BalcsiCsaládi kiruccanásHorvátországNyári vakációTippek utazáshoz

Balaton vagy Horvátország? Kiszámoltuk, mennyibe kerül egy családi nyaralás

3 perces olvasási idő

Ha a Balatonról vagy az Adriáról van szó, sokunknak van egy alap preferenciája, hogy melyik vonz jobban. Ugyanakkor vannak olyan fontos kérdések is, amelyeket figyelembe kell vennünk a döntés meghozatalakor: elsősorban az, hogy milyen árakkal kell számolnunk. Hogy segítsünk eligazodni a témában, most összehasonlítjuk Balaton és Horvátország szállásárait.

balaton vagy horvátország mennyibe kerül

Először is szögezzük le, hogy nagyon soktényezős a dolog; az útiköltség, a szállás felszereltsége, az adott város, a konkrét időpont, mind-mind jelentősen formálják az árakat. Ki lehet fogni nagyon olcsó és nagyon drága helyeket is, így az általunk hozott példák is csupán útmutatóként szolgálnak. A szállások mellett a programok áráról is szó esik majd (és persze a fagyiéról, hiszen az minden nyaralás nélkülözhetetlen eleme)!

Miért szeretjük a Balatont?

1. A Balaton a miénk…

…és ezért pótolhatatlan élmény itt nyaralni; sokunknak nosztalgikus emlékeink vannak a „magyar tengerről”, és ezt a személyes kötődést semmi sem übereli. Ráadásul olyan csodás hazai tájakat fedezhetünk fel, mint Tihany vagy Badacsony, és igazi hazai ízeket élvezhetünk: egy jó lángos a parton vagy egy hekk elfogyasztása, miközben a vízen hasító vitorlásokat nézzük – ez az élmény a Balaton sajátossága. És említsünk egy fontos szempontot is: ide nem kell idegennyelvtudás, így könnyebb tájékozódni, intézkedni.

2. Ha fontos számunkra, hogy gyerekbarát helyen nyaraljunk, a Balaton előnyösebb választás.

Bár Horvátországban is vannak gyerekbarát strandok, a gyerekek mégis jobban kedvelik az édesvizet, és itt amiatt sem kell aggódni, hogy tengeri sünbe lépnek, vagy nagy hullámok sodorják el őket. Főleg, ha a sekély déli parton fürdünk, vagy a számos, kifejezetten gyerekbarát balatoni strand valamelyikén. A kölyköknek sokszor mindegy, hogy hol nyaralnak, a lényeg az élmény, ahhoz pedig nem kell az Adriáig utazni.

balaton vagy horvátország mennyibe kerül

3. A Balaton közel van!

Horvátországba eljutni drágább az útiköltség miatt: nem csak az üzemanyag kerül sokba, de az autópályadíj is, amelynek az ára az elmúlt években felszökött. Ráadásul több időt kell az autóban ücsörögni – még akkor is, ha a közeli Isztriára megyünk, de pláne ha Dalmáciába. Ez utóbbi esetében minimum 7-8 óra autóúttal kell számolni. A Balatonra olcsóbb és rövidebb az út – ez pedig fontos szempont, amikor egy hiperaktív gyerekkel kell a 33 fokban, dugóban vesztegelni!

Miért szeretjük Horvátországot?

1. Röviden: a tenger az tenger

A tengerek hangulatát, azon belül is az Adriáét, nem lehet pótolni: a mélykék, kristálytiszta víz, a kavicsos partok, a búvárkodásra csábító gazdag vízi élővilág, a sós levegő, a számtalan kis szigettel pettyezett látkép, a dalmát élményhez tartozó kopár hegyek látványa és a történelmi épületek… Ez így, önmagában egy kerek élmény!

balaton vagy horvátország mennyibe kerül
Brela, Horvátország

2. A Balaton időjárása kissé szeszélyes

Gyakran, akár a semmiből meglephet egy vihar, vagy egy hidegfront hazánkban, és ez máris a strandolás rovására mehet. Horvátországban nagyobb eséllyel lesz jó időnk, főleg, ha minél délebbre megyünk. Nyilván itt is ki lehet fogni esősebb időszakot, és a parton sokszor felerősödik a szél, de összességében mégis sokkal stabilabb az időjárás, mint itthon.

3. Remek kirándulóhelyek, középkori városok

Ha a fürdőzés mellett kirándulni is szeretnénk, az Adrián sok olyan történelmi ékszerdoboz várost találunk, amiket kár kihagyni. Pula, Split, Zadar, Sibenik, Trogir, Dubrovnik, Korcula, és a többi – csodás műemlékekkel, sikátorokkal, és építészettel várnak ezek a városok, melyek egy része UNESCO Világörökség is. Aztán ott van a természet is, a híres Plitvicei-tavak vagy éppen a Krka Nemzeti Park… Bár a Balaton sem szenved hiányt gyönyörű helyszínekben, Horvátország más jellegű, különlegesebb élményt nyújthat.

Szállásárak összehasonlítása

Hogy legyen értelme az összehasonlításnak, hasonló típusú szállást hasonlítunk össze hasonlóval.

A három szálláskategória a következő:

  • olcsó apartman,
  • középkategóriás 3 csillagos szálloda,
  • prémium wellness szálloda

Az alábbi árak azt tükrözik, mennyibe kerül egy szállás egy négytagú családnak (a gyerekek 5 és 8 évesek), ha június második felében foglalunk 6 éjszakát a főszezonra (július 13. és 19. között). Az átfogóbb kép érdekében különböző régiókat vizsgálunk, olyanokat, amelyek népszerűek a nyaralók körében, például Siófokot vagy Trogirt.

balaton vagy horvátország mennyibe kerül

Összehasonlítás funkció a szallas.hu oldalán:

Szerencsére nem kell oda-vissza kattintgatnunk a szállások között, ha szeretnénk összehasonlítani őket. A dolog egyszerű: először is jelentkezzünk be a szallas.hu-s fiókunkba, aztán amint megnyitottunk egy adott szállást, pipáljuk be a képek alatt található „Összehasonlítás” boxot.

Ha már az összes érdekelt szállást bepipáltuk, akkor a kiválasztott helyek új oldalon fognak megjelenni, táblázatban összehasonlítva a lényeges információkat. Átlátható és roppant hasznos!

Nem csak két szállást, többet is összehasonlíthatunk

És akkor lássuk a konkrét példákat!

Olcsó apartman, ellátás nélkül

Ciklámen Apartman, Keszthely

  • 4 fő, 6 éjszaka: 156 000 Ft
  • Mit tartalmaz még ez az ár? ingyenes parkolás, wifi

Apartman 3M, Trogir

(Splittől északra)

  • 4 fő, 6 éjszaka: 165 169 Ft
  • Mit tartalmaz még ez az ár? ingyenes parkolás, wifi

Konklúzió: Az egyszerűbb felszereltségű apartmanok sokszor hasonló árkategóriában mozognak, itthon és Horvátországban is. Azonban nagyon nem mindegy, hogy a Balatonon vagy az Adrián belül pontosan hol keressük az apartmant; míg egy Korcula/Dubrovnik vonzáskörzetébe eső kis faluban, Obericben 120 ezerből is kijöhet a család, addig Korcula vagy Dubrovnik belvárosában 220 ezer alatt nem nagyon találunk semmit, 6 éjszakára. De éppenséggel Keszthelyről is elmondható, hogy 200 ezer körül vannak az apartmanok, ha közvetlen a strand közelében keresgélünk. Ha tehát igazán olcsót szeretnénk kifogni, jobban körül kell nézni, és bevállalni, hogy esteleg a szállás félreesőbb helyen lesz!

3 csillagos szálloda, reggelivel

Hotel Jonathan, Balatonföldvár ***

  • 4 fő, 6 éjszaka, reggeli az árban: 318 000 Ft
  • Mit tartalmaz még ez az ár? ingyenes parkolás, wifi, légkondi, wellness-szolgáltatás

Hotel Stella Maris, Vodice ***

(Sibenik mellett)

  • 4 fő, 6 éjszaka, reggeli az árban: 343 085 Ft
  • Mit tartalmaz még ez az ár? ingyenes parkolás, wifi, légkondi, wellness-szolgáltatás

Konklúzió: Horvátországban valamivel kisebb a felhozatal háromcsillagos szállodák esetében, főleg, ha már reggelit is kérünk hozzá. Itthon nem csak bőségesebb a választék a keresett időszakban, de javarészt olcsóbbak is – bár a fenti példához hozzá tehetjük, hogy Balatonföldvár eleve nem tartozik a legdrágább balatoni városok közé.

Négycsillagos wellness szálloda, félpanzióval

SunGarden Wellness & Conference Hotel, Siófok ****

  • 4 fő, 6 éjszaka, félpanzió az árban: 474 720 Ft
  • Mit tartalmaz még ez az ár? ingyenes wifi, légkondi, wellness-szolgáltatás (a parkolás fizetős)
Ne felejtsük el megnyitni az „Összes szolgáltatás”-t, a legördülő lista mindent felsorol

Hotel Marina Selce, Crikvenica ****

(az Isztria és Krk sziget közelében)

  • 4 fő, 6 éjszaka, félpanzió az árban: 668 448 Ft
  • Mit tartalmaz még ez az ár? ingyenes parkolás, wifi, légkondi, wellness-szolgáltatás

Konklúzió: Itt bizony már jobban látszik az árkülönbség. Ide már nem igaz az, amit az első példánál említettünk, hogy sokat számít a konkrét helyszín; szinte mindegy, hogy az északon lévő Rab-szigeten, vagy a délebbre lévő Makarska mellett keresgélünk, az ilyen típusú szállásoknak eléggé borsos az ára Horvátországban. Persze a Balaton szállásait sem kell félteni, de azért Horvátország áraihoz képest jobb a helyzet.

balaton vagy horvátország mennyibe kerül

Tipp: Mindig alaposan nézzük meg, pontosan mit tartalmaz a feltüntetett ár! Igaz, hogy az apartmanok olcsók, de arra még az étkezés árát rá kell számolni (amit ráadásul magunknak kell megoldani). Ha pedig Horvátországban találunk olcsó szállást, ne felejtsük el, hogy arra még jön az útiköltség, ami máris billenti a mérleget. Vagy olyan is előfordulhat, hogy a szállás alapból nem túl drága, de ha egy hétig pluszban kell fizetni a parkolásért, akkor megint érdemes átgondolni a dolgot.

Programárak összehasonlítása

Vegyünk egy napot, amikor nem strandolunk, hanem különféle programokon, kirándulásokon veszünk részt, és beülünk egy vendéglőbe is! A pontos feltételek: hajókirándulás, múzeumlátogatás, fagyizás és éttermi vacsora. Hol jövünk ki olcsóbban?

Balaton:

Összesen a 4 főnek ez a nap: kb. 29-30 ezer Ft

balaton vagy horvátország mennyibe kerül

Horvátország:

  • Fagyi 1 főre: 8 kuna (350 Ft)
  • Éttermi vacsora: felnőttnek kb. 150 kuna (6-7000 Ft)
  • Hajókirándulás (egy-két órás panoráma hajótúra átlagos ára): felnőtt 100, gyerek 50 kuna (4400 / 2200 Ft)
  • Belépő (Trogir helytörténeti múzeum): felnőtt 25, gyerek 15 kuna (1100 / 650 Ft)

Összesen a 4 főnek ez a nap: kb. 38-40 ezer Ft

Konklúzió: A fagyi és az éttermi fogyasztás szinte megegyezik, a döntő különbség a programok árában mutatkozik meg. A Balaton ismét olcsóbb végösszegre kerekedik ki, habár egy balatoni hajókirándulás nem is ugyanazt nyújtja, mint mondjuk Horvátország fél napos fish & piknik hajótúrája. És itt még nincs vége a történetnek, mert a kedvezményeket is figyelembe kell vennünk!

balaton vagy horvátország mennyibe kerül
A horvát hajótúrák ára attól is függ, pár órás vagy félnapos-e

Ne felejtkezzünk el a kedvezményekről!

A szallas.hu oldalán számos kedvezményt találunk különböző programokra, belépőkre, éttermi fogyasztásokra. Ezek azonban mind kizárólag belföldi programokra vonatkoznak, így ez is a Balaton mellett szól. Vegyük ismét a fenti kirándulós, siófoki napot: a hajókirándulásból 25 % jön le, az ásványmúzeum belépőjéből pedig 20% kedvezményt kapunk.

Kedvezménnyel az említett 30 ezer forintból körülbelül 28 ezer lesz a Balatonon.

Ezek az akciók sokat számítanak a pénztárcánknak, főleg, ha a nyaralás alatt többször is efféle programokkal szeretnénk élményt szerezni. A kedvezmények akkor érvényesek, ha a szállás.hu-n foglalunk.

Mely programok a legnépszerűbbek a Balatonon?

A megkérdezett magyarok közül elsöprő többségben a Tihanyi Apátságot említették, mint olyan helyszínt, amit terveznek meglátogatni, ezután pedig szorosan ott a balatonboglári Gömbkilátó. Népszerű programok még a Balaton melletti kalandparkok és állatkertek, a keszthelyi Festetics kastély vagy a Szigligeti vár is. Az ezekhez járó kuponokat egy helyen itt megtaláljátok, hogy ti se maradjatok le róla!

balaton vagy horvátország mennyibe kerül
A Tihanyi Apátság népszerűsége töretlen

Akkor tehát hol olcsóbb nyaralni: a Balaton körül vagy Horvátország tengerpartján?

Annak ellenére, hogy már a Balaton sem igazán bélyegezhető olcsónak, még mindig olcsóbb, mint Horvátország. A nyaralók többsége az egyszerűbb apartmanokat preferálja, és valóban ilyenből akad a legnagyobb választék. Az efféle apartmanok között általában nincs is túl nagy különbség, a Balaton és Horvátország is hasonló skálán mozog. A luxusabb szállodák esetében már jobban látszik, hogy Horvátország drágább.

Így hát megválaszoltuk, hogy általában véve hol jövünk ki olcsóbban, de van egy másik kérdés is: hol éri meg jobban ár-érték arányt tekintve? Ugyanis lehet, hogy Horvátország többe kerül, de az élmény is más. Úgyhogy mindig vegyük figyelembe az összes tényezőt, és úgy mérlegeljünk! És persze ne feledkezzünk meg a számos belföldi kedvezmény kuponról sem, ami az itthoni programok árából még lejjebb farigcsál!

Az összes balatoni szállást itt találjátok >>

Az összes balatoni programot itt találjátok >>

Itt pedig a horvát tengerpart szállásaiból válogathattok >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%