Site icon Szallas.hu Blog

Belső utak, gyógyító ízek Pannonhalmán


Pannonhalmán, a Szent-Márton hegy tetején lehetőségünk nyílik belépni a gyógyító illatok kertjébe, átélhetjük a nyugalmat, valamint közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, múltunkhoz. Az ősz kiváló alkalmat kínál ehhez ragyogó színeivel és ízeivel.

Pannonhalmi Főapátság

A bencés szerzetesek fellegvárába egyedül látogattam el akkor, amikor a gyereknevelés évei és fáradalmai miatt úgy éreztem, hogy szükségem van az egyedüllétre és az energiaraktáraim újratöltésére. 3 nap szemlélődés és töltekezés után sikerült kiegyensúlyozottan hazatérnem.

Pannonhalma a Kisalföld és a Bakony között, Győrtől 19 km-re fekszik. 1965-ig Győrszentmártonnak neveztek, és 1996 óta a világörökség része.

Szállások Pannonhalmán és környékén

Pannonhalmi Bencés Főapátság

A főapátság története több ezer éves múltra tekint vissza, egészen Géza királyunkig, aki 996-ban alapította meg a monostort. A Szent Márton Bazilika 300 méter magasan helyezkedik el a hegy tetején. Érdemes gyalog megtenni a felfelé vezető utat, miközben bepillantást nyerhetünk az ott élő emberek hétköznapjaiba és alkalmunk nyílik lelassulni, megérkezni. Aki autóval érkezik, annak érdemes a Látogatói bejáraton keresztül felsétálni.

Belső udvar

Miután beléptem a komplexum főbejáratán, olyan érzésem volt, mintha egy kisebb városban sétálnék. A házfalak között átjárók vannak és egy nagyon érdekes szobor található az egyik épület oldalában. A szobrász Szent Mórt formázta meg az egyik ház sarkában, aki az első magyar származású bencés pannonhalmi apát volt.

A késő gótikus Szent Benedek-kápolnában felfelé tekintve megcsodálhatjuk annak csillagboltozatát, az Altemplomban oszlopai között helyezték el Habsburg Ottó szívurnáját. A folyosókon színes üvegablakokon keresztül szűrődik be a fény, ahonnan a román stílusú Kerengőre láthatunk rá.

Román stlusú kerengő

Nagyon híres a monostori templom főbejárata a 13. századból épen megmaradt Ékes kapu, azaz Porta Speciosa. A kapu a mennyei Jeruzsálem 12 kapuját szimbolizálja.

Szerzetesek 

A bencés szerzetesek – akik mindig mosolyognak – a liturgikus munkájuk mellett aktívan részt vesznek a közösségi szolgálatokban, gimnáziumi oktatás-nevelésben, vendégek és zarándokok ellátásában, gyermekvédelemben. A főapátság saját könyvkiadóval és világszínvonalú könyvtárral biztosítja a tudomány és a vallási ismeretek hozzáférhetőségét a lelkipásztorok részére. A kolostori termékek, a gyógynövénykert, az étterem, a kávézó és a pincészet bevételéből támogatják a szociális otthonaikban élő időseket, valamint az iskolában tanulókat.

Könyvtár

Az apátság részét képezi Magyarország legősibb oktatási intézménye, a bentlakásos fiúgimnázium, ahol 300 diák vesz részt színvonalas képzésben.

 

GASZTRO-TIPP:

Ebédemet a Viator étteremben fogyasztottam el, ahol Gyurik Gábor séf a gyógynövénykert alapanyagaiból kreált ételkülönlegességeivel nyit új távlatokat az ízek birodalmában.

Arborétum és gyógynövénykert

Ebéd után megpihentem az arborétumban, ami közvetlenül a főapátság mellett található a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett területén. A botanikus kertben több mint 1000 növényfaj és csaknem 150 madárfaj él. Igazi különlegessége a szillevelű gumifa és a vasfa. Mielőtt lemegyünk a füvészkertbe, gyönyörködjünk a környék panorámájában, hiszen a hegy tetején vagyunk.

Gyógynövénykert

Az apátságnak hatalmas kertje van gazdag gyógynövény-tárházzal, amik alapanyagul szolgálnak az itt előállított termékeknek. Az apátsági boltban megtalálható a levendula szappan, kakukkfüves fürdősó, citromfüves gyógytea, mentás bonbon.

Apátsági Pincészet

Az apátsági borászati birtok 3 főbb részből áll: présházból, pincéből és a kettőt összekötő
„kútból”. Az 52 hektáros szőlőbirtokon a legmodernebb technológiával történik a szőlő feldolgozása a Szent Márton-hegy oldalában. Évente 300 000 palackot töltenek meg a gyógyító, napfényt, ősi földet és a hely szellemiségét is magába szívó borral.

TIPP kirándulni vágyóknak:

Aki szívesen sétálna a fák között a levegőben, az ne hagyja ki az apátsághoz közel épített Lombkorona tanösvény, valamint a Boldogasszony kápolnát, a Milleniumi emlékművet, és a Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomot.

Boldogasszony kápolna

PROGRAMAJÁNLÓ:

Az idei évben október 5 és 6-án kerül megrendezésre a Pannonhalmi Bornapok, ahol híres pincészetek borai várnak kóstolásra, kulturális programok kíséretében. A rendezvényt az Anna and the Barbies koncert zárja le.

Szívből ajánlom ezt a szakrális helyet egyedül, párban, vagy nagyobb gyerkőccel utazók számára. A családdal érkezők se riadjanak vissza, mert  egy hatalmas kulcscsomó segítségével interaktív módon ismerkedhetnek meg a helyszínekkel. A kulcsok különböző látogatható részeket „nyitnak” ki, játékossá téve a felfedezés örömét a kisebbek számára is.

Még több szálláshely Pannonhalma környékén >>

/Fotók: Zsinóros Andrea, pixabay, shutterstock/

 


Exit mobile version