Site icon Szallas.hu Blog

Ilyen volt a nagymamánál! A Frankó Tanya tökéletes vidéki program az egész családnak


Így is lehet még élni? – merengek magamban, ahogy a zötyögős földút egyre közelebb visz bennünket Békéscsaba rejtett kincséhez. Percek kérdése, és feltűnik előttünk a Frankó Tanya, de én még itt, az aranyló pusztán is mérhetetlenül távoli dolognak érzem a tanyasi életet.

Ha tudtam volna, mennyi élményt és látnivalót tartogat a Haluska ház! Kivételes múlt-kalandra invitálunk Titeket, amely során kicsik és nagyok is szuper emlékekre tehetnek szert.

Egynapos kirándulás a múltba: a tökéletes családi program

Ne egy lepukkant épületet képzeljünk el, ide öröm belépni

Ha beszélni tudna, a Frankó Tanya közel 100 éves történetet mesélne el. Helyette a tulajdonos, Bartolák Mária vállalkozik a feladatra, aki már érkezésünk első pillanatától kezdve egy családtag szeretetével fogad minket.

Megtudjuk, hogy a tanya 1955-ben került a Frankó család birtokába

Házigazdánk 2015-ben vágott bele a vályogház felújításába. A cél az volt, hogy a látogatók eredeti környezetben tapasztalják meg a tanyavilág dolgos hétköznapjait. 3 év alatt sikerült olyan helyet faragni belőle, ahol a múlt nem csak egy megsárgult pillanatkép, hanem izgalmas, átélhető élmény.

A Munkácsy Mihály Múzeumot is nézd meg >>

Szállástipp családoknak: Fenyves Wellness Hotel

Különleges csapatépítő vagy szülinapi helyszín

Autentikus díszlet a finom falatok mellé

Frankóék egykori otthona szinte bármilyen kisebb rendezvénynek zseniális színteret nyújthat, legyen szó szülinapozásról, csapatépítőről vagy egy rendhagyó tanóráról. Rugalmasan kezelik a programokat és az ételkínálatot is, úgyhogy nyugodtan szárnyalhat a fantáziád.

Jó tudni! A helyszín max. 30 fő befogadására alkalmas, a látogatáshoz pedig előzetes bejelentkezés szükséges.

Jártál már az Árpád Pálinkatanyán?

Korlátlan állatsimogató, így gyerekkel is jó program

Következő állomásunk az udvar, ahol annyiféle jószág tekereg, hogy egy pillanatra sem lehet unatkozni. Az egész tanya él, pezseg; minden állat kezes és keresi a figyelmünket.

Mekkora élmény lehet ez egy gyereknek, aki soha nem simogatott még szamarat, kecskegidát vagy Rex nyuszikat! De tartanak még törpemalacot, pávát és mini birkát is, valamint háziszárnyasok egész hadával találkozhatunk.

Pihenés a város szívében: Hotel Fiume

Hotel Fiume

Éld át a Frankó Tanyán a házias ízek és a paraszti konyha varázsát

Vendégváró

Mindent megtermelünk, amit csak lehet – avat be a gazdasszony, miközben egy ínycsiklandozó hidegtálhoz vezet. Saját gyümölcsből főzik a lekvárt, a savanyúságnak való a konyhakertben nő, az állatok takarmánya pedig a szántóföld ajándéka.

Abált szalonna, disznósajt, fürjtojás és csabai kolbász

Míg mi elmélyülten mazsolázzuk az előételt, a sparhelten már pirul a haluska. Nem, nem a galuskát gépeltem el; a tótok hagyományos böjti ételéről van szó, amit akár helyben is megtanulhatunk gyúrni, főzni, ízesíteni.

Mutasd a legjobb békéscsabai szálláshelyeket >>  

Na de mi is az a haluska?

Ha valaki a paraszti időkben Békéscsaba utcáit rótta pénteken vagy szombaton, minden házból csak ezt a hangot hallotta: cakk-cakk-cakk. Egész délelőtt kopogva táncoltak a kések a nyújtódeszkán, böjti napokon ugyanis a tótok csak káposztás, túrós, mákos vagy brindzás haluskát fogyasztottak.

A gyúrt tészta családi recept alapján készül, tojás, liszt, víz és só felhasználásával. Első hallásra talán nem tűnik nagy varázslatnak, de istenien finom a végeredmény.

Szállástippek Békéscsabán

A Haluska Ház féltve őrzött kincseit muszáj látnod

A Frankó Tanyát minél tovább nézed, annál több titkát fedi fel előtted. Olvashatsz múlt századi Nők Lapját vagy kipróbálhatod milyen egy igazi szalmazsákos ágyra huppanni. A tiszta szobában kézzel készített paraszti ingek sorakoznak. Itt látok először vajformázót és mákcsörgőt; itt tudom meg, hogy mi az a fakutya.

     

Szerintem akkor jó egy kirándulás, ha a csicsás szuveníreken kívül valami emlékféleséget is tudunk csomagolni magunknak a hazaútra. A Frankó Tanyán pár óra is elég volt ahhoz, hogy csordultig teljen a bőrönd, pedig nem gyúrtam haluskát, és még a csüngőhasú malacot sem volt időm megvakargatni.

Naplementében

Marcsi és a vörös cica egészen a kapuig kísérnek bennünket, én meg teszek magamnak egy ígéretet, hogy ide még visszatérek.

Mert igen, élni így is lehet. És ahogy elnézem csupamosoly házigazdánk arcát, érdemes is.

Ha már úgyis Békéscsaba környékén jársz, Gyulát se felejtsd ki az útitervből! Városnéző cikkünk is van hozzá, tele izgalmas látnivalókkal és programokkal >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version