Site icon Szallas.hu Blog

Autóval Montenegróba? Nyaralás a fekete hegyek országában


Az utóbbi időben igencsak megnőtt a kereslet a montenegrói utazások iránt – nem véletlenül. Kotor, Budva, Bar és Tivat egyre szélesebb körben ismert és kedvelt nyaralóhelyek. Ám nemcsak az Adria partvidéke, hanem az egész ország a Balkán ékköve: a környezet festői, tekintélyes hegyek vesznek körül mindenhol, a szálláskínálat remek, adottak a kiváló programlehetőségek és mindezt megfizethető áron érheted el. Bár az ország turisztikai fellendülése legnagyobbrészt a fapados légitársaságok olcsó jegyeinek köszönhető, ha egy kicsivel több időd van az oda- és a visszaútra, és felejthetetlen élményeket szeretnél, akkor azt javasoljuk, inkább autóval indulj Montenegróba és közben tapasztald meg a fekete hegyek országának csodáit.

Kilátás a Kotori-öbölre

És hogy miért érdemes autóval menni Montenegróba?

1. Nagyobb élmény és árban is kedvezőbb

Magyarországról a legtöbb légijárat Podgoricába, a fővárosba érkezik, ezért ígyis-úgyis érdemes autót bérelned, hogy felfedezd az országot, akár a nyaralóhelyeket, akár a belső, hegyvidéki területeket szeretnéd látni. Ha ketten vagy többen utaztok, anyagilag már akkor is jobban megérheti levezetni.

Budva

2. A hegyi szerpentinek csodálatosak, megérik a fáradságot

Igazi balkáni falvakat láthatsz hegyek között, kiváló éttermekkel és kedves vendéglátással. Fantasztikus fotókat készíthetsz, megtapasztalhatod a helyiek vendégszeretetét, elveszhetsz a roppant sokszínű montenegrói kultúrában.

Úton

3. Olyan helyekre juthatsz el, amik varázslatosak, de még nem hemzsegnek a turistáktól

Érdemes útba ejteni a Durmitor Nemzeti Parkot, és egy-két napot Zsabljakban, a hegyi városkában eltölteni. Nyáron túrázóknak, via ferrátázóknak, rafting kedvelőknek (a kristálytiszta Tara folyó kanyonban) egyaránt tökéletes helyszín, télen pedig igazi síparadicsom.

Szinte kihagyhatatlan a főváros, Podgorica és a közelében lévő Skadar tó.

Lényegében kötelező a Kotori öböl a napnyugtával, és Budva tengerpartja is, amiket autóval csodás hegyi kilátópontokról csodálhatsz meg.

Szállások Kotorban >>

4. Lerövidült az utazási idő

Épp a közelmúltban adták át Szerbiában az A2-es autópálya középső, hosszú szakaszát, ami jelentősen lerövidíti az utazási időt a montenegrói határ felé. 5 óra utazással elérhető Budapestről Čačak, onnan pedig további 3 óra a montenegrói határ, mindez varázslatos tájakon.

Cacak után

A hazautat megtervezheted akár Bosznia-Hercegovina és Horvátország felé is, de számolj azzal, hogy a határátkelőknél 1-2 órás várakozási idő is kialakulhat. Horvátországot átszelve szintén autópályán juthatsz haza.

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol >>

5. Semmi olyan nincs, amitől tartanod kéne

A főutak minősége, az infrastruktúra kiváló, az ország teljesen biztonságos. Montenegróban euróval fizetnek, de szinte mindenhol elfogadnak bankkártyát is.

A szupermarketek és benzinkutak megbízhatóak, szervizek találhatóak az utak mentén.

A szerb (és horvát) autópályákon fizetőkapus rendszer van, eurót és bankkártyát mindenhol elfogadnak.

Kotori naplemente

Szállások Montenegróban >>

Időjárás Montenegróban

Az utazók által kedvelt részen, az Adriai-tenger partján Herceg Novitól a Bojana folyóig mediterrán éghajlat uralkodik. A nyarak rövidek, de szárazak, a tél rövid és enyhe. Így ősszel és télen is kellemesen meleg, tengermelléki hőmérséklet jellemző.
Az őszi és tavaszi hónapokban az átlaghőmérséklet 15°C felett alakul, májusban és októberben kifejezetten kellemes hely az utazásra. A téli átlaghőmérséklet 9°C.
A nyári hónapokban kitűnő az időjárás, a júliusi átlaghőmérséklet 28°C, de a harminc fok sem számít ritkaságnak. Nyáron a napos órák száma eléri a havi 300-at. Júliusban átlagosan naponta 11 órát süt a nap. A tenger hőmérséklete nyáron nagyon kellemes, a víz is felmelegszik 24-27 °C-ra. A víz hőmérséklete már májustól kedvező, fürdőzésre alkalmas és az marad augusztus közepéig.
Bármikor érkezünk ide Magyarországról, biztosan felmelegszünk!

(fotók és beszámoló: Gálosi Szabolcs)


Exit mobile version