Site icon Szallas.hu Blog

A Homokhátság szíve – fedezzük fel Mórahalmot és a bivalyok otthonát!


A Dél-Alföld sokaknak nem tűnik érdekes úticélnak, pedig sok felfedezni való vár itt az utazókra. Mórahalom a Homokhátság központja, Szegedtől 25 km-re fekszik. A kisvárosban és környékén rengeteg kirándulási lehetőség akad, valamint a gyógyfürdője, strandja és két nagy szállodája várja télen-nyáron a kikapcsolódni vágyókat.

Természeti kincsek: Nagyszéksóstó és Csodarét

Mórahalomtól nem messze található a Nagyszéksóstói bivalyrezervátum. A tavat 10 éve kezdték el rehabilitálni, mert nem volt szabad vízfelülete, mindent nádas borított. Bivalyokat telepítettek a területre, taposásul és a legelés miatt a nádas visszaszorult.

Ismét megjelentek a vízi madarak, láthatunk itt kócsagot, szürke gémet, kacsákat, gólyatöcst, búbos vöcsköt, sirályt, hattyúkat. Ősszel és télen darvak tanyáznak itt. A bivalyok nyáron szabadon kószálnak a területen. Az út mellett épült egy kilátó, így autóval vagy biciklivel közlekedve könnyen elérhető ez a hely.

A Csodarét Ásotthalom határában található. Különlegessége az árvalányhaj, a rengeteg vadvirág és a színpompás lepkék. Napkeltekor vagy napnyugtakor érdemes kimenni.

A helyiek szoktak túrákat is szervezni, ha ilyenhez sikerül csatlakozni, akkor megtudhatjuk, hogy fogták meg a homokos talajt erdőületéssel, hogyan szelídítették meg ezt a tájat.

Mórahalom fürdője és a makettpark                  

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő idén elnyerte az Év Fürdője címet. A 21 medencéből álló komplexumban a strandolástól a gyógyászati szolgáltatásokig minden megtalálható.

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

A gyógyulni vágyókat négyféle gyógyvíz várja. A fürdőben gyakoriak az akciók, nyáron rendszeresen szerveznek programokat kicsiknek és nagyoknak. A fürdő szomszédságában épült hotelekből közvetlenül elérhetőek a medencék.

Mórahalom határában található a MiniHungary Park, ahol méretarányos makettek mutatják be Magyarország legszebb épületeit.

TIPP: A szallas.hu oldalon foglalóknak 25 % kedvezmény jár a belépő árából >>

Homokháti Sokadalom és a színház

Mórahalom minden évben július végén megrendezi a térség nagy fesztiválját, ahol rétessütők versenyeznek a legjobb rétes címért, külföldi és belföldi néptánccsoportok tartanak előadásokat.

A fesztiváli hétvégén mindennap felvonulást tartanak a kisváros utcáin. Nyáron a Patkó Lovas Színházban láthatunk érdekes darabokat, természetesen lovak szereplésével. A lovardában előadnak hagyományos színdarabokat, de koncerteket is szoktak tartani.

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szeret fürdőbe, strandra járni, kirándulni. A gyerekektől a felnőttekig mindenkinek van lehetősége szórakozni, kikapcsolódni. A fürdő télen-nyáron várja a vendégeket. A Homokhátság a bicajosoknak is jó terep, van bicikliút hálózat, de a mellékutakon sincs nagy forgalom. Ha szeretnénk átruccanni a szomszédos Szerbiába, akkor Mórahalom a határmenti fekvése miatt kitűnő szálláshely.

Látnivalók a környéken:

Még több szállás Mórahalmon >>

/Fotók: Tandari Anita/

 


Exit mobile version