Site icon Szallas.hu Blog

„Meseszerű köntösben tárult elém Zemplén középkora” – Boldogkő vára


Kislányként sokat ábrándozunk arról, hogy milyen lenne egy igazi kastély hercegnőjének lenni, egész nap a hajunkat fonogatni, és vitéz hősökkel találkozni. Nemrég részem is lehetett ebben, hiszen meglátogattam Boldogkő várát, ahol meseszerű köntösben tárult elém Zemplén középkora. Engedjétek meg, hogy körbe vezesselek titeket a vidéken és csodálatos tájain!

Boldogkőváralja

Szállások Boldogkőváralján

A vár története

A sziklagerincen húzódó vár Zemplén egyik legkülönlegesebb építményének számít. A Tatárjárás után, IV. Béla idején építette a Tomaj nemzetség egyik tagja. Fennállása óta sűrű tulajdonváltások sorozatán esett át, így például a Thököly vagy a Szapolyai család is birtokolta.

Megközelítése

Ahogy beérkeztünk Boldogkőváralja községbe, láttuk, hogy a vár majdhogynem egybeolvad az alatta húzódó gerinccel, érdekes látványt nyújtva az ide látogatóknak. Egy kis út vezet felfelé, mely által könnyűszerrel megközelíthető a hatalmas erődítmény. Meredek lépcsőn és úton érhetünk fel a jegypénztárig, majd beérkezünk a vár udvarába.

Látnivalók a várban

Első utunk -furcsa mód- a kínkamrába vezetett, ahol megnézhettük a középkori kínzóeszközöket és olvashattunk használatukról.

A kiállítás után beértünk a belső udvarba, ahol egy színpad fogadott bennünket. Először nem értettem mire szolgál, de hamar kiderült amikor megjelent rajta a vár egyik úrnője és sajátos nyelvezetén felajánlotta, hogy körbevezet minket a vár remek kiállításain. Elfogadtuk a felajánlást, és elindultunk az első állomásra.

Különféle harci eszközökről tanulhattunk, mint például az egykezes kard, a lovagi páncél vagy a bárd. Megtudtuk azt is, hogy a sarkantyút nem csak a lovak serkentésére használták, hanem egyfajta presztízs tárgy is volt az urak életében.

Következő állomásunk a makett kiállítás, mely az egész vár történelmét mutatja be. Az ólomkatonák hűen ábrázolják a híres csatákat és történelmi korszakokat a vár életében. Láthatjuk a vár mai állapotának kialakulását vagy a különböző részek hozzáépítésének korszakait. A kedvenc makettem pedig lefesti a korabeli emberek mindennapjait; étkezést, kínzást és ünneplést egy komplett házon belül. Különleges élmény látni a kis ólomembereket: mintha megfagyott volna az idő körülöttük.

Makett kiállítás

A vár leghíresebb eleme az Oroszlánszikla. Egy vékony sziklagerinc végére épített őrbódét találhatunk itt, ahonnan mesés kilátás nyílik a vár alatt fekvő falura és a messzi tájra. Fapallón lehet végig sétálni a bódéhoz, ahol minden vendég előszeretettel kattintja el fényképezőgépét a táj láttán. Ősszel érdemes meglátogatni a kilátót, hiszen a távoli erdők pompás színvilága varázslatos ebben az időszakban.

Oroszlánszikla

Miután megnéztük a kilátást, visszatértünk a vár belső udvarába, ahol kezdetét vette a lovagi torna. Két lovag mérte össze erejét különböző középkori eszközökkel. Az egész program mókás stílusa és a lovagok tornája megnevettetett minket, hiszen a harc alatt nem csak a kardok csattogását hallgattuk, hanem egy fergeteges szópárbajt is. A torna interaktív volt, és nagyon élvezetes, csak ajánlani tudom, ha erre jártok!

Lovagi torna

A Regéci vár és a Füzéri vár is közel vannak Boldogkőváraljához, így érdemes egy zempléni vártúrát betervezni az őszi hónapokra. Mindegyik erődítményt csodálatos zempléni tájak vesznek körül, így érdemes mindet megnézni!

Szállást keresel Boldogkőváralján és környékén? >>

/Fotók: Tóth Boglárka/

 


Exit mobile version