Site icon Szallas.hu Blog

8 különleges állatpark Magyarországon, ha már unod a sima állatkerteket


Ha szeretitek az állatkerteket és vadasparkokat, de vágytok már valami különlegesebb élményre is, látogassatok el valamelyik „rokonukba” – egy különleges állatparkba! Hogy mitől különlegesek? Mert általában egy bizonyos állatfajra specializálódnak, ami sok esetben nem őshonos Magyarországon, vagy csak ritkán lehet őket a szabadban látni. Mivel a parkok területén gyakori a játszótér, állatsimogató vagy étterem, így egésznapos, családi kiruccanáshoz is tökéletes programként szolgálnak. Íme: 8 szabadtéri állatpark Magyarországon!

Különleges állat Magyarország területén? Van, bőven! Mutatjuk, hol keressétek őket: 

Kápolnapuszta Bivalyrezervátum, Kis-Balaton – Kápolnapuszta 

Tudtátok, hogy itt él Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája? A rezervátum nem csak a bivalyok fennmaradásában segít, hanem egyúttal egy kellemes piknikezőhelyként is szolgál, kitáblázott sétaúttal, állatsimogatóval és kiállítással is. A békésen legelésző, vagy épp dagonyázó bivalyokat távcsővel sasolhatjátok, akárcsak az elő-előbukkanó ürgéket. A játszótér és állatsimogató a kisebbek szórakozását garantálja, az istállóban és látogatóközpontban berendezett kiállítás pedig lefedi a bivalytartás eszközeit és a Kis-Balaton élővilágának bemutatását is.

Az összes szállás a Kis-Balaton környékén >>

+ TIPP: Azért a mórahalmi Bivalyrezervátumról se feledkezzünk meg, ahol háborítatlan természet, tanösvény és egy kb. 150 fős populáció vár! Mórahalom a gyógyfürdőjéről is híres, itt találtok több információt >>

Balatoni Madárkert- Díszmadár és Kisállatpark – Kereki 

Ez az egyik legkülönlegesebb állatpark Magyarországon, mivel ez hazánk elsőként megnyitott díszmadár tenyészparkja, ahol fergeteges szín-és hangkavalkádba csöppenhettek. Színvonalas madárröpték, rendkívül változatos fajállomány, látványos külsejű szárnyasok és beszélgető, daloló példányok várnak rátok, ráadásul szakvezetésen is részt vehettek. Mindezt páratlanul szép helyen: a Dél-Balaton legmagasabb részén, csodás kilátással, egy festői faluban, ahonnan több túraútvonal is indul. Csevegjetek papagájokkal, ismerkedjetek meg a díszmadár tenyésztés mibenlétével, aztán kiránduljatok egyet a gyönyörű környéken! 

Kereki szálláshelyek >>

Kimba Elefántpark – Töltéstava

A Győr mellett található Elefántpark 2021-ben nyílt, és igazi csemege az állatbarátok számára. Itt éldegél Kimba, Nada és Tonga, a 3 elefánt, valamint Sabu, a zsiráf, és még sok-sok jószág. A 12 hektáros parkban testközelből megismerhetitek őket, illetve megnézhetitek az idomár által bemutatott elefántidomítást is. Sőt, az elefántokon és zsiráfokon kívül az etetést is kipróbálhatjátok! A gyerkőcök az ugrálóváron is levezethetik fölös energiáikat, a felnőttek pedig a park éttermében szürcsölgethetnek valamilyen finom kávékülönlegességet.

Bőséges szálláskínálat a szomszédos Győrben >>

Veresegyházi Medveotthon 

Nézzétek meg közelebbről az otthoni plüss játékmackók valós, életnagyságú mását, Budapesttől fél órára! Ez Közép-Európa egyetlen medvékre specializálódott állatkertje, és az egyik legnépszerűbb állatpark Magyarországon ahol csak úgy mellesleg oroszlánok, farkasok és aligátorteknősök is élnek. A medvefarm a családok és gyerekek egyik kedvenc helye, ahol különféle látványos és interaktív programokkal is kedveskednek a látogatóknak. A MaciLift kilátót is meghódíthatjátok, beülhettek az étterembe, vagy roboghattok a park területén haladó kisvasúton, hogy csak néhány programtippet adjunk.

Családbarát szálláshelyek Veresegyházon >>

Őrségi Patakparti Alpaka Farm – Szaknyér 

Dél-Amerikában őshonos, cuki feje van, és annyira pihe-puhának tűnik, hogy az ember legszívesebben csak ölelgetné – mi az? Hát persze, hogy az alpaka. Az Alpaka Farm családi vállalkozással működik, és tulajdonosai üzemeltetik a roppant hangulatos Őrségi Patakparti Alpaka Panziót is – így az állatokat csak szállóvendégek látogathatják. Az egész terület csodásan idilli, az Őrségre jellemző patakokkal, forrásokkal, virágos mezőkkel, zöld domboldallal. Az alpakákból árad a nyugalom, barátságosak, garantáltan tetszeni fognak a kicsiknek és nagyoknak is. Amolyan terápiás élmény lesz a közelükben lenni!

Foglaljatok az Őrségi Patakparti Alpaka Panzióba >>

Petesmalmi Vidrapark – Lábod

A vidrák roppant aranyos állatok, és aki mást állít, azzal vitába szállunk! Belső-Somogy erdős-tavas vidékén találkozhattok is ezekkel a kis szőrös, vízimádó lényekkel, hiszen a Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat igazi „vidra-paradicsom”. A vidrapark lakója Luca és Bendegúz, mentett vidrák, akiknek megfigyelhetitek játékos viselkedését és életmódjukat. Szabadon élő társaik ritkábban bújnak elő, de némi szerencsével őket is megpillanthatjátok. Kitáblázott tanösvény is vár, a megfigyelőkunyhóból pedig a roppant gazdag vízi- és erdei élővilág kulisszáiba leshettek bele.

Szállások a vidrapark közelében >>

StruccoZoo – Törökszentmiklós 

Simogattatok már bébi struccot? Nem tudjátok, miről maradtok le! Szerencsére a törökszentmiklósi StruccZoo-ban pótolhatjátok az elmaradást. A strucc farm mintegy 3000 négyzetméteren terül el, és 6 tenyészcsaládnak ad otthont; ez családonként 3 struccot jelent. A park díjmentesen látogatható, és csak 20 perc autóútra van Szolnoktól. Ha különleges állatot szeretnétek látni, ez az állatpark kihagyhatatlan célpont. Ráadásul ha tenyészidőszakon kívül mentek, akár fotózkodhattok is a felnőtt madarakkal. És persze ne felejtsétek el megkérdezni tőlük, igaz-e a sokat vitatott feltevés: tényleg a homokba szokták dugni a fejüket?!

StruccoZoo – Törökszentmiklós

Foglaljatok a közeli Szolnokon, a Tisza és az isler fővárosában >>

Teknős Park – Kőröshegy 

Április közepétől október végéig látogathatjátok meg a teknősöket a Balaton déli partján, de érdemes akkor menni, amikor a kisteknősök a világra jönnek. Ez június és szeptember közt jellemző. Persze nem csak az aranyos újszülötteket érdemes megcsodálni; a többi, komótos, bölcs öreg teknős is szolgál érdekességgel, elvégre több különböző faj is található a parkban, úgy a növényevők, mint a ragadozók. A Kőröshegy mesés vidéke és a Balaton közelsége már csak hab a tortán.

Teknős Park – Kőröshegy

Tudtátok?: Kőröshegyen található az egyik legszebb hazai levendulamező is, illetve a legnagyobb völgyhídunk, ami toplistás naplementéző hely!

Kőröshegyi szállások >>

Szedjétek össze a család apraja-nagyját, és kihasználva a szebb időjárást, irány egy különleges állatpark Magyarországon! Mindegyik közelében találtok szállást >>

(Képek: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version