Site icon Szallas.hu Blog

8 lenyűgöző horvát nemzeti park, látnivalókkal és vízi sport lehetőségekkel


Teljesen érthető, hogy a horvát nemzeti parkok közül miért Krka és Plitvice a legnépszerűbb. Szépségük páratlan, ugyanakkor ez nem csak rájuk igaz! Ráadásul a jó hír, hogy ellentétben az Adriában való lubickolással, ezeket a parkokat minden évszakban érdemes felkeresni. Összesen 8 nemzeti park található Horvátországban, ezeket gyűjtöttük most össze, látnivalókkal, vízi sport lehetőségekkel, és megközelíthetőséggel. 

A 8 horvát nemzeti park:

Kornati Nemzeti Park: szigetek és lagúnák otthona

Kornati lényegében egy sziget-birodalom: mintegy 150 szigetecskét foglal magába! Felfedezhetitek a szigetzátonyok és a sekély lagúnák világát. Ha kishajós kirándulásra fizettek be, jó eséllyel ki fogtok kötni valamelyik szigeten. A kis öblöknek hála, Kornati remek strandokkal rendelkezik és jellemzően a búvárok is nagyon szeretik.

Kornati Nemzeti Park

Megközelítés: A park a Zadar előtt húzódó szigeteken található. A szigetre a hajó Murter városából indul, ami Biograd na Moru és Vodice között található. Budapesttől kb. 7 óra az autóút idáig.

Szállások Murterben és Vodicében >> 

Brijuni Nemzeti Park: egynapos, kihagyhatatlan kirándulás

Brijuni egy apró szigetcsoport neve, ami az Isztriai-félszigethez tartozik. Roppant kellemes kiruccanással kecsegtet: attól függően, melyik csomagra fizettek be, lehetőség van hajókázásra, strandolásra, szafari park látogatására, vonatozásra.

Sőt, római villa maradványok és dínó lábnyomok is gondoskodnak arról, hogy csupa érdekes programban legyen részetek. Családoknak szuper választás! 

Romok Brijuni szigetén 

Megközelítés: Pulához és Fažanához is közel fekszik a sziget, ez utóbbi városkából indul a hajó.  Budapesttől mintegy 6 és fél óra az út. 

Szállások Pulában és Fažanában >>

Krka Nemzeti Park: nem véletlenül az egyik legnépszerűbb

Erdei séta, lenyűgöző kanyon, és sok-sok vízesés: ez dióhéjban a Krka Nemzeti Park, ami hajóval, gyalogosan és busszal is bejárható. A Krka a „leg”-ek nemzeti parkja is; itt található Európa egyik legszebb mészkő vízesése (Skradinski buk), vagy éppenséggel Horvátország legfontosabb kulturális öröksége, a Visovaci ferences kolostor.

Kiemelkedően gazdag az állat-és növényvilága is. Ha szeretitek azt az érzést, amikor a természet szépsége fejbekólint, akkor a Krkában nem fogtok csalódni.

Vízesés a Krka Nemzeti Parkban 

Megközelítés: A legközelebbi tengerparti nagyváros Sibenik, a park Budapesttől 6-7 óra alatt megközelíthető. 

Szállások Sibenikben >>

Mljet Nemzeti Park: az Adria legzöldebb szigete

Bár ez nem hivatalos tény, de érthető, miért tartják sokan a legzöldebb szigetnek Mljetet: százéves fenyőerdők, magyaltölgyek és sűrű bokrok egzotikus világa fogad errefelé. Tengerpartja szintén sok-sok titkot rejt, így a sziget strandjai és az itteni tengeri barlangok vonzzák a búvárokat is. Kenutúrán is részt vehettek, romantikus élmény lesz! 

 Mljet egyik kis szigete, a Szűz Mária-sziget

Megközelítés: Az ország déli részén, Mljet szigetén terül el a park, ahonnan Dubrovnik még nagyjából 90 km. Dubrovnik mellett Split és Korcula is indít hajójáratokat a szigetre. Budapesttől kb. 10 órát mindenképp számolni kell az útra.

Szállások Splitben >>

Paklenica Nemzeti Park: a hegymászók kedvence

Vonzanak a meredek sziklafalak, és nem riaszt el az olyan túra, ami erős kaptatókkal jár? Akkor irány a Velebit-hegység tenger felé eső oldala! A park a tengerparttól egészen a legmagasabb csúcsig húzódik, ennek megfelelően különféle hosszúságú és nehézségű túrautak közül lehet választani.

A barlangok és magas sziklafalak mellett elhaladva csodás kilátópontokkal is kecsegtet Paklenica: a magasból letekinteni a türkiz tengerre csodálatos élmény!

Paklenica Nemzeti Park

Megközelítés: Zadar mellett található a park, Budapesttől kb. 6 és fél óra az autóút. 

Szállások Zadarban >>

Plitvice Nemzeti Park: káprázatos színű tórendszer

Az ország egyik legszebb nemzeti parkját aligha kell bemutatni. A kristálytiszta vizű tórendszer minden évszakban mesés látvánnyal örvendeztet meg, de az igazsághoz tartozik, hogy általában nagy a tömeg, és előzetes regisztráció kell a látogatáshoz.

Lehet hajókázni, kisvonatozni, vagy gyalogosan, hangulatos fapallókon bejárni a vízesések, sziklák és barlangok környékét. 

Plitvicei-tavak

Megközelítés: A park a szerb határ szomszédságában található, Budapesttől 5 óra alatt elérhető. 

Szálláshelyek a Plitvicei-tavaknál >>

Lenyűgöző vízesések birodalma: Bakancslistás élmények a Krka Nemzeti Parkban és a Plitvicei-tavaknál (+szállásajánló) >>

Risnjak Nemzeti Park: vadregényes hegyvidék

A park erdős-hegyes tájképét karsztképződmények, sziklák és barlangok szabdalják – itt található a világ egyik legmélyebb barlangja is. Itt tényleg a háborítatlan természet uralkodik! Ez az egyik legjobb nemzeti park a túrázók számára.

Érdekesség, hogy a park a hiúzról kapta a nevét, ami ma is előfordul a vidéken. 

Hegygerinc a Risnjak Nemzeti Parkban

Megközelítés: A szlovén határ alatt, Rijekától kb. 40 km-re terül el a park, Budapesttől 5 óra alatt kényelmesen megközelíthető. 

Szállások Rijekában >>

Észak-Velebit Nemzeti Park: kevésbé ismert, de gyönyörű

Viszonylag kis területet fed le ez a nemzeti park, viszont különleges karsztformák jellemezik, és nagyon gazdag a növény- és állatvilága is. Ez a vidék főleg azoknak ajánlott, akik Horvátország kevésbé ismert nemzeti parkjait szeretnék felfedezni, és szívesen kirándulnak karsztbarlangok között, illetve a Kvarner-öbölre nyíló fantasztikus panorámában szeretnének gyönyörködni. Kellemes, kijelölt turistaútvonalon sétálhattok. 

Észak-Velebit Nemzeti Park

Megközelítés: A Velebit-hegység északi részén található, ahonnan a kvarneri szigetekre lehet jól rálátni. Könnyen megközelíthető Senj tengerparti városából is, Budapesttől pedig 5 és fél óra alatt érhető el.

Szállások Senj városában >>

Kinek melyik horvát nemzeti park ajánlott?:

Vár a természet és a víz, úgyhogy irány a horvát nemzeti parkok valamelyike! Az összes horvátországi szálláshely >>

(Képek: shutterstock.com)


Exit mobile version