Site icon Szallas.hu Blog

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló


Két országgal határos a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb tája, az Őrség, hiszen Szlovénia és Ausztria egyaránt kőhajításnyira fekszenek ettől a vidéktől. Most bemutatjuk a 15 legszebb látnivalót az Őrségben, melyeket feltétlenül keressetek fel, ha ide látogattok.

Természet, kirándulástippek

1. Őrségi Nemzeti Park – Őriszentpéter

Az Őrségi Nemzeti Parkban több, mint 10 tanösvényen és 5 bemutatóhelyen barangolva ismerheted meg a táj rendkívül gazdag növény- és állatvilágát. Kiemelten törődnek a kihalófélben lévő fajok védelmével, gondozásával.

Őrségi Nemzeti Park, Őriszentpéter

Különleges őriszentpéteri szállások >>

2. Vadása-tó – Hegyhátszentjakab

Az eldugott erdei tó nevét az itt lyukakat ásó rókák miatt kapta. A Vadása–tó remek kirándulóhely az Őrségben nyáron, ahol strandolhatunk, horgászhatunk, sőt, még büfék is találhatók itt. 

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

Hangulatos szállások a Vadása-tó közelében >>

3. Szala-völgye – Őriszentpéter

A Zala folyó az Őrségben még Szala patak, mely Szalafőtől Pankaszig kanyarog. Őriszentpéter központját is átszeli, a körülötte kialakult égerliget és a domboldali kaszálórétek pedig európai közösségi jelentőségű élőhelyek. Egy 3,8 kilométer hosszú, 9 állomásból álló tanösvényt követve is bejárhatjuk.

Szala-völgye, Őriszentpéter

Kényelmes szállások a Szala-völgyében >>

4. Lápok Háza – Szőce

A Szőcei tőzegmohás lápréttől néhány percnyire található a Lápok Háza, ahol interaktív tárlat mutatja be a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát. Megismerkedhetünk a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel, sőt, a lápréten szakvezetett túra is kérhető.

Lápok Háza, Szőce

Bájos vendégházak Szőce környékén >>

5. Hársas-tó – Szentgotthárd

A Máriaújfalui-víztározóként is ismert, lassan mélyülő, tiszta állóvíz számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Szabadstrand, horgászati lehetőség és túraútvonalak is találhatóak itt, így például a 8 állomásos Hársas-tó tanösvény, amely a terület élővilágát, a vidék építészeti és kulturális értékeit is bemutatja.

Hársas-tó, Szentgotthárd

Szentgotthárdi szállástippek baráti társaságoknak >>

Kulturális programok az Őrségben

6. Pityerszeri Skanzen – Szalafő

A pityerszeri múzeumfalu eredeti formájában mutatja be a XIX. századbeli népi építészet emlékeit. Csak erre a tájra, a szeres településformára jellemző a kerekített ház, az emeletes kástu, vagy a kontyos ház, melyeket megismerhetünk ebben a skanzenben.  

Pityerszeri Skanzen, Szalafő

Szálláshelyek Szalafőn, ahol körülvesz a természet >>

7. Őriszentpéteri Árpád-kori Templom – Őriszentpéter

A település szélén, fák között bújik meg az 1200-as években épült őriszentpéteri templom, melyet a török veszély közeledtével erődítménnyé alakítottak. Sokszor cserélt gazdát az egyhajós kialakítású épület, ma a katolikus egyházé. A középkorban a templomot valószínűleg kívül is freskók borították.

Őriszentpéteri Árpád-kori Templom

8. Szikszay Edit Néprajzi Gyűjtemény – Őriszentpéter

Ha szívesen tennél időutazást az Őrség történetében, látogass el a Szikszay Edit Néprajzi Gyűjteménybe! A néhai tanítónőről elnevezett tárlaton archív felvételeket, az Őrségre jellemző tárgyakat és az itt élők mindennapjait ismerheted meg. 

Szikszay Edit Néprajzi Gyűjtemény, Őriszentpéter

Szállástippek Őriszentpéteri nyaraláshoz >>

9. Fazekasház – Magyarszombatfa

Egy nagy múltú mesterség, a fazekasság hagyományaiba nyerhetsz betekintést a magyarszombatfai Fazekasházban, ahol kirakodóvásárokat is tartanak. Sőt, a korongozást is kipróbálhatod, vagy megfigyelheted a cserépedények kiégetését a kemencében. 

Fazekasház, Magyarszombatfa

Szuper wellness szállások Magyarszombatfa környékén >>

10. Kömpe szeme kilátó – Szalafő

Jellegzetes látnivaló az Őrségben a harangláb alakú szalafői kilátó, melyből nagyszerű panoráma nyílik a szerek világára. A Milkovics Jenő fafaragó művész által megalkotott kilátóból megcsodálhatod Felsőszert, Pityerszert, Csörgőszert, Papszert és Templomszert.

Kömpe szeme kilátó, Szalafő

Szállástippek, ha Szalafőn nyaralnál >>

11. Batthyány-Strattmann Kastély – Körmend

Különleges kulturális program az Őrségben a Batthyányak egykori körmendi kastélya, melynek tárlatain a város régészeti leleteit és kulturális kincseit mutatják be. Ne hagyd ki a Cipőtörténeti Gyűjteményt, mely a cipőkészítés fortélyaiba nyújt betekintést, hiszen Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői is megtalálhatók itt.

Batthyány-Strattmann Kastély, Körmend

A kastély környékén ezek a szállások várnak >>

Élmények, kalandok az Őrség tájain

12. Szentgotthárdi Termál és Élményfürdő – Szentgotthárd

Egész évben pálmafákkal és egzotikus növényekkel körülvéve élvezheted a Szentgotthárdi Élményfürdő trópusi hangulatát. Az egész család számára remek kikapcsolódást jelentenek majd a gyermek- és élménymedencék, a kültéri úszómedence, a csúszdák és a sportolási lehetőségek.

Szentgotthárdi Termál és Élményfürdő

Szuper szállások Szentgotthárdon >>

13. Őrségi Patakparti Alpaka Farm – Szaknyér

Ez a bűbájos alpaka farm az Őrségi Patakparti Alpaka Panzió Kisrákos vendégeit várja szeretettel. A gyapjas sereglet lakóhelye a Szent Jakabi patak mellett található, mely a panziótól kellemes sétával elérhető.

Őrségi Patakparti Alpaka Farm, Szaknyér

14. Tűzlepke Öko-élménypark – Orfalu

A Tűzlepke Élménypark számtalan nappali lepkének, védett virágnak és madárnak ad otthont, és ezt a területet te is önállóan felfedezheted, méghozzá háromféle módon.

A Tűzlepke Kalandösvényen izgalmas látnivalókat találsz egy kellemes séta keretében, de ha szereted a kihívásokat, ezt megfejelheted kétféle nehézségű kötélpálya meghódításával. 

Tűzlepke Öko-élménypark, Orfalu

Bájos és nívós szállások Orfalu környékén >>

+ Tipp: kihagyhatatlan étterem az Őrségben

15. Pajta – Őriszentpéter

A kis őrségbeli falu neve már a világszínvonalú éttermek listáján is megtalálható, miután a Michelin Star Revelation Hungary 2022-es díjátadóján az őriszentpéteri Pajta éttermet is beválasztotta a Michelin Plate éttermek közé.

Ezt a kitüntető címet a Pajta kifinomult, újító ételkompozícióival érdemelte ki, melyek a legegyszerűbb, környékbeli szezonális alapanyagokból készülnek, így különleges gasztronómiai élményt nyújtanak. Ha erre jársz, feltétlenül látogass el hozzájuk, de ne felejts el asztalt foglalni!

Ismerd meg közelebbről a Pajta éttermet, olvasd el Farkas Richárd séffel készült interjúnkat itt >>

Pajta, Őriszentpéter

Az Őrség egyedülálló látnivalók sokaságával várja az egész családot nyáron is. Tölts el néhány csodás napot itt, foglalj szállást oldalainkon! >>

50 őrségi faház és természetközeli szállás a tökéletes pihenéshez >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version