Site icon Szallas.hu Blog

A Balaton-felvidék kincsei – Világszép látnivalók Keszthely, Tapolca, Szigliget és Tihany környékén


A belföldi nyaraláshoz használt élmény-iránytűm ezúttal a Balaton-felvidék felé kacsintott, így hát nyakunkba vettük az északi partot, és kipipáltuk a bakancslistás látnivalókat Keszthely, Tapolca, Szigliget és Tihany környékén. Ütős programok, egyszer-látni-kell panorámák, zabálnivaló gasztrokalandok és még egy zseniális keszthelyi strand is keresztezte az utunkat. Mutatjuk a kedvenceket, a teljesség igénye nélkül:

Ez a kilátás nem hiányozhat a nyárból!

Keszthely látnivalók

Festetics-kastély, Keszthely ékszerdoboza

A kastély belépőt SZÉP kártyával is fizetheted

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, melyik a legszebb kastély a magyar vidéken? A legtöbben bizonyára a Festetics-kastélyra voksolnának, és nem is ok nélkül! 5 épületben 6 állandó kiállításnak ad otthont, izgi a nyári programkínálat, ráadásul még egy Disney-mesékbe illő (és ingyenesen bejárható) angolkert is tartozik hozzá.

Fedezd fel a Kastélymúzeum kincseit!

Városi strand Keszthely – egy strand, amivel nem fogsz befürödni

 Vakít a kék a keszthelyi mólón

Minden okunk megvan arra, hogy imádjuk a Városi strandot. A part homokos, a víz lassan mélyül, a Szigetfürdő meg olyan elbűvölő, hogy legszívesebben zsebre tennéd és meg sem állnál vele hazáig. Jó program gyerekkel is, a fontosabb látnivalók a közelben vannak, ha pedig bulizni jöttél, irány a Viviera Beach!

TIPP! 19:00 óra után ingyenes a belépés, de ha nem bírsz addig várni, Szallas.hu-s foglalásod mellé 10%-os kupont adunk.

Keszthelyi Óriáskerék

Mit tippelsz, hány kamion kellett az Óriáskerék szállításához? Mutasd »

Kerülgettük, nézegettük, „drága”, „csak 3 kör”, de ahogy nyújtóztak a lemenő Nap sugarai a strand felett, az ellenállásom olvadó fagyi lett a nyári melegben, és mire észbe kaptam, már 50 méter magasról csodáltuk a Balatont. Hogy ajánlanám-e? Ilyen szép, tiszta időben mindenképp!

Vitorlás Bisztró, ahol a gasztrovágyak partot érnek

Ki mondta, hogy Balatonnál csak hekkezni meg lángosozni lehet? A Városi strandon pihenő Vitorlás Bisztró baromi jól hozza az „egyszerűen nagyszerű” profilt: nincsenek túlgondolva az ételek, mégis kreatív, ízletes fogások kerülnek az asztalra. Plusz stílusos a környezet és szuper vidám csapat áll mögötte.

Veheted készpénznek, kétszer is teszteltük
A fagyikelyhük meg két emberesnek bizonyult

Ez most Keszthely egyik legjobb szállása: Regatta Apartman

A Regatta Apartman mindössze 200 méterre van a Balaton-parttól, fiatalos és még felszereltségében is világbajnok. Ha ez nem lenne elég, több mint 60 féle kedvezmény kupont adunk hozzá ajándékba!

Mutasd Keszthely legtutibb szállásait »

Tapolca látnivalók

Dobogós kedvenc: Tapolcai-tavasbarlang

Őszinte leszek: 360 kilométert utaztunk Tapolcáig, és ha a tavasbarlang lenne az egyetlen látnivaló a környéken, akkor is megérte volna. A Látógatóközpont nagyjából 1,5 órás programot biztosít: ebből 15-20 percet töltesz a csónak fedélzetén, tempótól függően. Első hallásra rövidnek tűnhet, de annyi szépséget kapsz, hogy egy életre kitart az emléke.

Hasznos tipp: Mivel jelenleg szünetel az online jegyvásárlás, ajánlott minél korábban érkezni. Olyan nagy az érdeklődés, hogy néha már 12:00-13:00 között elfogynak az aznapi időpontok.

Alig hittem a szememnek, hogy ilyen mesevilág rejtőzik Tapolca alatt

Szemezgess Tapolca top programjai közül »

Különleges séta a Malom-tó partján

Ha nyugodt, varázslatos helyszínt keresel Tapolcán egy romantikus sétához, akkor ne hagyd ki a Malom-tó környékét. Egymást érik a vendéglők, zsong a nyár, a pontyok versenyt úsznak a vadkacsákkal, és ez így együtt annyira léleknyugtató, hogy már most hiányolom.

Szorgosan forog a malomkerék

Lehet még fokozni: a legcukibb szállás Tapolcán

A Koffer Apartman a lehető legédibb tapolcai szálláshely, alig 10 perces sétára a központtól. Csendes, barátságos hangulatú házikó, ahol nem csak a bőröndjeid fogják jól érezni magukat.

Megtalálom az álomszállásom »

Szigliget látnivalók

Ahonnan a legszebb a Balaton: Szigligeti vár

 A panoráma, amitől még a 40°C-os kánikuláról is megfeledkeztem

A Balaton vára a maga 230 méteres tengerszint feletti magasságával a legszebb kilátást nyújtja a magyar tenger északi partján. Nem mellesleg több mint 750 éves múltra tekint vissza, és olyan komoly ráncfelvarráson esett át az utóbbi időben, hogy akár több órát is el lehet tölteni a várfalak között.

Szerte a várban ilyen pindurka figurák elevenítik meg Szigliget történetét

Hátrány, hogy meredek út vezet felfelé, ráadásul csak sok lépcsőzés árán érjük el csúcsot, szóval kisgyerekkel elég macerás lehet. A tövében viszont ingyenes parkoló várja az autósokat, még főszezonban sem kellett helyhiány miatt aggódnunk.

Van, amihez nem kell kommentár

Kipróbáltuk: Nem rossz by Rácz Jenő

Avagy a pekingi kacsa különös esete a görög konyhával

A szigligeti vár tövében idén egy csinos kis gasztroudvar nyílt meg, ahol olyan neves éttermek is fészket vertek, mint a Michelin csillagos Costes, a Nudli, és a Digo Pizza. Vívódtunk, de végül Rácz Jenő új szendvicsezője mellett döntöttünk, ahol egy gyros-os keretekbe oltott, tépett kacsahúsos tekercset kaptunk. Húzós az ára, dehát a név ezzel jár.

Cuccos, az biztos

Mexikó négy keréken: a TacoBar jött, látott és győzött

ATaco Truck pimasz gyorsasággal gurult be a magyar street food élmezőnyébe, és akkora népszerűségre tett szert, hogy ma már egy falatnyi Mexikó terül el a szigligeti vár alatt. Újabban TacoBar néven fut, és simán megállná a helyét bárhol a világon (de inkább ne menjenek sehova, mert ezek a szombrérós élmények nagyon kellenek a Balatonra).

Valaki írja meg, hogy milyen a burritójuk, mert már nem bírtunk többet enni.

Érdekel a többi szigligeti látnivaló is »

Óvári-kilátó, ha lekirándulnád a kalóriákat

Megérte lépcsőzni

Kaja után az Óvári-kilátó felé vettük az irányt, merthogy Szigligeten van egy kevésbé ismert várrom is. Ha csendes kirándulóhelyet keresel gyönyörű látképpel, itt megtalálod. Szuszogós az út felfelé, viszont a felénél pados-asztalos pihenő vár, és végig korlát szegélyezi a lépcsősort.

Szállástipp Szigliget környékén: Pupos Apartman

Ha a kényelem az első, de a panoráma is fontos, akkor a szigligeti Pupos Apartmant imádni fogod! A festői szépségű családi házban maradéktalan feltöltődésre számíthatsz.

Több szállásajánlatot szeretnék »

Tihany látnivalók

Pisky sétány, vitorlák és Gombóc Artúr

„Mennyi ég! Mennyi kék! Zöld! Mennyi Balaton”

A levendulától illatozó Pisky sétány nem csak a költői szíveket dobogtatja meg, hanem az utazókét is: a 300 méteres sétáló út Tihany legforgalmasabb szakasza. Éttermekből, ajándékboltokból és néznivalókból sincs hiány, és ha elég szemfülesek vagyunk a kilátó részen, Gombóc Artúr miniszobrával is lepacsizhatunk.

Kolodko Mihály Gombóc Artúrja is nagyon éli a Balatont

Tihanyi Bencés Apátság

Szenzációs a belső díszítés


Zajlik az élet Tihany legismertebb nevezetessége körül: a külső rész felújítás alatt áll, a Királykriptában pedig régészeti feltárást végeznek, de az apátság és a kiállítás továbbra is látogatható. Lebilincselő élmény a tihanyi alapítólevél másolatát bámulni, és külön tetszett, hogy a szerzetesek mindennapjaiba is betekintést adnak.

Mutasd Tihany többi látnivalóját »

A kihagyhatatlan tihanyi program: Levendulamező

Csodaszép, pedig végét taposta már a levendula szezon

Bódító illat kavarog a szélben, a mező lilában pompázik, és mindenfelé hízott méhek döngicsélnek – ez csak a tihanyi levendulás lehet! Az aratásról ugyan lemaradtunk, viszont a festői táj emléke sokáig kísér majd.

A Belső-tó és az Aranyház gejzírkúp ezúttal kimaradt, de ha természeti kincsekre vágysz, mindenképp vedd bele ezeket is a programtervedbe!

Szállás ajánlat Tihanyban: Panorama Villa

Ha már szóba került a Belső-tó, ismerünk egy tuti szállást a közelben. A Panorama Villa egy hegyoldalba ékelődik, és az elbűvölő kilátás mellett hangulatos kerttel is büszkélkedhet.

Megnézem a legjobb szállásokat a környéken »

Mint kiderült, a Balaton-felvidék nem csak természeti és történelmi kincsekben erős, hanem gasztroélményekben is tarol. Hiányolod a listából a Badacsonyt? Itt minden látnivalót megtalálsz »

(fotók: Vámosi Brigitta, szallas.hu)


Exit mobile version