Site icon Szallas.hu Blog

A szomszédos Szlovénia kincsei, bakancslistás látnivalók autóval


Az Alpok lábánál elterülő Szlovénia igazi kis ékszerdoboz, ahol nem csupán festői tájakkal, hanem gyönyörű településekkel is találkozhatsz. Így túrázóknak és városnézőknek is kiváló választás – ráadásul nem is kell messzire menni érte. Délnyugati szomszédunk legnépszerűbb turistacélpontjai közül válogattunk nektek, íme Szlovénia rejtett kincsei!

A szomszédos Szlovénia kincsei

Ljubljana, a harmónia városa

Az ország szívében található a fővárost, Ljubljanát csak szeretni lehet megszámlálhatatlanul sok látnivalójával és barátságos hangulatával. Elsőként az óvárosban érdemes tenni egy sétát, ahol rátok is hamar átragad majd az a nyugalom, amit a település áraszt. A folyón hidak sokasága ível át, a víz hátán lusta hajók úszkálnak, a part mentén pedig bármikor betérhettek egy szimpatikus étterembe, hogy olyan szlovén ételkülönlegességeket kóstolhassatok, mint a laktató levest, a jotát vagy gibanica desszertet. 

Az óváros fölé magasodó Ljubljanai várból pazar kilátás nyílik a környékre és a fáradt vándoroknak jó hír, hogy nem csupán gyalogosan, de autóval és siklóval is megközelíthető az épület. 

Ljubljana belvárosa

Szintén nem érdemes kihagyni a Ljubljanica folyó fölött átfutó Sárkány hidat, melynek lábait négy mitikus teremtmény őrzi. A legenda úgy tartja, hogyha szűz lány halad keresztül a hídon, akkor a sárkányok megcsóválják a farkukat.

Érdemes még felkeresni a minden évszakban más arcát mutató, csodálatos Tivoli parkot is.

Tipp: A kitűnően kiépített bicikliutaknak köszönhetően bármikor felfedezhetitek két keréken is a környéket!

Itt szállj meg, ha mész: City Hotel Ljubljana ***

Bled, az életre kelt festmény

Bled varázslatos, gleccservájta tava igazi turistamágnes, aminek te sem fogsz tudni ellenállni. A friss levegőt szinte harapni lehet, a kristálytiszta víz pedig visszatükrözi a tó körüli hegyeket. Szerencsére nem csupán gyalogolni lehet a környéken, hanem számos más aktív kikapcsolódási forma közül is választhatsz: az evezés mellett, akár SUP-ot is lehet bérelni a vízi élmények kimaxolásáért, de hajókázásra, fürdésre, biciklizésre is van lehetőség. 

Bledi-tó

Ha idáig eljöttél, akkor nézd meg a tó közepén található szigetet, ahol a Mária mennybemenetele templom magasodik. A legenda szerint, ha háromszor megkongatod az itt található harangot, akkor minden kívánságod teljesülni fog. Jó tanácsként elmondjuk, hogy érdemes a reggeli órákban érkezni, mert ilyenkor kevesebb a turista és jobban el tudsz merülni a táj szépségében is. A szigeten található fagyizót is megéri útba ejteni, mert az ízekben biztosan nem fogsz csalódni.

Itt szállj meg, ha mész: Vila Alpina Bled

Bohinj, Isten ajándéka

Akárcsak a korábban említett Bledi-tó, a Bohinji-tó is a lélegzetelállító  Triglav Nemzeti Park területén helyezkedik el, mely a havasi legelők, a tekintélyt parancsoló hegycsúcsok és a látványos vízesések otthona. Az itt található Bohinji-tó Szlovénia legmélyebb és egyúttal legnagyobb természetes tava is. 

A vadregényes part mentén strandokat találsz, ahol kellemes időben bátran megmártózhatsz – ráadásul a tavon csónakázni is lehet, így egy romantikus lélekvesztőben ringatózva élheted át a természet közelségének élményét. Ideális választás azok számára, akik egy csipetnyi nyugalomra vágynak ebben a rohanó világban.

A festői szépségű Bohinji-tó

Érdemes egy túrát tenni a Savica-vízeséshez is. A közeli parkolóból nagyjából 20 perces séta vezet fel a zuhatagig, melyet több mint 500 lépcső megmászásával érhetsz el, a fáradtságodat azonban hamar kárpótolni fogja a csodálatos látvány, amit a Savica-vízesés nyújt.

Természetesen Bohinjhoz is számtalan legenda fűződik. Az egyik legnépszerűbb a városka eredetéhez köthető. Állítólag, amikor Isten megfáradt a világ teremtésében, észrevette, hogy megfeledkezett egy maréknyi emberről és hálából a türelmükért, a legszebb helyet ajándékozta nekik: Bohinjt.

Itt szállj meg, ha mész: Apartment house Jager Srednja Vas v Bohinju

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version