Site icon Szallas.hu Blog

A tökéletes utószezoni pihenés: Málta


Ezerszínű avar helyett kellemes indián nyári meleggel, a kék szín milliónyi árnyalatában tündöklő tengerrel, Krisztus előtt épült templomokkal és színes halászcsónakokkal találkozhatsz Máltán az őszi hónapokban. Ha meghosszabbítanád a nyári napsütéses óráid számát és kicsit elvonulnál a hideg elől, tarts velünk, nézzük meg együtt Málta csodás szigetét!

Málta az aktív és passzív utazás Mekkája

Végre olvasnál egy könyvet a homokos tengerparton? Sziklákról csobbannál a vízbe? Megismernéd a szigetek történelmét? Megteheted a nyári forgalmas szezon után is, ugyanis Málta éghajlata ősszel is kellemes meleg, mediterrán.

Őszi utazáshoz tökéletes, főleg, ha aktív és passzív programok közül is kipróbálnál néhányat! A kulturális örökségek felfedezésén túl búvárkodhatsz, hajókázhatsz, és belecsöppenhetsz egy mediterrán szemléletű ország varázslatos világába.

Csobbanás a kék tengerbe Máltán

A delfinparkban valóra válhat a gyerekkori álmod

Gyerekkorodban neked is a leghőbb vágyad volt, hogy delfinekkel úszhass? A máltai utazás során a Naxxar városában található Mediterraneo Marine Parkban megvalósíthatod. Felkészült állatgondozók segítenek a palackorrúakkal való kommunikációban. Az úszás mellett játszhatsz is velük, ráadásul mindezt meg is örökítik neked.

Ha idegennek érzed, hogy mély vízbe menj, akkor úgynevezett szárazföldi ismerkedésre is befizethetsz. Ilyenkor míg te a szárazföldön maradsz, a delfin odaúszik hozzád. Megsimogathatod és kézjelekkel „beszélgethettek”.  A parkban további állatok életébe is bepillantást nyerhetsz: oroszlánfókákkal, hüllőkkel, papagájokkal, szurikátákkal kerülhetsz közelebbi kapcsolatba.

Barátkozás a delfinekkel

Barangolj Valletta zegzugos utcáin

Valletta óvárosának elragadó utcácskáin haladva gyönyörködhetsz a kopogtatós tömörfa ajtókban és a látványos fa erkélyekben. A boltívekkel, szökőkutakkal tarkított Barakka kert varázslatos élményt nyújt; pláne, ha a felső kertből elnézel a tenger felé a végtelenségbe.

A Szent Elmo erődben minden nap délben és délután négykor egy kis műsor keretében igazi ágyúlövésnek lehetsz szem és fültanúja. Az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott mini főváros bevásárlóutcáin ékszeres és apró emléktárgyas bódék kínálják portékáikat.

Valletta elragadó utcái

Marsaxlokk, a legszínesebb halászfalu

A Vallettától nagyjából fél órányi távolságra fekvő apró kis halászfalu évezredek óta létezik. Föníciaiak, görögök, arabok és törökök is uralták a kikötőt. A színes, ringatózó luzzuk látványa és a tengerparti sétány atmoszférája maradandó emlékeket ígér.

Vasárnaponként piaccá alakul át a korzó, ahol zömmel a halászoktól lehet a friss fogásokat beszerezni, de találhatsz szuvenírt, ruhát, dísztárgyakat kínáló standokat is.

Hagyományos Luzzu, Marsaxlokk mellett

Mártózz meg a Szent Péter öböl sziklái között

Még mindig Marsaxlokkon járva, négy tiszta strand is úszásra csábít. Ezek közül a Szent Péter öböl a legkülönlegesebb. A természet a maga csodálatos módján formálta a vízből kiemelkedő mészköveket, hogy azok öblöt formáljanak. A laposabb sziklákon süttetheted magad, kipróbálhatod a búvárkodást vagy a szabadtüdős merülést a kristálytiszta tengerben. 

Strand a Szent Péter öbölnél

TIPP: Úgy készülj, hogy a parton nincs mosdó és büfék sem. Szerelkezz fel indulás előtt, mert ezt a páratlan élményt kár lenne kihagyni!

Lusta örömök várnak Gozón

Gozó jelentése: öröm. Ha a máltai utazás során csak kapkodod a fejed a mérhetetlen történelmi és természeti kincsek láttán, kompozz át Gozóra. Cirkewa városából hajnaltól éjfélig óránként indulnak a járatok, amik nagyjából 25 perc alatt érnek Málta második legnagyobb szigetére.

A több száz méter hosszan elnyúló finom vörös homokos tengerparton garantáltan új erőre kapsz. A strand mindkét oldalán egy-egy híres barlang található. Nyugatra az Tal-Mixta mélyedés, ahová le is ereszkedhetsz, hogy fantasztikus képeket készíts, illetve keletre a Kalüpszó barlang, ahol a legenda szerint 7 évig tartotta fogva Odüsszeuszt a nimfa. Ide nem lehet bemenni, a tetejéről azonban varázslatos panoráma tárul eléd.

Kilátás Gozo egyik barlangjából

Visszatekintés a múltba az óriások tornyánál

Victoriától, Gozó fővárosától busszal juthatsz el a Xaghra fennsíkhoz. Az i.e. 3600-2500 között épült megalitikus templom idősebb az egyiptomi piramisoknál és az angliai Stonehenge-nél is, viszont létrejötte ugyanolyan rejtélyes.

Falai hatalmas, több tonnás kövekből állnak, amiket a monda szerint Sansunna, az óriás félistennő cipelt a fején egészen a sziget déli részéből. A tökéletesen illeszkedő kövek, a mértani pontosságú tájolás és kialakítás megdöbbentő.

Ġgantija templom romok, Xagħra 

Motorcsónak és békatalp

Feltöltődésképpen nevezz be egy motorcsónak túrára a Kék barlanghoz. Ha a tenger káprázatos színei és élőlényei úszásra vagy merülésre csábítanak, azt például itt is megteheted.

A sziget tele van pompás, kietlen öblökkel, ahol a sima úszkálás is felemelő élmény, de a sznorkelezést is kipróbálhatod. Ilyen például a Ghasri-völgy, ahol víz alatti barlangokat is felfedezhetsz. A lazulós nap végén hagyd, hogy a naplemente Mgarr-ban érjen egy kaktuszpálinkával vagy ananászkoktéllal a kezedben.

Kék Barlang, Málta

Kedved támadt kihasználni az utolsó sütötte napokat? Foglald le máltai utazásod MOST! >>

(Képek: shutterstock.com)


Exit mobile version