Site icon Szallas.hu Blog

Bőszénfai szarvasfarm – az ország egyik legkülönlegesebb vadasparkja


Bőszénfa a festői zselici dombok között fekvő kis falu, ami már több mint 20 éve ad otthont a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont Szarvasfarmjának. A történetük egy szimpla kutatási programnak indult, ma azonban ennél sokkal többről van már szó. A bőszénfai szarvasfarm az ország egyik legkülönlegesebb vadasparkjává nőtte ki magát.

8 ok, amiért a bőszénfai szarvasfarm hazánk egyik legjobb vadasparkja

  1. Gyönyörű környezetben, közvetlenül a Zselici Tájvédelmi Körzet szomszédságában kapott otthont, alig 18 kilométerre Kaposvártól.
  2. A birtok 1300 hektáros, erdős területén a vadak valódi élőhelyüknek megfelelő környezetben élhetnek.
  3. Magyarország öt nagyvadfaja itt testközelből is megfigyelhető, sőt, egyes szarvasok meg is simogathatók, ami a vadasparkokban igen ritka. Élnek itt gímszarvasok, dámvadak, muflonok, vaddisznók, és őzek is. Az egyik legkülönlegesebbek pedig a hazánkban igen ritka Dávid-szarvasok, amik vadon már nem is élnek.
  4. A nagyvadak mellett a gazdaságban háziállatokat is tenyésztenek, látható itt többek között magyar szürke marha, vizibivaly és rackajuh is.
  5. Aki nem elégszik meg a szabadon látogatható területek bejárásával, előzetes jelentkezés után részt vehet traktoros vagy lovaskocsis szarvasnézésen is.
  6. Megtekinthető itt egy tekintélyes trófeakiállítás.
  7. A helyben előállított termékekből kóstolni és vásárolni is lehet.
  8. Végül pedig muszáj megemlíteni a hangulatos éttermüket, ahol ízletes ételkülönlegességeket kínálnak, akár vadhúsból is.

Az állatsimogatás szabályai

A szarvasok és őzek nagy kedvenceim, még felnőtt fejjel is óriási élmény, hogy itt meg szabad őket simogatni. Persze ezekhez a kivételes állatokhoz kellő tisztelettel és óvatossággal kell közelíteni, hiszen mégiscsak vadak, a hirtelen mozdulatok megijeszthetik őket.

Szívesen eltöltenél akár több napot is a Zselicben? Találd meg a szállásod? >>

Még több program Bőszénfa környékén >>

Csoportos látogatótúrák

Aki nem csak gyönyörködni szeretne bennük, hanem sok-sok érdekességet is megtudni róluk, azoknak ajánljuk a szakemberek által vezetett csoportos látogatótúrákat. Tudni kell azonban, hogy ezekre legalább egy nappal előbb be kell jelentkezni a 06-20-977-6289 telefonszámon.

A csoportos túrákból 4 típus létezik:

  1. Séta a szarvasokkal, ami körülbelül fél órás program, és vezető kíséretében lehet őket simogatni, etetni, miközben érdekességet, egyéni történeteket is megtudhatunk róluk.
  2. Lovaskocsis szarvasnézés, melyhez minimum 4 fő szükséges, ezért kitűnő családi program is lehet. Körülbelül másfél órás kalandról van szó.
  3. Traktoros szarvasnézés: ez a gyerekek, és főleg a fiúk kedvence, hiszen ki ne szeretne traktorozni? Ennek során a pótkocsit egy traktor vontatja, és olyan helyekre is elviszi a vendégeket, ahová egyénileg nem lehet bejutni. A minimum létszám 15 fő.
  4. Autóbuszos szarvasnézés csak azoknak lehetséges, akik már eleve így érkeznek a birtokra, ahol kapnak maguk mellé egy szakvezetőt.

Belépők

Belépők tekintetében egy nagyon pénztárcabarát programól van szó, a felnőtt belépő 800 Ft, a gyerek 500 Ft, és ezek egészíthetők ki különböző plusz programokkal, mint például a trófeakiállítás, traktorozás, lovaskocsizás, vagy szamaragolás.

Nyitvatartás, és még több információ >>

Ha pedig már idáig elutazik az ember, akár egy szuper hosszú hétvégét is kerekíthetünk belőle, mert a környék egy igazi kis ékszerdoboz, ahol ezen a különleges vadasparkon kívül még számos érdekesség vár.

Ha egy különleges élményre vágytok, és hozzám hasonlóan nektek is régi vágyatok, hogy megsimogathassatok egy szarvast, irány a bőszénfai szarvasfarm!

Hangulatos szállást keresel a környéken? >>

(fotók: shutterstock, Instagram)


Exit mobile version