Site icon Szallas.hu Blog

Ezt tudnod kell, ha utazni készülsz! – Belföldi okmányellenőrzés és VIZA


Mostantól semmiképp se felejtsd otthon az irataidat, ha utazásra készülsz! Fontos változás történt szeptember elsejétől az utazási jogszabályokban. Minden belföldi szálláshelyen, az érkezéskor kötelező okmányellenőrzést kell végezniük a szállásadóknak. Ha pedig nincs nálad megfelelő okmány (személyi igazolvány, vezetői engedély, vagy útlevél), akkor a szálláshely köteles megtagadni a bejelentkezést, nem foglalhatod el a szobádat.

A továbbiakban hozzuk a részleteket és hogy hogyan tudsz felkészülni a legjobban arra, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés érkezéskor.

Kötelező okmányellenőrzés a szálláshelyeken

Mi is az a VIZA és miért van rá szükség?

A VIZA egy mozaikszó, mely a Vendég Információs Zárt Adatbázis elnevezés rövidítése. Szeptember elsejétől kezdve minden magyarországi szálláshelyen (ahogy több nyugati országban már évek óta) a bejelentkezés előtt egy okmányolvasóval fogják beolvasni a vendégek személyi okmányait. Erre a közbiztonság növelése érdekében és a digitalizáció elősegítéséért van szükség. Az alapvető információk után pedig vizsgáljuk meg azt, hogy mi fog változni pontosan a gyakorlatban!

Bejelentkezés előtti okmányellenőrzés

Mi fog változni a gyakorlatban, milyen iratokat fogadnak el?

Ha eddig is odafigyeltél arra, hogy mindig magadnál tartsd és érvényesek is legyenek az irataid, akkor számodra nem hoz nagy változást ez a törvény. Mindössze érdemes lesz egy plusz csekkolást az indulás előtt beiktatni, hogy biztos nálad vannak-e a szükséges kis kártyák. Fontos tudni, hogy csak fényképes igazolványt fogadhat el a szálláshely, mégpedig olyat, amivel tudod igazolni a személyazonosságodat.

Ezeknek a feltételeknek három okmány felel meg, magyar állampolgárságú vendég esetén: 

A szálláshelyeknek kötelező jelleggel el kell utasítani azokat a vendégeket, akiknél nincs ott a beolvasáshoz szükséges okmány. Ezáltal ha nincs nálad, vagy csak lejárt irat van nálad a felsoroltak közül, a szálláshely nem fog tudni bejelentkeztetni. Így pedig sutba eshet a régóta tervezgetett kiruccanás, nyaralás.

Csak fényképes igazolványt fogadhat el a szálláshely

Figyelem: Gyerekeknek is kötelező!

Az egyik legfontosabb információ most következik! Mivel életkori megkötést nem tartalmaz a törvény, ezért a gyerekek számára is nálatok kell hogy legyen egy érvényes okmány (személyi igazolvány vagy útlevél). Legyen a gyerek akár 1 hónapos, vagy 17 éves, az érvényes iratra neki is szüksége lesz. Így ha mostanában készülsz családdal utazni, mindenképp ellenőrizd, hogy mindenkinek meg van-e valamelyik érvényes igazolványa!

Gyerekeknél is kötelező az okmányellenőrzés

Mire figyelj utazás előtt, hogy biztosan ne érjen kellemetlen meglepetés?

Mindössze ennyit kell tenni és minden kellemetlen meglepetés elkerülhető. Szerencsére nem jellemző, hogy érvényes iratok nélkül utazgatnánk, viszont mostantól kezdve érdemes az okmányok ellenőrzését is felírni az utazás előtti teendők listájára. Még több tipp utazás előtt >>

Továbbra is gondtalan az utazás okmányokkal

További részletek, ha maradtak kérdéseid

Ha még maradt kérdésed az új szabályozással kapcsolatban, itt mindent megtalálsz >>
Ha pedig szállást keresnél a következő kiruccanásodhoz, jó ha tudod, hogy nemcsak szuper szálláshelyek, de programkuponok is várnak a foglalásaid mellé >>

(Képek: shutterstock)


Exit mobile version