Site icon Szallas.hu Blog

Kunbabák, ötlyukú híd, lombkorona sétány – Alföldi kirándulás Karcag környékén


Sokat túráztál már a hegyekben, jól ismered a legnépszerűbb turistaútvonalakat, és már alig várod, hogy felfedezd az Alföld látnivalóit is? Egy alföldi kirándulás során ne hagyd ki a Karcagi Parkerdő, a Kunbabák és a Zádor-híd felkeresését! Mutatjuk, milyen élmények várnak a Nagykunság fővárosában! Karcag kihagyhatatlan látnivalói.

Karcagi lombkorona-sétány

Kamennaja babák az Alföldön – Tekintsd meg a karcagi Kunbabák szoborcsoportot! 

Györfi Sándor szobrászművész alkotta meg a Kunbabák szoborkompozíciót, amely egy 9 kőképből álló szoborcsoport. A Kun emlékpark szobrait a hat nagykun település állíttatta a betelepült őseik emlékére, az emlékpark területén jurta pihenőhelyet is felállítottak.

A szobrok érdekessége, hogy különböző irányba tekintenek, a kun ősapát és ősanyát ábrázoló szobor Ázsia felé fordul. Fontos kérdés, hogy kiket ábrázolnak a szobrok. Egyesek szerint ősi síremléket mintáznak, míg mások szerint ellenséget. Az álló női szobrok több ékszert is viselnek, míg más alakok harci felszerelést viselnek. 

A szobrok megtekintése körülbelül 30 percet vesz igénybe, a program ingyenes. 

Kun Emlékpark

Az alföld híres partra vetett hídja – Ismerd meg a Zádor-híd történetét!

A Zádor-ér táplálta az árvízszabályozások előtt a térség mocsarait, ám mivel a közlekedés nagy nehézséget jelentett, Karcag vezetősége szükségesnek ítélte egy kőhíd építését, amely megkönnyítette volna az átjárást. 

A Karcagtól északkeletre található Zádor-híd – amelyet 1809-ben adtak át a forgalomnak – az egykori postaút mentén állt, és eredetileg kilenclyukú volt. Egy áradás sodorta el a szélső pillérjeit, így ma már csak ötlyukú a híd, amely alatt nem is folydogál víz. 

Zádor-híd

Érdekesség, hogy ez a híd volt a minta a hortobágyi Kilenclyukú Hídhoz

Hortobágy a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai között:

Sétálj végig a karcagi lombkorona-sétány teljes hosszán!

A Karcag lombkorona sétány a Karcagi Parkerdő területén található, és a város környékének növény- és állatvilágát, helytörténetét és tájtörténetét hivatott bemutatni. Az ingyenesen látogatható sétány 6 méter magas, és 234 méter hosszú, útközben információs táblák és a legmodernebb eszközök segítik a tájékozódást. 

Ha szívesen végigsétálnál a lombkorona sétányon, nyugodtan vigyél magaddal elemózsiát is, mert a sétány területén tűzrakóhely, és pihenőpad vár. Gyerekekkel indulsz útnak? A csemeték imádni fogják a játszóteret is!

Karcagi lombkorona-sétány

További látnivalók Karcag közelében

Ha Karcagon kirándulsz, és belefér az idődbe, az alábbi látnivalókat is feltétlenül keresd fel:

Karcagi Szélmalom

Nem jártál még Karcagon? Ismerd meg a város és a környék látnivalóit egy egynapos vagy többnapos kiruccanás keretében, és gyűjts élményeket a családdal vagy a barátokkal.

Ha a karcagi pihenés mellett döntesz, foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és nézd meg saját szemeddel a Kunbabákat, a Zádor-hidat, és a lombkorona-sétányt! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version