, a Campus adja meg a rég áhított fesztiválterápiát. És nem is akármilyen programkínálattal! Július 21. és 25. között 14 helyszínen összesen 200 fellépő pörgeti fel a hangulatot, köztük olyan nevekkel, mint a Halott Pénz, a 30Y, a Paddy and the Rats, Majka & Curtis és a Punnany Massif.

Július 21-én este itt már dübörögni fog a Mol Nagyszínpad

Ami számomra igazán vonzóvá teszi a Campust, az a körítés. Pontosabban az, hogy mennyire élhető környezetben fekszik. Ugrásnyira van a belváros, lépten-nyomon árnyékos helyek hívogatnak, nyoma sincs a pornak, és az infrastruktúra fejlettsége miatt akár még egy tűsarkúban is végignyomhatnánk a fesztivált (ezt azért nem ajánljuk).

Csodaszép, zöldellő tereken zajlik majd a buli

3. Magyarország legmodernebb fürdője: Aquaticum SPA

Végigbuliztad az estét, koktélgőzösen ébredsz Debrecen top szálláshelyeinek egyikén, dúl a kánikula és érzed, hogy ezen már csak a strandolás segíthet. Fogod a Campus-os karszalagod, ami 20%-os engedményt biztosít az Aquaticum SPA-ba, és nyakig merülsz az ország legmenőbb fürdőkomplexumában. Jól hangzik? Az is!

15 medence, hajmeresztő csúszdák, prémium wellness részleg, 12 méter magas napozóterasz és rengeteg élményelem garantálja a testi-lelki feltöltődést.

4. Rendhagyó mozizás a Ködszínházban

Mindenképp a debreceni látnivalók legjei között kell említeni az ország egyetlen multimédiás szökőkútját, a nagyerdei Ködszínházat is. Tavasztól őszig, napszállta után 30×10 méteres, legyező alakú vízpermet képezi a vásznat egy lehengerlő, vetítésessel és lézer-animációkkal megspékelt előadáshoz. Turista szemmel úgy láttam, a helyiek is odavannak ezért a szegletért: nem telt el úgy perc, hogy a szökőkút medencéjét átszelő tipegő-köveken ne ugrándozott volna valaki.

5. Debrecen zöld szíve, a Nagyerdő

Felfedezőtúrám egyik kedvenc állomása a Békás-tó környéke volt. Egyrészt azért, mert tényleg olyan szép, hogy festményeken lenne a helye, de főleg amiatt, hogy ennek a területnek valamilyen megmagyarázhatatlan vonzása van. A szökőkutakkal tarkított, kacskaringós erdei utak békéje megfog és nem ereszt. Tiszta, tele van pihenőpadokkal és egyszerűen öröm nézni, ahogy ember és természet együtt zsong benne.

A Békás-tó partján található egyébként a Szabadtéri Színpad is, ahol egész nyáron fergeteges színházi előadásokkal fűszerezhetjük a Debrecenben töltött időt.

Épp a Pál utcai fiúk próbája zajlik

Ha fogékony vagy az építészeti műremekekre, akkor érdemes lehet átsétálni a Debreceni Egyetem főépületéhez is, hiszen kívül-belül káprázatos látványt nyújt, és tényleg csak egy köpésre van a Nagyerdőtől.

6. A Református Kollégium könyvtárától tátva marad a szád

A Debreceni Református Kollégium sok magyar költőóriás életében játszott fontos szerepet. Itt töltötte diákéveit Ady Endre, Arany János, Kazinczy Ferenc és Csokonai Vitéz Mihály is, de azt tudtad-e, hogy itt rejtőzik a világ egyik legszebb könyvtára?

Persze nem csak a könyvtárért éri meg benézni. Az Oratórium termébe lépve saját szemmel láthatjuk azt, amit Kossuth Lajos látott 1849. április 14-én, a Függetlenségi Nyilatkozat kihirdetésekor. A debreceni országgyűlés résztvevőinek nevét mind a mai napig fémcímkéken olvashatjuk.

7. Városnézés Debrecen ikonikus temploma körül

Egy debreceni bakancslista nem lehet teljes a Református Nagytemplom nélkül. A város legismertebb építménye magasztosan áll a Kossuth téren, amely rendszeres színtere a Debreceni Virágkarneválnak is.

TIPP: Az öreg templom megismerése kihagyhatatlan program, és ha a Szallas.hu oldalán foglalsz, akkor 20, vagy akár 25%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a belépőjegyet.

A Nagytemplom, előtérben a Kossuth szoborcsoporttal

Az ódon falak kincseket rejtenek, szerencsés időzítéssel pedig még egy hangulatos orgonakoncertet is végigülhetsz. Plusz jó hűvös is van odabent, ami igazi felüdülést jelent az árnyékos részekben egyébként szűkölködő óváros után. A templom legfelső emeletén állva nagyjából 50 méteres magasságból szemlélheted meg Debrecent. Mennél, de elrettent az a sok lépcsőzés? Az épület különböző szintjeit lifttel is el lehet érni!

„Akkor lesz a ti hitetekből valami, ha ez a dudva fává nő!” – kiáltotta a katolikus pap a helyi legenda szerint, miután a földbe szúrt egy piciny ördögcérna ágat. Csodával határos módon a növény gyökeret eresztett, és vele együtt a reformáció is megvetette a lábát Debrecenben. Azóta Líciumfa a város vallásos hitének legbájosabb szimbóluma.

A botanikai ritkaság már a 200 éves kort karcolja

7+1 Eldugott debreceni látnivaló: Múzeumkert

Talán már kiderült, de vonzanak a félreeső, elvonulós terek, ahol tömegmentesen lehet kiélvezni a város hangulatát. Ilyen szempontból a Déri Múzeum kertje idilli élményt kínál: kellően közel van a belvároshoz, hogy ne kelljen sokat kutyagolni érte, de elég eldugott ahhoz, hogy a turisták többsége túlnézzen rajta.

TIPP: Ha szomjazod a kultúrát és a történelmet, tanácsos elmerülni a múzeum kiállításában is, ráadásul Szallas.hu-s foglalásod mellé 20%-os kupont is kapsz a teljes áru belépőhöz.

Csodás szállásajánlatok Debrecen környékén

Villa Hotel

Pár lépésre a Campus Fesztivál helyszínétől és az Aquaticum SPA-tól, meseszép nagyerdei környezetben vár a négy csillagos Villa Hotel, ahol a kikapcsolódást szerető vendéglátás, egy kiemelkedő étterem és patinás bútorok kísérik.

Hotel Lycium

A Hotel Lycium élményszálloda a javából, ráadásul a város központjában található. Csaknem 400 m²-es wellnesrészleg kapcsolódik hozzá, de többféle medence és szauna is szolgálja az érkezők kényelmét. Ha szeretnéd kiengedni a gőzt, tökéletes választás.

Hotel Lycium

Centrum Panzió

Fontos a hangulatos kerthelyiség? Előnyben részesíted a családbarát, nyugis szobákat? Szereted, ha bőséges, svédasztalos reggeli vár ébredés után? A Centrum Panzió pont ilyen! Kikapcsolódásra szabott, csendes pihenőhely a Nagytemplomtól 500 méterre.

Régi Posta Fogadó

Debrecen egyik legrégebbi épülete az 1600-as évek végéről maradt ránk, ma pedig magas fokon űzik benne a vendéglátást. A Régi Posta Fogadó egy marasztaló, szépen berendezett szálláshely, ahol a cívisvárosi nyaralás zavartalan békével társul.

Régi Posta Fogadó

Összességében elmondható, hogy Debrecen egy fiatalos, folyamatosan fejlődő település, ahol egész biztosan felejthetetlen nyaralást tölthetsz el. Ha kedvet kaptál a városnézéshez, foglalj szállást a környéken! >>

(fotók: Vámosi Brigitta, szallas.hu)


Exit mobile version