Site icon Szallas.hu Blog

8 szuper látnivaló, amiért megéri Grúziába utazni


Jártatok már Grúziában? Mióta közvetlen repülőjárat van Budapest és Kutaiszi között, viszonylag egyszerűen ellátogathatunk az országba. Grúzia sokkal több mindent rejt magában, mint amit elsőre gondolnánk; vegyetek részt velünk egy többezer éves időutazáson 8 szuper látnivaló segítségével!

Grúzia 3,7 millió lakosával nem nevezhető éppen nagynak, és mivel a Kaukázus vonulatai közt terül el, az egész ország egy afféle rejtett kincsnek tekinthető. Bár az orosz-grúz háború miatt sokáig nem számított népszerű úti célnak a turisták körében, manapság egyre többen keresik fel ezt a csodálatos helyet. Számos UNESCO műemléke mellett a hegyvidékeken megbújó festői falvai, a tengerpartja és híres borai is vonzzák a látogatókat. 

A teljesség igénye nélkül most következzen 8 grúziai látnivaló, amit mindenképp érdemes útba ejteni, ha az országban jártok!

Grúzia, ahol a tradíciók, a természet és a gasztronómia kéz a kézben jár >>

8 szuper látnivaló Grúzia területén

Tbiliszi ó- és újvárosa

Az ország fővárosát már időszámításunk előtt háromezerben is lakták, és a Kura folyó kétoldalán húzódó történelmi negyed épületeinek egy része tanúskodik a korai századokról. Éles kontraszt ehhez képest a város modern része, ahol futurisztikusabb épületek tárulnak a szemünk elé, például a híres Béke-híd.

A Béke-híd

Ushguli falu

Ushguli egész Európa legmagasabban fekvő lakott települése, ahol mintha az idő is megállt volna. A 2000 éves falut csupán 250 fő lakja. A sziklás hegyek vonzzák a túrázókat és a hegyi sportok híveit, ám Ushguli megközelítése nem mindig egyszerű: az évből általában 6 hónapon keresztül hó fedi a környéket, és ilyenkor az utak le vannak zárva. Leginkább a közeli Mestia városból juthatunk oda, körülbelül 3 órás autózással.

Ushguli falu, háttérben a 4000 méter fölötti Mount Shkhara

Uplistsikhe barlangváros

Igazi őskori kincs várja a látogatókat Grúzia keleti részén, ahol sziklavájatok mesélnek a történelemről: az Uplistsikhe barlangvárosban már a kora vaskorban is laktak, egészen a középkorig.

Uplistsikhe barlangváros

Vardzia barlangváros és kolostor

Egy újabb barlangváros, ez azonban csak a 12. században épült. Uplistsikhe barlangjaival ellentétben ezek nem dísztelenek: a legtöbben még megtekinthetők a középkori freskók. A meredek sziklafalba épült barlangvárosból lélegzetelállító panoráma tárul elénk a Kura folyó felé.

Vardzia

Batumi város

Batumi a Fekete-tenger partján fekszik, és eklektikus építészetével, nyüzsgő forgatagával és szerencsejátékaival a turisták egyik legkedveltebb célpontja az országon belül.  

Batumi

Gelati kolostor

Kutaiszi szomszédságában találjuk a Gelati kolostort, mely az UNESCO Világörökség része. A kora középkorban épült, anno ide temették a királyaikat. Belül megcsodálhatjuk a régi falfestményeket és a mozaikokat.

Gelati kolostor

Narikala erőd

Tbiliszi fölött magasodik az ikonikus Narikala erőd, amelynek építését már a 4. században megkezdték. Az itt található St. Nicholas templomban olyan freskókat láthatunk, amelyek bibliai jeleneteket, illetve az ország történelmét mutatják be. Érdemes az erőd lábánál elterülő botanikus kertben is tenni egy sétát, mert csodaszép növényekkel van tele. 

Narikala erőd

Tsminda Sameba templom

Ha az országhoz egyetlen képet kellene társítani, talán ez lenne az: a már-már Grúzia szimbólumának tekintett templom a 14. században épült, és 2000 méter fölötti magasságban, elképesztően gyönyörű környezetben fekszik. Tbiliszitől mintegy 160 km-re északra található.

Tsminda Sameba templom, más néven a Szentháromság székesegyház

Szállástippek Grúziában:

Hotel Tiflis Tbilisi *** 

Ennek a hotelnek roppant előnyös az elhelyezkedése, mert 1 percre van a metrómegállótól, és húsz perc sétára a Kura folyótól.

Hotel Diplomat Tbilisi **** 

A fővárosban található hotel 19 barátságos szobával rendelkezik, és reptéri transzfer szolgáltatást is nyújtanak.

Adjara Boutique Hotel Batumi *** 

A tengerparti Batumi városában találjuk ezt az egyedi boutique hotelt, 16 szobával, igény szerint reggelis ellátással.

Best Western Kutaisi *** 

A 45 ízlésesen berendezett szobával rendelkező Best Western hotel éttermében a helyi fogásokat is megkóstolhatjuk.

Hotel Kutaisi Globus Kutaisi *** 

Kutaiszi belvárosában, a folyóhoz közel vár ez a háromcsillagos szálloda, mely 8 szobájával családias hangulatot biztosít.

Középkori erődök, magas hegységek, finom borok… ki ne töltene el pár napot ezen a csodás helyen? Ha még több szállást megnéznétek az országban, itt tudtok keresgélni >> 

(fotó: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version