Site icon Szallas.hu Blog

Álomutazásban lehet részed, ha az Amalfi-partra utazol!


Szereted az elegáns tengerparti üdülőhelyeket, a csodálatos panorámákat és a mesébe illő épületeket? Imádod a gasztronómiát és az exkluzív üzleteket? Akkor jó helyen jársz!

Engedd meg, hogy egy képzeletbeli sétára invitáljalak a színek, ízek és illatok földjére! Barangoljuk be együtt a megbabonázó Amalfi-part legszebb részeit, ahová remélhetőleg hamarosan személyesen is elutazol, hogy átéld álmaid nyaralását. Álomvárosokban és tanácsokban nem lesz hiány!

Tudtad? A Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódó varázslatos Amalfi-part, Itália egyik legszebb térsége. Csodálatos, kanyargó partvonala mentén, meredek hegyoldalakba tapadt leírhatatlan szépségű színes városok, drámai szakadékok ejtik ámulatba a látogatókat, melyeket 1400 m magas hegyek és a csillogó azúrkék tenger kereteznek.

Melyek a partvidék legszebb városai és mit nyújtanak?

Ravello – Elegáns romantika

Ravello az azonos nevű öbölben, egy kb. 400 m magas hegy tetején emelkedik. Ravello az egyetlen olyan Amalfi-parti város, mely nem közvetlenül a tengernél található. A településre a legegyszerűbben Amalfi kikötőjéből juthatunk el, ahonnan óránként több buszjárat is indul. Érdemes időben a buszmegállóba érkezni, mert a buszok nagyon picik és a főszezon idején rengeteg turista szeretné meglátogatni a várost.

Tipp: Ha már Ravellóban jársz, mindenképpen látogasd meg a páratlan szépségű Villa Rufolót!

Ravello nagyon pici, legfőbb attrakciója a hajdani pápákat és királyokat vendégül látó impozáns Villa Rufolo és a varázslatos mesébe illő kertjei, ahonnét elképesztő panoráma nyílik a festői öbölre.

Az elnéptelenedett és elhanyagolt település a 19. században vált felkapottá a turisták körében, majd a 90-es évek második felében az UNESCO -a környező településekkel együtt- a világörökség részévé nyilvánította. Ez nem véletlen, hiszen a város és a vidék minden egyes szeglete tökéletes! Ha álmodozó és romantikus lelkületű személy vagy, ennél ideálisabb helyet nem is találhatnál!

Positano – A vidék legfotogénebb városa

Positano, a partvidék királynője Olaszország legelkápráztatóbb helye, mely az én listámon maga mögött hagyja Velencét, Portofinót, de még Rómát is.

Mi varázsolt el engem? A vidék szédítő sziklafalakon több száz méter magasan futó balra-jobbra cikázó szerpentinjei, tengerbe zuhanó sziklaperemei, a kellemesen illatozó narancs- és citromligetei, a csipkézett sziklafalon lépcsőzetesen emelkedő, színes virágokkal ékesített házai, a páratlan hangulatú sikátorai.

Positanót nem lehet szavakba önteni, látni kell!

Amalfi – Elmerülés a történelemben és a művészetekben

Amalfi a partvonal legnagyobb városa és névadója, főterét egy 9. századi katedrális dominálja. Csíkos márvány homlokzata már messziről kitűnik a pasztellszínekben pompázó kecses, zsalugáteres házak közül. A tér a nap valamennyi órájában nyüzsög az élettől: minden irányból szűk sikátorok szegélyezik, melyekben merített papírt, helyi különleges kerámiatárgyakat és limoncellót kínáló boltok sorakoznak.

Egy kis történelem: A várost Nagy Konstantin császár katonái alapították 320-ban, és a középkorban az Amalfi Köztársaság fővárosa, a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője volt. Itt született a világ legrégebbi hajózási törvénykönyve is.

Tipp: Ha már az Amalfi-parton jársz, mindenképpen ülj ki egy „piazza” hangulatos bárjának teraszára egy jéghideg limoncello társaságában és hagyd, hogy elragadjon a dolce vita-életérzés!

Procida – Mesesziget a Nápolyi öbölben

Ha már Nápoly környékén jársz, ne hagyd ki a Nápolyi-öbölben található meseszigetet, Procidát sem!

Procida

Megközelítés: A legegyszerűbben Nápolyból a Molo Beverello kikötőből (L1 metró Municipio megállója pár méterre) több társaság is 2-3 óránként indít kompjáratokat a szigetre. Jegyet nagyjából 15-20 eurós árkategóriában vehetsz az alig 40 perces útra. Az árak társaságonként és időpontonként is változhatnak.

 

Miért ne hagyd ki? Procida az öböl legkisebb és szerintem nem csak Campania, de egész Olaszország legcsodálatosabb és legautentikusabb szigete, melynek összterülete nem haladja meg a 4 km2-t, így gyalog pár óra alatt bejárható.

Érdemes a kora reggeli órákban, 8 óra körül, áthajózni, mikor a színes falu ébredezni kezd. Üresek az utcák, nincsenek turisták és valami olyannak lehetünk részesei, amelyet csak a helyiek élnek meg. Láthatjuk…

A kora reggeli órákban érkeznek meg a halszállítmányok is, és ekkor nyílnak ki a színes kis házak még színesebb zsalugáterei.

Imádom, hogy itt nincsenek egymás után sorakozó üzletek és egymásra nyitott előkelő éttermek, se turistákat csalogató szuvenír boltok, kikötőben heccelő jachtok és drága luxushotelek.

Akkor mit lehet Procidán csinálni?

Sorrento – A Limoncello hazája, az Amalfi-part kapuja

Az Amalfi-part peremén található Sorrento, az utazók legpraktikusabb bázishelye, ugyanis a várost egy elővárosi vasútvonal köti össze Nápollyal, melynek köszönhetően kevesebb, mint egy óra alatt már a nyüzsgő metropoliszban lehetünk. Sorrento az első település, ahonnan buszjáratok indulnak a csodálatos Amalfi-partra.

A város számos panorámaponttal rendelkezik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Nápolyi-öbölre, napsütés esetén, a Vezúvon kívül, még Capri szigete is jól látható.

Érdekesség: Innen származik a híres olasz citromlikőr, a Limoncello

Extratippek: Nápoly, Capri, Ischia és Pompei

Ne hagyd le a listádról a lüktető és kaotikus Nápolyt se, ahol életed legistenibb pizzáját fogyaszthatod el! Érdemes ellátogatni a szomszédos szigetekre, Caprira és Ischiára is, és persze az ókori romváros, Pompei meglátogatása sem maradhat ki egy Campania régiói kalandozásból.

Procida

Ezek alapján te is kedvet kaptál egy dél-olaszországi utazáshoz? Melyik városokat fogod felkeresni?

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Exit mobile version