Site icon Szallas.hu Blog

Utazz úgy, mint a „magyar Frida Kahlo”! – Bohém szállástippek belföldi utazáshoz


Németh Hajnal Aurora, az Aurora FolkGlamour alkotója a népviseletek és kiegészítőik szerelmese. Népmesei motívumok válnak a kezei között ruhává és ékszerekké, különleges és színes megjelenése miatt pedig gyakran emlegetik a „magyar Frida Kahlo”-ként is. Mesélt nekünk munkájáról, terveiről és belföldi-külföldi utazási élményeiről.

Magyar népmeséket változtat ékszerré és ruhává a „magyar Frida Kahlo”

Az Aurora FolkGlamourral misszióm, hogy mindenki számára újra hordhatóvá tervezzem a népviseletet és a kiegészítőket. Az egyedi ruháimban és ékszereimben átalakítom a régi magyar népművészetet és a népviseleteket, felhasználom az eredeti antik darabokat és próbálom beilleszteni őket a mai korba. Az elkészült kollekciókat az Aurora FolkGlamour Mesés divatbemutató előadásokon mutatom be. Minden darab valamilyen népballadához, imához, meséhez, legendához kapcsolódik.

Célom, egy olyan komplex előadás létrehozása, amelyben egy időben jelennek meg a magyar viseletekből és népművészetből általam újra tervezett ruhák és ékszerek, a régi magyar balladák, népmesék, legendák, a magyar népdalokból inspirálódott zenék, és az autentikus magyar néptáncból újra álmodott mozdulatok, táncok.

Németh Hajnal Aurora, az Aurora FolkGlamour alkotója

A karantén ideje alatt elkezdtem egy Youtube csatornát felépíteni, ahol szintén a magyar népmesék, balladák, legendák, versek állnak a középpontban. A videóban felolvasom őket, majd megmutatom, milyen ékszert, ruhát terveztem a szereplőknek. A mesém végén, az adott balladát, vagy a történethez illő népdalt, eléneklik híres énekesek, táncosok. Így alkotunk együtt, de mégis külön lakásokban, akár a világ másik végében is.

Célom a régi népművészet megmentése és egyfajta környezettudatosság: nem kidobni szeretném a régi sérült, vagy ma már hordhatatlan darabokat, hanem új életre kelteni.

Folyamatosan kutatom, hogyan lehet a régi technikákat, motívum kincseket átemelni a jelenbe, úgy hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de hozzátegyem a saját kézjegyemet is. Szeretném megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálom őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba. Boldog lennék, ha újra népszerű lenne minden magyar számára a népviselet eredeti, vagy újra tervezett formában!


Mit jelent számodra az utazás? Miért fontos?

Egészen kis gyerekkoromtól fogva az életem része az utazás. Először a szüleimmel és öcsémmel fedeztük fel a világ régiség vásárait, minden nyaralás alkalmával is fontos volt, hogy a helyi kultúrát is fedezzük fel. Emlékszem, amikor szigorlatoztam művészettörténetből, és utána utaztunk Olaszországba, szegény családomnak, minden egyes múzeumba, templomba el kellett menni, mert itt egy Caravaggio-kép volt, amott meg egy Tiziano, illetve üvegművészként Murano meg egyenesen kötelező volt.

Majd, amióta szeretném mindenhol megmutatni, hogy a magyar viseletek, hímzésminták, mesék különlegesek, azóta szeretem meglátogatni a külföldön élő magyar közösségeket, s velük együtt megalkotni a Mesés Aurora FolkGlamour divatbemutatómat. 2017-ben Torontóban voltunk, és azóta is jó barátságban vagyunk a kintiekkel, és jövőre remélem újra alkothatunk együtt egy komplex magyar élményt.

A Liszt Ferenc repülőtéren, indulásra készen

Melyek a kedvenc helyeid? Hol érzed magad igazán jól? Hova kötnek a legszebb élmények Magyarországon? 

Nagyon szeretem Budapestet. Rengeteg gyönyörű hely van, sok csodás program. Néha csak fel kell emelni a fejünket és itt egy art deco, ott egy klasszicista épület szépségeit lehet felfedezni. Kedvencem a Várkert Bazár, a Várnegyed, és szeretek az Andrássy úton sétálni.

A budai várban

Ennek a teljes ellentéte a minden évben meglátogatott Márffy-ház Lovason. A falu utolsó kúriájában nincs igazából wi-fi, az út is véget ér itt, a ház előtt patak folyik. Minden évben visszatérünk ide, s közben a tulajjal is baráti lett a viszony, jókat eszünk és kütyüket is elrakjuk.

A harmadik kedvenc hely az én szülővárosom, Győr. Itt is sok minden megújult, szeretem a Széchenyi teret, a sok fesztivált, a Radó-szigetet az árnyas fáival. Boldog vagyok, hogy sokszor alkotóként, rendezőként is részt vehetek a város életében.

Milyen típusú szálláshelyek láttára dobban meg a szíved? Hogyan választasz szálláshelyet?

Abszolút vizuálisan, illetve a véleményeket is átnézem. Amikor Velencébe keresgettem szállást, akkor is egyszerűen, aminek volt stílusa és jó helyen volt, az tetszett meg a legjobban. Szeretem, ha a szobák is különlegesek. 


Milyen programokat szervezel belföldi utazáskor?

Szeretem a fesztiválokat, koncerteket. Minden évben meglátogatjuk a Bazilikánál az Édességfesztivált, de a Frida-kiállítás is a szívem csücske volt. A táncos- és színdarabokat is szívesen nézek, hiszen sokukkal dolgozom is együtt, jó a többi művész darabját is látni.

>> Belföldi programtippek, ahol a népművészeté a főszerep

5+1 utazós tipp Aurorától, ahová feltétlenül el kell látogatnod

1. Abádszalók:

Amikor az Opera of the Nature fesztiválon az Mesés Opera Divatbemutatót rendeztem, szerettem volna a hely színeit, illatát magamba szívni. Mi már évek óta fotózzuk mindenféle helyen a ruha- és ékszerkollekcióimat, mert szeretnénk megmutatni, hogy milyen csoda helyek vannak mindenhol a világon. És itt konkrétan a Tisza-tavon aludtunk, és a kikötőben beszálltam egy hajóba és így készült a fotó.

A Tisza-tónál

Programok közül elsőként a hajózást ajánlom, amit mi is kipróbáltunk itt. Csend volt, napsütés, csupa víz, ami tele volt növénnyel. Fantasztikus élmény volt. Nem is kell más, csak fürdőruha, naptej, a kütyüket pedig ki lehet kapcsolni. Ráadásul a szállásunk is vízre volt építve: különleges élmény volt a Tisza-tavon aludni.

2. Szarvasi arborétum és MiniMagyarország Makettpark:

Szerencsés vagyok, mert évek óta mi készítjük a maketteket a parkba -híres magyar épületek 1,5-2 méteres mása- és ilyenkor ott alhatunk a park vendégházában, a sok páva és a gyönyörű zöld környezetben. Ilyenkor is természetesen viszünk magunkkal új Aurora FolkGlamour ruhát és ékszert.

3. Vár és Parlament:

Augusztus 20-án a Mesterségek Ünnepén, a FolkTrend divatbemutatón szerepeltek a kollekcióim, és szerettem volna az ünnepnap és Magyarország születésnapjáról méltó módon megemlékezni, amikor megtaláltuk a tökéletes hátteret. Néha el se kell utaznunk, hogy különleges helyekre találjunk.

4. Ferihegy:

Ahonnan bárhova eljuthatunk. Szeretem, hogy manapság mindenhova elutazhatunk, remélem hamarosan újra megnyílnak a lehetőségek. Imádok repülni, de mindig jó haza érkezni.

5. Nagytarcsa:

Szeretünk a természetben fotózni, mezőket látni, így, amikor nyílt a pipacs, azonnal bősz keresésbe kezdtünk, és életemben nem voltam Nagytarcsán, de a pipacsok oda vezettek. Kicsit amolyan „fedezd fel a világot” kirándulás lett belőle.

6. Barokk Esküvő, Győr:

Minden évben a győri Barokk esküvő egyik résztvevője vagyok, színes és esküvői performanszokat rendezek. Mi passzolhatott volna a legjobban, ha nem egy csodálatos barokk háttér a színes és díszes ruháimhoz, ékszereimhez. Néha a szülővárosunknak a szépségeit is újra és újra fel kell fedezni, én ezt vallom.

Győri Barokk Esküvő

Melyek a következő úti célok a bakancslistádon?

  1. Kanada: jövőre szeretném megnézni nemcsak Torontót, hanem a természeti szépségeket is, mert amiket a fotókon láttam, az elképesztően különleges.
  2. Bali: az örök álom, igazából az Ízek, imák, szerelmek könyv miatt.
  3. Olaszország: idén mentünk volna, de sajnos a vírus közbe szólt. Nagyon örülök, hogy többször is voltam, engem a művészete elvarázsol újra és újra.
  4. Székesfehérvár, Bory-vár: már nagyon régóta szeretnék ott fotózni és megnézni a várat.
  5. Bokod – Lebegő falu: szintén egy különleges hely, látványra és érzésre, mindenképp szeretném látni.
  6. Báta, Szent Vér kápolna. Különleges zarándokhely, tudtommal az egyetlen nem Mária zarándokhely, a legenda is érdekes számomra. Sok ékszert tervezek zarándok medálokból és szeretem érezni a helyek varázsát is hozzájuk.

Utazz úgy, mint a „magyar Frida Kahlo”! – Bohém szállástippek belföldi utazáshoz

A következő bohém szállások Aurora színes személyiségét tükrözik. Mexikói nyaraló a Szent György-hegyen? Székely kúria Miskolctapolcán? A következő különleges szállásokért még külföldre sem kell utaznod!

Az Aurora FolkGlamour elérhetőségei:


Reméljük, tetszett az interjú, és meghozta a kedved a következő utazáshoz. Ha úgy érzed, szívesen ragadnál tollat, oszd meg velünk saját élményeidet!

Készítsük el a legnagyobb online fotós útinaplót, őrizzük közösen az utazás szenvedélyét! Miért ne osztanád meg a legjobb pillanatokat másokkal is? Havonta 500.000 magyar utazót inspirálhatsz a történeteddel! Lássam a részleteket >>


Exit mobile version