Site icon Szallas.hu Blog

Biztonságos most az utazás Horvátországba? – Friss információk utazóktól, hogy te is könnyen dönthess


Ha idén nyáron is vágynátok a horvát tengerpartra, de a COVID-19-ről szóló ellentmondásos hírek visszatartanak az utazástól, olvassátok el összeállításunkat. A benne foglalt információk Tőletek, utazóktól is származnak, akik vagy már voltak, vagy éppen most tartózkodnak Horvátországban, és személyes élményeiket megosztották velünk. Bízunk benne, hogy cikkünkkel segíthetünk nektek a döntésben és kiderül, vajon biztonságos-e most az utazás Horvátországba?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ha egy magyar állampolgár kiutazik egy zöld besorolású országba, de visszatéréskor az az ország már sárgának számít, akkor a belépésnél azt fogják nézni a határon, hogy az oda érkezésekor az ország milyen besorolású volt.

Biztonságos most az utazás Horvátországba?

Mit jelent az egyes országok kockázati besorolása az utazás szempontjából?

Július 15-én léptek életbe a magyar kormány uniós besoroláshoz igazodó újabb szigorító intézkedései a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan, melyek érintik az utazásokat is. Háromféle kockázati besorolást – vörös, sárga és zöld – kaptak az egyes államok, mely arra utal, milyen mértékű az adott ország fertőzöttsége, ebből következően pedig hogy mennyiben szükséges korlátozni az onnan érkezők belépését Magyarországra.

(Forrás: index.hu)

Biztonságos most az utazás Horvátországba?

A hivatalos szövegezés után most lássuk, milyen pozitív tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza az elmúlt napokban Horvátországból az adriai nyaralást bevállaló tengerimádók. Az első és legfontosabb üzenetük, hogy nincs mitől tartani, sőt. Szerintük idén nagyon jó döntés elutazni Horvátországba, mivel sokkal kevesebb a turista, szinte várakozni sem kell az éttermekben és a határátkelőhelyeken, az árak pedig sok helyütt nem emelkedtek. Nézzük azonban részletesebben, melyek a legfontosabb tudnivalók most egy horvátországi nyaralás megtervezéséhez.

Ezek a legszebb homokos tengerpartok Horvátországban >>

Brist tengerpartja

Higiénia

Mivel a megszokott tömeggel szemben idén sokkal kevesebb a turista és sehol nincs zsúfoltság, könnyű betartani a strandokon, boltokban, utcán a biztonságos távolságot. A helybeliek és a turisták egyaránt különös gondot fordítanak a megelőzésre, komolyan veszik a higiéniai kötelezettségeket. Közlekedési eszközökön és zárt térben kötelező a maszkviselés, illetve a kézfertőtlenítés, a vendéglátóhelyeken rendszeresen fertőtlenítenek, a felszolgálók pedig hordanak maszkot.  

Boltok, éttermek, strandok

Az élet a jelek szerint visszatért a normál kerékvágásba, így végre igazán kiélvezhetjük e csodás ország ajándékait, szépségeit egy családi vagy páros nyaraláson Horvátországban. A boltok, éttermek már a megszokott nyitva tartással várják a vendégeket, a választék is megfelelő, mindent be lehet szerezni, ami kellhet a nyaralás során. A strandolás most kifejezetten idilli élmény, hiszen sokszor 8-10 méteres távolságon belül sincs idegen család vagy társaság, a víz pedig kristálytiszta és türkizkék.  

A boltok, éttermek már a megszokott nyitva tartással várják a vendégeket

A beutazáshoz szükséges regisztrációs lap és a QR kód

Sokat hallani arról, hogy a Horvátországba történő belépéshez most szükség van úgynevezett regisztrációs adatlapra. Az eljárás lényege, hogy a horvát kormány által létrehozott Entercroatia weboldalon – ez magyar nyelven is elérhető – utazás előtt megadjuk bizonyos adatainkat, mint az országba belépni kívánók.

Elérhetőségeink megadása után – telefonszám és e-mail cím szükséges – kapni fogunk egy számmal ellátott „Az utazás bejelentéséről” szóló igazolást, melyet a jármű szélvédőjére kell kihelyezni a határon történő átkelés megkönnyítése érdekében.

Fontos tudni, hogy ez az igazolás nem beutazási engedély, és emellett is szükséges érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az autó papírjait se felejtsd otthon. 

Az Entercroatia regisztrációs oldal ezen a linken érhető el.

A sokat emlegetett QR kód szintén országhatár átlépéséhez szükséges, ám ezt Görögország kéri a turistáktól, Horvátország nem. 

A regisztrációs űrlap meglétét állítólag nem ellenőrzik szigorúan, ám javasolt előzetes kitöltése és kinyomtatása. Aki ennek hiányában érkezik a határra, annak ott kell kitöltenie az adatlapot, ami jelentősen megnöveli az utazási és várakozási időt. Kényelmesebb ezt megspórolni. Amire azonban mindenképpen szükség lesz a belépéshez, az a szálláshelytől kapott kinyomtatott visszaigazolás. Tudomásunk szerint ennek megléte az „aduász” a határellenőrök előtt.

Határátlépés, utazási idő

Harmadik típusú élmény a Horvátországba most utazók számára, hogy a határátkelőhelyeken és a horvát autópályákon egyáltalán nincs tömeg, a várakozási idő rövid, gyakorlatilag akadálytalan a haladás. Legtöbben a letenyei és a barcsi határátkelőhelyeket veszik igénybe, a várakozási idő nagyon változó. Jó esetben akár 5-10 perc alatt átléphetjük a határt és ugyanez igaz a visszaútra is, de persze előfordul 1 órás sorban állás is. A kimerítő 2-3 órás várakozási idő azonban sehol sem fordul elő. 

Jó esetben akár 5-10 perc alatt átléphetjük a határt

Megoszlanak a tapasztalatok arról is, melyik napon és milyen napszakban érdemes megérkezni a határra. Sokan a hétköznapi utazásra esküsznek, másoknak a hétvégi időpont sem okozott nehézséget. Akadnak szép számmal, akik legbiztosabbnak az éjszakai vagy reggeli időpontot tartják, de sokan vannak olyanok is, akik a kora délutáni órákban sem tapasztaltak tumultust a határátkelőhelyeken.

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol >>

Lehet szállást találni helyben is?

A válasz: igen. Állítólag most sok szabad apartman áll rendelkezésre, ráadásul kedvező áron. De javasoljuk, hogy inkább előre foglaljátok le azt a szállást, ami minden igényeteknek megfelel.

Nézz körül a horvát tengerparti szálláshelyek kínálatában >>

Utazók saját élményei

Végül, de nem utolsósorban rövid, személyes beszámolókat olvashattok a pillanatnyi helyzetről olyanoktól, akik vagy a közelmúltban tértek vissza horvátországi nyaralásukból, vagy épp most élvezik a tengerparti napsütést. 

„Az élet teljesen normális. Az üzletekben és egyéb zárt helyeken maszkot kell viselni ugyanúgy mint a legtöbb európai országban. A strandokon észre sem lehet venni hogy bármi probléma lenne az emberek fürdenek, napoznak úgy mint bármikor. Kicsit kevesebben vannak. Az éttermek, kávézók normálisan üzemelnek.” (Vusić Emese – horvátországi munkatársunk)

„Krk szigeten voltunk június közepén és nagyon jó volt. Kevesebb turista volt mint általában és a strandokon elég hely volt mindenkire. Aki idén tervez Horvátországban nyaralni szerintem ez az egyik legjobb nyaralása lesz mert nem lesznek nagy tömegek!” (Omerović Jasna – horvátországi munkatársunk)

„Most jöttünk haza Zadar környékéről, minden rendben volt. Az éttermek, üzletek nyitva vannak, a boltokban néhol kell a maszk. Az éttermekbe belépés előtt fertőtleníteni kell a kezeket. Amíg ott voltunk, a vírusból semmit nem érzékeltünk.”

Mi Zivogosce-ban nyaraltunk idén (06.25.-07.05-ig). Apartmanban voltunk, önellátóan. Minden nagyon szuper volt. Vasárnap este indultunk, határon 2 autó volt előttünk, előre regisztráltunk, nem is kérdeztek semmit. Az autópálya végig szinte üres volt. Gyönyörű volt a város, a part, a helyiek cukik, segítőkészek, nagy szeretettel fogadott minket mindenki. Nagyon kevés turistával találkoztunk, szinte üres volt a part, pedig 35-38 fok volt végig. Abszolút nem volt arra pánik, nyugalom volt, persze a fertőtlenítésre odafigyeltek mindenhol, kézfertőtlenítők is voltak kirakva. Visszafelé ugyancsak éjszaka jöttünk, akkor senki nem volt előttünk a határon.”

„Letenye, kedden reggel a határon befelé Horvátországba senki nem volt, hazafelé pedig szintén 1-2 kocsi vasárnap. Reggel érdemes a határhoz érni befelé és kifelé is! Regisztrációról szó sem esett, csak a személyit kérték el. Medulinban voltunk és nyaralt ott jó pár ember! Kézferi mindenütt + maszk, csak úgy, mint itthon. Éttermekben voltunk, ott a személyzet gondosan takarított és fertőtlenített mindent. Aki tényleg szeretne menni, az menjen, amíg nem késő! 🌞🏝”

 „Most értünk haza Makarskáról. Kedden mentünk, reggel 8-kor voltunk a határnál, kb.15 percet vártunk, regisztráció kinyomtatva, de akkor nem foglalkoztak vele. Makarskán nem volt tömeg, ebben az időszakban állítólag sokkal többen szoktak lenni, mi most voltunk először. Minden nyitva, van bőven mindenből, ami egy jó nyaraláshoz szükséges. Kézfertőtlenítő sok helyen ki van rakva. Hazafelé a határon üres kapuhoz érkeztünk és nem kis túlzás, hogy fél perc alatt átértünk. Szóval, aki menni szeretne, ne habozzon, menjen, megéri! 😊”

 „Július 9-én jöttünk haza Rovinjból. Kellemes, nincs zsúfoltság. Szabálykövetőek, rendesen hordják a maszkot zárt terekben. Szuper jó idő, csodálatos víz. Határon előre kinyomtatott lappal semmi probléma, minimális várakozással gond nélkül jöttünk – mentünk. Itthon a munka miatt kötelező volt nekünk a PCR vizsgálat. Negatív😊” 

Zadar

„Június 25-30-ig voltunk Zadaron. Kevesen voltak a parton is, a szállodában is. Nagyon odafigyeltek mindenhol a higiéniára. Az emberek se álltak „egymás nyakára” úgy, mint Magyarországon. Ha valaki szembe ment a másikkal, mindkét fél lépett oldalra párat. Kulturáltan nyaralt mindenki. Isteni volt, imádtuk, nem bántuk meg, hogy csak mentünk. :)”

„Mi most tartunk hazafelé Brac – szigetről. Nem volt tumultus, normális árak vannak. Barcsnál mentünk át a határon, senki sem volt sem előttünk, sem utánunk! A regisztrációs lapot kitettük a szélvédőre, nem tudjuk, foglalkoztak-e vele. Százszor inkább az Adria, mint a túlzsúfolt, túlárazott Balaton!”

Köszönjük az értékes beszámolókat utazóinknak! Továbbiakat a facebook oldalunkon olvashattok:

Reméljük, az első kézből kapott információk téged is meggyőztek arról, hogy Horvátországban idén is biztonságos a nyaralás, nem kell lemondanod a szívednek kedves adriai nyaralóhelyek felkereséséről. Ha pedig már el is döntötted, melyik horvát városka felé veszed az irányt, nincs más dolgod, mint kiválasztani a legjobb szálláshelyet a horvát tengerparton a szallas.hu óriási kínálatából >>

Milyen kockázati besorolású jelenleg Horvátország?

A zöld jelzésű, vagyis alacsony kockázati besorolású országokból – ilyen Horvátország is – magyar állampolgár kontroll nélkül léphet be hazánkba.

A horvátországi beutazáshoz szükséges regisztrációs lap és a QR kód?

Entercroatia weboldalon – ez magyar nyelven is elérhető – utazás előtt megadjuk bizonyos adatainkat, mint az országba belépni kívánók. Ezután kapni fogunk egy számmal ellátott „Az utazás bejelentéséről” szóló igazolást, melyet a jármű szélvédőjére kell kihelyezni a határon történő átkelés megkönnyítése érdekében.
Az Entercroatia regisztrációs oldal ezen a linken érhető el.
A sokat emlegetett QR kód szintén országhatár átlépéséhez szükséges, ám ezt Görögország kéri a turistáktól, Horvátország nem. 

Mi történik, ha kiutazunk Horvátországba és közben átsorolják sárga, vagy vörös jelzésű országgá?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ha egy magyar állampolgár kiutazik egy zöld besorolású országba, de visszatéréskor az az ország már sárgának számít, akkor a belépésnél azt fogják nézni a határon, hogy az oda érkezésekor az ország milyen besorolású volt.

Mennyire figyelnek oda a horvátok a higiéniára?

Értesüléseink szerint, mivel a megszokott tömeggel szemben idén sokkal kevesebb a turista és sehol nincs zsúfoltság, könnyű betartani a strandokon, boltokban, utcán a biztonságos távolságot. A helybeliek és a turisták egyaránt különös gondot fordítanak a megelőzésre, komolyan veszik a higiéniai kötelezettségeket.

Sokat kell várni a határátlépésre?

Nem! Visszajelzések alapján ebből a szempontból ez a nyár a legjobb, hiszen legtöbb esetben 5-10 perc alatt átjutnak az utazók a határon. Persze előfordulhat kisebb torlódás, de eddig sokkal jobb a helyzet, mint az előző években.

Hogyan foglaljak szállást?

A szallas.hu-n ügyfélszolgálatos kollégáink készséggel segítenek megtalálni a tökéletes szálláshelyet. Legújabb szűrőink segítségével (önálló ház, saját konyha) a szallas.hu oldalon is könnyedén leszűkíthetjük a nagy választékot. https://szallas.hu/horvatorszag

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version