Site icon Szallas.hu Blog

12 hónap, 12 hely – Bakancslistás országjárás 2024-ben


Hova utazz 2024-ben? Mivel túl sok fantasztikus hely van hazánkban, így nem lehet csupán egyet vagy kettőt kiválasztani. Épp ezért érdemes minden hónapra egy új úti célt találni! Ebben segítünk most: íme, egy izgalmas belföldi bakancslista, amely az egész ország területéről tartalmaz kihagyhatatlan helyeket és programtippeket.

Utazás 2024-ben – belföldi bakancslista tippek:

Január: városnézés és wellness Gyulán

Amikor az ünnepeknek már vége, de a tavasz még várat magára, a legjobb program egy wellness hétvége, mert így pihenten indulhat az év. Ráadásul egy kis nyárias hangulatot is csempészhettek a hideg, szürke napokba. Gyula ehhez tökéletes választás.

A belváros csodaszép, bőven akad látnivaló – például a gyönyörű vár! A romantikus városnézéshez pedig remekül passzol egy wellness szálláshely, és ha ennyivel nem éritek be, a Gyulai Várfürdőben az adrenalinszintet is feltornázhatjátok a benti csúszdákon!

Gyulai Várfürdő 

Wellness szállás Gyulán, amit jó szívvel ajánlunk: Wellness Hotel Gyula****+superior

Szállások Gyulán >>

Február: téltemető farsangi karnevál Mohácson 

Éljenek a hagyományok, éljen a tavasz! Ha ezzel egyetértetek, és egy hamisítatlan farsangra vágytok, akkor 2024. február 8-13. között a Mohácsi busójáráson van a helyetek! A 6 napos télűző népszokáson páratlan élmény egyszer élőben részt venni.

Ehhez kapcsolódóan ajánlott megnézni a Busóudvar Múzeumot is, ahol egész évben interaktív módon ismerkedhettek meg ezzel a különleges népi hagyománnyal. A városban magasodó Busó oszlopot ugyancsak felkereshetitek egy fotó erejéig.

Persze, ha az ember már Mohácson van, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet is érdemes megtekinteni.

Busóudvar Múzeum, Mohács

Szállás Mohácson, pezsgőfürdővel és szaunával: Szent János Hotel Mohács***

Szállások Mohácson >>

Március: történelmi utazás a Zemplén szívébe

A Zemplén érintetlen természete igazi töltődés a léleknek, mert szuper kirándulásokat lehet errefelé tenni. A Boldogkői vár bakancslistás hely, és akkor sem lehet megunni, ha az ember járt már ott. De a közelben két másik erődítmény is megbújik a hegyek-dombok között, amit kár lenne kihagyni.

Az egyik a Regéci Vár, ahová Boldogkőváraljáról akár gyalog is áttúrázhattok. Itt szintén lélegzetelállító panorámában lesz részetek! A másik a Füzéri Vár, ami Magyarország egyik legrégebbi és legszebb erősségeként, csodálatos környezetben magasodik a vidék fölé.

A zempléni pihenéshez érdemes egy kuckós, csendes vendégházat választani!

Boldogkői vár

Családbarát, jól felszerelt vendégház a Zemplénben: Mandala Évszakok Vendégház Boldogkőváralja

Szállások Boldogkőváralján >>

Április: Hortobágy, a világ egyik legszebb helye

Ezt nem (csak) mi mondjuk – a Hortobágy ugyanis hivatalosan is bekerült a világ legjobb úti céljai közé, a 2021-es National Geographic listáján. Így a bakancslistás országjárás egyik állomása legyen a Hortobágyi Nemzeti Park, ahol háborítatlan természet, a „magyar cowboyok” bemutatói, gazdag madárvilág, és hagyományos, isteni alföldi ételek várnak.

Hogyan is lehetne mindezt felfedezni? Például jelentkezzetek be egy vezetett gyalogos vagy kerékpáros túrára a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában! Mindenképp fedezzétek fel a Pusztai Állatparkot, a Hortobágyi Madárparkot, illetve a Hortobágyi Vadasparkot is! Szép és izgalmas tárlatért pedig kukkantsatok be a Hortobágyi csárda kiállításra!

Hortobágyi Vadaspark

Kitűnő ár-érték arány egy barátságos vendégházban: Hajdu Lovasudvar Hortobágy

Szállások a Hortobágyon >>

+ TIPP:  Innen már nincs messze az Európa legnagyobb fürdőkomplexumát rejtő Hajdúszoboszló se, ezért érdemes összekötni a kirándulást egy kiadós csobbanással! 

Május: illatos rózsakert a magyar Versaillesban

Ha Fertőd, akkor Eszterházy-kastély, ahol a kovácsoltvas kapun átlépve szuper kastélytúrára indulhattok – nyomotokban a múlttal! Tekintsétek meg a freskókkal gazdagon borított dísztermet és az áhítatra sarkalló kápolnát is!

A séta végén már tudni fogjátok, miért mondják, hogy ez a magyar Versailles. Ha érdekel a történelem, a kultúra, a különleges építészet, vagy csak egy romantikus helyen szeretnétek kirándulgatni, akkor Fertőd kihagyhatatlan úti cél. 

Ám, itt még nincs vége az utazásnak. Azt tudtátok, hogy a kastély parkjában található rózsakert is egy igazi csoda? Cziráky Margit hercegné rózsakertje Magyarország egyik legrégebbije, ahol 8000 tő rózsát ültettek el! Ha tavasz végén, vagy nyáron jártok erre, akkor legszebb pompájában csodálhatjátok meg a virágtengert.

Cziráky Margit Rózsakert

Tudtátok, hogy a Fertőddel szomszédos Hegykő híres a Sá-Ra Termálfürdőjéről?

Bájos családi apartman játszótérrel, dézsafürdővel és utánozhatatlan vidéki hangulattal: Rózsabarack Vendégház Hegykő

Szállások Fertődön >>

Június: árnyas kirándulásra hív a Gemenci erdő

Ha a vízparti nyaralás mellett valami hűsítőbb élményre is vágytok, vessétek bele magatokat a Gemenci Erdőbe, ami nemcsak itthon, hanem egész Európában egyedülálló helynek számít. Ráadásul a gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya, és nyáron jó eséllyel láthatjátok őket!

A gemenci kisvasút a Duna mellett robog, de ha a saját lábatokon fedeznétek fel az erdőt, irány a számos látványos tanösvény valamelyike, amik madárlessel és kilátókkal vannak tűzdelve. Ha pedig még izgalmasabb programra vágytok, jelentkezzetek be a Pörbölyi Ökoturisztikai Látogatóközpontba egy vízitúrára!

Vaddisznók a Gemenci Erdőben

Folyóra néző, szaunás kuckó a természet ölelésében: Vizituba Vendégház Érsekcsanád

Szállások a gemenci erdő mellett >>

Július: érzékek csábítása Tihanyban 

Jöhet egy kis provence-i életérzés a Balaton mellett? Hullámzó zöld domboldalon terül el a legismertebb hazai Levendulamező, a háttérben a Tihanyi Bencés Apátság tornyaival. Már önmagában a táj látványa miatt javasoljuk, hogy keressétek fel, de a java még csak ezután jön: a levendulaszüret!

Szedjétek meg a helyszínen vásárolt táskáitokat illatos, csodaszép levendulákkal, és ne felejtsétek el fotón megörökíteni a festői panorámát! Nem szabad kihagyni a földöntúli kilátást kínáló Apátsági Rege Cukrászdát sem, ahol isteni villásreggeliket és házi édességeket kóstolhattok.

Az Illatok Házába és a Lavender Shopba ugyancsak érdemes betérni – mellesleg mindkettőben kedvezményes áron vásárolhattok, ha a Szallas.hu-n foglaltok!

Tihanyi levendulamező 

Pihenés és csipetnyi wellness kalanddal: Pilger Apartman Tihany

Szállások Tihanyban >>

Augusztus: Fényes Tanösvény és fürdőzés Tatán

A vizek városában nem csupán az Öreg-tó és a Tatai vár kínálkozik szuper úti célnak, hanem itt található az ország egyik legkülönlegesebb gyalogútja is, a mesés Fényes Tanösvény. A láperdőben hosszú fapallókon sétálhattok tündérrózsák fölött, égbe nyúló égerfák ölelésében. Megleshettek különleges állatokat, van kilátó, és egy ponton akár csónakra is szállhattok.

Akad azonban még bőven olyan látnivaló Tatán, amiért megéri talpalni még egy kicsit. Az egyik ilyen hely a romantikus Angolpark, ahol fel-felbukkanó műromok színesítik a kirándulást. Ha bírjátok szuflával, akkor a Kálvária-domb tetején magasodó Fellner Jakab Kilátót is másszátok meg, vagy kutassátok fel az ikonikus Haranglábat!

Fényes Tanösvény, Tata

Varázslatos étterem és wellness minden mennyiségben: Hotel Kiss Tata****

Szállások Tatán >>

Szeptember: vár az Őrség és a természet csendje

Töltsétek a vénasszonyok nyarát az ország egyik legbékésebb, leggyönyörűbb szegletében! Az Őrségi Nemzeti Park ugyanis számos tanösvénnyel és kerékpárúttal várja az aktív pihenés kedvelőit. A dimbes-dombos, zöld mezőkkel borított őrségi tájat bebarangolva túrára indulhattok az őriszentpéteri Szala-völgyében, de feltérképezhetitek az Árpád-kori Templomot is.

Sőt! Különösen ajánlott bepillantani a Natura 2000 Látogatóközpontba is, mely interaktív kiállításokra támaszkodva mutatja be a helyi élővilágot. Szeptemberben ki kell pihenni a nyarat, és erre tökéletes szállásokat találtok az Őrség eldugott, csendes vendégházai közt, ahol patakcsobogás, madárcsicsergés és erdő vesz körül.

Szala-völgye, Őriszentpéter

Egy békés hely, ahol elönt a nyugalom: Őri Art Inn Őriszentpéter

Szállások az Őrségben >>

+ TIPP: Éhes hasra legjobb ellenszer a gasztrokalandorok kedvence, az őriszentpéteri Pajta étterem

Október: Kőszegi városnézés a gesztenyefesztivál idején

Kőszeg az egyik leghangulatosabb határ menti kisvárosunk, történelmi belvárossal és vendégszerető lakókkal. Itt bújik meg a Jurisics-vár, de a Tábornokház – Hősök Tornya is különleges látvány, akárcsak a Jézus Szíve Templom, ami a város legmagasabb építményének számít.

A műemlékekkel tarkított, romantikus főtéren sétálgatva megtapasztalhatjátok az Alpokalja és a régmúlt varázsát! Októberben a szomszédos Velemi gesztenyefesztivált sem szabad kihagyni; errefelé élnek ugyanis az ország legöregebb gesztenyefái, és a fesztiválon sok-sok gesztenyés finomság vár. Ehhez kapcsolódóan híres látnivaló Kőszegen az Óriás Gesztenyefa is, aminek ma már sajnos csak a törzse tekinthető meg.

Jurisics-vár, Kőszeg

Csodálatos kőszegi szállás, mesélő panorámával: Komló Apartman Mátyás Kőszeg

Szállások Kőszegen >>

November: túrák az aranyban pompázó Bükkben

Ősz végén iktassatok be egy túrát a Bükkben, hisz ilyenkor pompás színekbe öltöznek a fák! Szilvásvárad bakancslistás természeti csodákkal vár, melyek közül legismertebb a Fátyol-vízesés –, ha befagyott állapotában tudjátok megtekinteni, annál varázslatosabb látványt nyújt.

Az Istállós-kői barlang szintén errefelé található, amennyiben kedvetek támadna 40 ezer évet visszaröppeni az időben. Sőt, ha nincs túl rossz idő, a Szilvásváradi Erdei Kisvasúton is roboghattok. Ellenben, ha gyalogosan élveznétek az őszi erdőt, sétáljatok végig a Millenium Tanösvényen, a hozzá tartozó kilátóig. Igazi családi program lesz az őszi szünetre!

Őszi erdő: Millenium Tanösvény, Szilvásvárad

Pezsgőfürdő, játszótér és mennyei reggelik: Sylvas I-II Vendégház Szilvásvárad

Szállások Szilvásváradon >>

December: Karácsonyi forgatag Egerben

A belföldi bakancslista elmaradhatatlan eleme Eger, melynek barokk belvárosa mindig gyönyörű –, de talán akkor a legszebb, mikor díszkivilágítást kap Advent idején. Ragyogó ünnepi fényár önti el a Dobó teret, háttérben a várat, illetve a Gárdonyi teret és a Végvári vitézek terét is.

Egy valamire való adventi forgataghoz illően itt sincs hiány programokból, forralt borból és ünnepi hangulatból. Ha a budapesti karácsonyi vásárról elsősorban a tömeg jut eszetekbe, és inkább vidékre utaznátok, akkor érdemes helyette az egri városnézést, ünnepi hangolódást választani!

Advent Egerben

Téli wellness örömök az adventi vásár után: Hotel Eger & Park****

Szállások Egerben >>

Nálatok elkészült már a személyre szabott, belföldi bakancslista? Reméljük, tudtunk ötleteket adni! Tervezzetek, foglaljatok, és ismerjétek meg Magyarország csodáit 2024-ben (is)! További szuper úti célokért és hangulatos szálláshelyekért pedig olvassátok el ezt a cikkünket is >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version