Site icon Szallas.hu Blog

8 szélmalom Magyarországon, amit látni kell + különleges malomszállások


Lehet, hogy a szélmalomról elsőre Hollandia ugrik be, netán Don Quijote története vagy valamelyik görög sziget, de szerencsére itthon is számos ilyen lenyűgöző építmény akad. Érdemes felkeresni egyet-egyet, mert nagyon impozáns látványt nyújt, amint a festői tájon magasodik magányosan, a múlt emlékét őrizve. Íme, 8 különleges szélmalom Magyarországon, extra malomszállás javaslatokkal kiegészítve!

Szélmalom Magyarországon: Tés

Nem mindennapi látvány: a szélmalom

Mivel a Kárpát-medencére nem volt jellemző az állandó szélirány és sebesség, ezért tény, hogy Magyarországon sokáig nem hemzsegtek a szélmalmok. Először csak a 17., majd a 19. században kezdtek el jelentősebben terjedni, főként a mai Duna-Tisza közén és az Alföld területén. A „csúcspont” 1873 volt, amikor összesen több, mint 850 szélmalmot számoltak össze. Azért az már nem kevés! 

És hogy mitől is olyan különlegesek ezek a fenséges építmények? Egyrészt attól, hogy képeslapra illő látványt nyújtanak, másrészt működésük is érdekes. Míg a szárazmalmok állati vagy emberi hajtással működtek, addig a vízimalmok és szélmalmok az elemek mozgási energiáját alakítják mechanikai munkává. A szélmalmokat elsősorban gabona őrlésére használták. Jelenleg működő szélmalom Magyarországon már csak néhány van, például a tési.

Fontos! Amelyik szélmalom belül is látogatható, ott a járványhelyzet idején mindenképpen érdemes előre tájékozódni, hogy nyitva vannak-e, fogadnak-e látogatókat!

8 híres szélmalom Magyarországon

Kengyel

Érdekes népi történet fűződik az 1850-ben épült szélmalomhoz, ami a kengyeli Szélmalomdombon található – vagy más néven a Baghy-majori-halmon. Állítólag egy nélkülöző helyi juhász a kutyájával éppen arrafelé haladt, mikor a kutya elkezdett a halomból előkaparni egy értékes kincset. A gazda, akit Bagi Gyulának hívtak, vagyonos emberré vált, és a történet szerint róla nevezték el az építményt. A szélmalom ma már nem működik, helyette madármegfigyelő állomásként használják. 

Szállások Szolnokon, Kengyel mellett >>

Kengyeli szélmalom

Szeged-Kiskundorozsma

Ismeritek-e azt a régi magyar nótát, ami úgy kezdődik, hogy „Nem fúj a szél, nem forog a dorozsmai szélmalom / A malomba’ fogadtál te hű szerelmet angyalom”? Idén kereken 200 éve, hogy megépült a dalocskát ihlető szélmalom, amiben anno lisztet őröltek, valamint árpát és kukoricát daráltak. Bár sokáig elhagyatottan állt, 2011-ben teljesen felújították, és kiállították benne a molnárok eszközeit és a malom berendezési tárgyait. A szélmalom Szeged-Kiskundorozsma városrészben található, csupán 8 kilométerre a napfény városának központjától.

Foglaljatok Szegeden! >>

Dorozsmai szélmalom

Tés

A Bakonyban található tési szélmalmok a leghíresebbek közé tartoznak az egész országon. Azért a többesszám, mert kettő is épen megmaradt; alig 200 méterre találhatók egymástól, és egyik még manapság is működik! A tési szélmalmok holland típusúak, azaz a törzsük kőből épült, a szélkerekek pedig hatvitorlásak. Nagyon impozáns látvány, jó kis fotókat lőhettek majd!

A tési szélmalmok egyike

Ne hagyjátok ki az udvarban lévő kovácsműhelyet sem, ami a tési iparosok emlékét őrzi. Nyitva tartás esetén ha előre bejelentkeztek telefonon, akár idegenvezetést is kérhettek. 

Vendégházak Tésen >>

Hódmezővásárhely

Az alföldi tanyavilág egy újabb értékes műemléke a Papi-féle szélmalom, Hódmezővásárhely külterületén. A név a Papi-családra utal, akiknek a birtokában volt, mielőtt 1962-ben népi emlékművé nyilvánították az épületet. Benti látogatáshoz itt is előzetes bejelentkezés szükséges, de kívülről bármikor megcsodálhatjátok!

Hódmezővásárhelyi szélmalom

Nézzétek, mennyiféle látnivaló vár még Hódmezővásárhelyen >>

Itt tudtok a helyi szállások közt böngészni >>

Kunhegyes

A Nagykunság egyik legszebb szélmalma azért számít különlegesnek a térségben, mert vitorlák, karfák és fagerendák nélkül áll. Ötszintes és holland típusú, tehát szélvitorlái a széliránynak megfelelően forgathatók. Egyszer már majdnem el akarták bontani, de szerencsére sikerült megmenteni, és most már felújított állapotban tekinthetitek meg!

Válogassatok Tisza-parti szálláshelyek közt Abádszalókon, Kunhegyes közelében! >>

Kunhegyesi szélmalom

Karcag

Tudtátok, hogy egykor nem kevesebb, mint 60 malom működött Karcagon? Ma a város utolsó, egyetlen szélmalma egy kisebb emelkedőn található, hogy a vitorlák jobban kihasználhassák a szél energiáját. Bár jelenleg felújítás alatt áll, ha majd megnyitja kapuit, ejtsétek útba, mert belül alaposan körülnézhettek, beleértve a lisztespadot, a mechanikai berendezéseket és az ácsműhelyet is.

Szállások a Nagykunság fővárosában >>

Karcagi szélmalom

Pálmonostora

Pálmonostora egy kis falu Kiskunfélegyháza és Ópusztaszer közelében, ahol nem akármilyen szélmalom található. A Bagi-féle szélmalom ugyanis az önzetlenség jelképének is tekinthető, ugyanis az évekig elhagyatottan álló épületet külföldi fiatalok önkéntes munkával igyekeznek helyreállítani. A cél, hogy újra őröljön. Addig is, kívülről megnézhetitek az alföldi mezők közt magányosan, ám méltóságteljesen álló építményt!

Apartmanok Kiskunfélegyházán >>

Szélmalom Pálmonostorán

Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Emlékpark egy nagyon izgalmas hely, ahol az ősmagyarok korába tehetünk időutazást. Hogy mit keres itt egy szélmalom? Nos, elődeink történelme mellett a park a helyi parasztság hétköznapjait is bemutatja, beleértve az iparos műhelyeket, a gazdák lakóépületeit, a tanyasi iskolát, és egy szélmalmot is. Ha tehetitek, látogassatok el ide, mert olyan további híres látványosságok is várnak, mint a Feszty-körkép, a jurták, vagy a Csillagösvény labirintus.

Foglaljatok Ópusztaszeren! >>

Szélmalom az Ópusztaszeri Emlékparkban

Ti láttátok már valamelyiket? Persze nincs vége a sornak, akad még szélmalom az országban, például Szatymazon, Mártélyon, Szegváron, vagy Székkutason is. Válasszatok egyet, és nézzétek meg élőben őket! Ha pedig ki szeretnétek próbálni egy malomszállást, többek közt ezeket ajánljuk:

Különleges malomszállások, ahol rendhagyó élmény lesz aludni!

Malom Club Étterem-Panzió Baja

Az egy dolog, hogy malomszállás lévén nem mindennapi helyen hajthatjátok álomra a fejeteket, de ezenkívül a szórakozásra sem lesz panaszotok, hála a méretes bowling pályának és pizzázónak. Baja mediterrán belvárosát pedig egy kellemes negyedórás sétával elérhetitek.

Malom Hotel Debrecen ****

A hotel a műemlék Hortobágy Gőzmalom átépítésével alakult meg, Debrecen belvárosától néhány száz méterre. Korhű bútorokkal rendezték be, ugyanakkor modern design díszíti a szobákat, az étteremben pedig finom magyar fogásokat kínálnak.

Malom Apartman Derekegyház

Derekegyház egy csendes falu a Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely alkotta háromszög közepén, ahol olyan látnivalót fedezhettek fel, mint a Károlyi-kastély. A szállás egy régi malom épület felújításával született meg, igazán autentikus élmény lesz itt aludni!

Hotel Historia Malomkert Veszprém ****

Az egyedi stílus mellett a szálláshely előnye még az elhelyezkedésből fakadó szuper panoráma a Veszprémi Várra. Az eredetileg malom funkciót betöltő ház most boutique szállásként vár titeket, ha egy különleges helyen szeretnétek megszállni.

További malomszállások ebben a cikkben találhatók >>

Kiránduljatok szélmalmokhoz, vagy foglaljatok malomszállást! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version