Site icon Szallas.hu Blog

8 hazai csillagvizsgáló, ahol bármikor gyönyörködhetsz a csillagokban


Aligha fogadhat a csillagoknál és bolygóknál szebb látvány egy-egy hazai csillagvizsgáló kupolájában, éppen ezért nem szabad kihagynod az élményt. Számos planetárium várja az országban, hogy felfedezd a színes programkínálatot, melyben távcsöves bemutató, lézershow és 3D vetítés is szerepel. 

Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen

Az Agóra Élményközpontban különféle interaktív eszközök és kísérletek hozzák közelebb a kisebb és nagyobb gyerekekhez a tudományt. Itt található egy mobil digitális planetárium is, a kupolában teljeskupolás-filmeket vetítenek csillagképekről, a csillagok és bolygók életéről, az egész Univerzumról, és az űrkutatás mérföldköveiről.

A debreceni csillagvizsgáló nem csak csillagnéző programokat szervez, de a naptávcső segítségével a Nap és annak különleges felszíni alakzatai is láthatók. 

Szállások a közelben >>

Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen

Pannon Csillagda, Bakonybél

A bakonyi csillagvizsgáló 800 négyzetméteren várja azokat a látogatókat, akik érdeklődnek a csillagászati és űrkutatási kiállítások, a csillagászati távcsőpark, és a digitális Planetárium iránt. A Pannon Csillagda Planetáriumában 4K felbontású ismeretterjesztő filmeket vetítenek, emellett igazi érdekesség a kiállított szkafander, a Mars űrszonda másolata, és a tűzgömb-terem is.

A szemüveges 3D-s moziterem vetítésein igazi kuriózumnak számítanak a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk.

Foglalj a környéken szállást!

Pannon Csillagda

Piszkéstetői Csillagvizsgáló, Mátraszentimre

A Piszkéstetői Csillagvizsgáló a Mátra szívében található, a 944 méter magasan fekvő planetáriumban a szupernóvák, a kis égitestek és a változócsillagok vizsgálatát végzik. 

Izgalmas és kihagyhatatlan úti cél azok számára, akik kíváncsiak a világűr rejtelmeire, az ország legnagyobb csillagközi kutatásra használt távcsövére, a Schmidt-teleszkópra és számtalan műszerre. A planetárium épületét az Oroszlán csillagkép mintájára tervezték.

A legjobb szállások Mátraszentimrén >>

Piszkéstetői Csillagvizsgáló

Svábhegyi Csillagvizsgáló, Budapest

A Svábhegyi Csillagvizsgáló és Interaktív Csillagászati Élményközpont a Svábhegy tetején fekszik, és minden korosztály számára tartogat izgalmas ismeretterjesztő programokat. 

Ilyen pl a távcsőóriások működésének megismerése, interaktív 2D és 3D előadások, a napmegfigyelés, a meteoritvizsgálat, éjszakai bemutatók, illetve látványkísérletek. Az évszak csillagképeit megismerhetjük lézeres csillagképtúrán is.

Szállást keresel a környéken?

Svábhegyi Csillagvizsgáló

Szegedi Csillagvizsgáló, Szeged

A Szegedi Csillagvizsgáló az égbolt bemutatásával és távcsöves megfigyelésekkel várja azokat a látogatókat, akik érdeklődnek a csillagászat és az űrkutatás iránt. 

Az ismeretterjesztő előadások témái az exobolygók, az űrutazás, a galaxisok és a fekete lyukak, emellett távcsöves bemutató keretében megcsodálhatjuk a csillaghalmazokat, és akár az aktuálisan látható bolygókat is.

Legjobb szállások Szegeden >>

Szegedi Csillagvizsgáló

Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló, Salgótarján

A salgótarjáni Gedőcz-tetőn található az Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló háromszintes épülete. A csillagvizsgáló látogatóit Hold kőzetek, az űrkutatáshoz köthető érmék, üdvözlőlapok, bélyegek, valamint egy Newton távcső várja. A lencséken keresztül a Hold krátereit, a Jupitert, a Vénuszt és a Szaturnuszt is meg lehet figyelni. 

Szálláshelyek Salgótarjánban >>

Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló

Kecskeméti Planetárium, Kecskemét

A Kecskeméti Planetáriumban éppúgy tájékozódhatunk a legújabb csillagászati és űrkutatási eredményekről, ahogyan a bolygókkal, és csillagokkal is megismerkedhetünk közelebbről. 

A programkínálatot látványos lézershow, kísérletek, és távcsöves bemutató teszi még izgalmasabbá, az 50 éves planetáriumi vetítő műsorai pedig garantáltan lenyűgöznek minden látogatót.  

Kecskeméten foglalnál szállást?

Kecskeméti Planetárium

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud

A Zselici Csillagpark az Univerzum megismerésének felejthetetlen élményével ajándékozza meg azokat, akik úgy döntenek, hogy felkeresik Európa első Nemzetközi Csillagoségbolt-parkját. A Csillagpark nappali és éjszakai programokkal vár, ilyenek a különféle kiállítások, csillagnéző túrák, és távcsöves bemutatók. 

A planetárium előadótermében található távcsőkupola mellett a közeli 25 méter magas kilátó ötödik emelete a látogatók nagy kedvence.

Legjobb szállások a környéken >>

Zselici Csillagpark kilátója

Úgy döntöttél, hogy felkerekedsz, és részt veszel a számos hazai csillagvizsgáló és planetárium által szervezett csillagászati programokon és távcsöves bemutatókon? 

Foglalj szállást a Szallas.hu kínálatából az egyik csillagvizsgáló közelében, és mondj igent a nem mindennapi élményekre! 

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version