Site icon Szallas.hu Blog

Ausztria csodái – városnézés Salzburgban


Régóta szerettem volna meglátogatni az Alpok lábánál fekvő, a német határtól csupán pár km-re található, gyakran az “Észak Rómájaként” emlegetett barokk ékszerdobozt, Salzburgot. Csupán néhány órát töltöttem a városban, de ez a kevés idő is elég volt ahhoz, hogy a bájos kisváros teljesen elrabolja a szívemet.

A Salzach folyó két részre osztja a világhírű várost. A baloldali részen található az UNESCO világörökségének részévé nyilvánított óváros, melyet átszelvén egy igazi időutazásban lehet részünk. A belváros gyalog néhány óra alatt könnyen bejárható. A szűk utcákban sétálva felelevenedik előttünk a történelem, melyet a különböző századokból fennmaradt épületek mesélnek el.

Mozart szülőháza

Az itáliai művészek munkáját őrző mesterművek járulnak hozzá a város arculatának egyediségéhez. A kovácsoltvas cégéreiről híres Getreidegasse az óváros szívében kanyarog, ahol az egymás mellett sorakozó világmárkák, tradicionális helyi kereskedők üzletei és híres vendéglők ízei, illatai csalogatják a turistákat. Erről az utcáról nyílik Wolfgang Amadeus Mozart szülőháza is, mely mára már igazi zarándokhellyé vált a klasszikus zenét kedvelők körében.

Getreidegasse, Salzburg

Hohensalzburg vár

Salzburg csodálatos városképét elsősorban a Festungenbergen található Hohensalzburg vár koronázza meg. A közel 130 méter magas sziklaszirten emelkedő építmény, Európa legnagyobb és egyben az egyetlen teljes egészében épségben maradt középkori erődítménye, melyet 1077-ben építettek, hogy megvédhessék a fejedelemséget és az érsekséget az esetleges támadásoktól. A fellegvárat egyetlen ostrom során sem sikerült bevenni.

Hohensalzburg vára

A panorámát, mely a fellegvárból tárul a szemünk elé, nem lehet szavakba önteni, egyszerűen káprázatos! Az alattunk lévő nagy mélységből kirajzolódó elképesztően szép városkép, hatalmas tornyaival és fényűző épületeivel, melyet az Alpok hófedte hegyláncai csipkéznek, igazán mesébe illő látvány. Látogatásom abszolút csúcspontja a naplemente színkavalkádjában való gyönyörködés volt, a fellegvár hátsó tornya mögüli kilátóteraszról.

Néhány további látványosság a számos templomon és kiállításon túl:

Mirabell-kastély és Mirabell-kert, DomQuartier, Salzburgi dóm, Hellbrunni kastély, Mönschberg, Residenzplatz, Petersfriedhof.

Kétségkívül Salzburg nem csak a komolyzene szerelmeseit vonzza. Ausztria legöregebb városának páratlan szépsége minden ide érkező turistát elkápráztat, elbűvölő környezetével, a távoli hófödte hegycsúcsok látványával, a több száz éves történelmet mesélő épületeivel, hatalmas virágokkal ékesített parkjaival és szökőkútjaival.

Szállást keresel Salzburgban? Itt tudsz nézelődni >>

 

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Exit mobile version