Site icon Szallas.hu Blog

Braies-tó – festői táj Észak-Olaszországban


Létezik egy tó Észak-Olaszországban, a Dolomitok ölelésében, amely türkizkék színével megbabonázza a turistákat. És nem csak élőben, hanem a televízió képernyői előtt is, hiszen itt forgatták az egyik népszerű olasz sorozatot, az Alpesi őrjáratot Terence Hill főszereplésével. A Braies-tó, olaszul Lago di Braies a Dolomitok legnagyobb természetes tava, minden évszakban izgalmas úti cél.

Braies-tó télen-nyáron

A smaragdzöld színű tó néhány kilométerre fekszik az Alta Pusteria völgyétől, Brunico és Dobbiaco között, 1 494 méter tengerszint feletti magasságban. A tó közelében fizetős parkoló található, mellette a Pragser Wildsee szálloda és étterem áll.

A Fanes-Sennes-Braies természeti park és a Lago di Braies az UNESCO Világörökség része és ezáltal védett természeti érték. Évezredekkel ezelőtt hegyomlással keletkezett: a Sasso del Signore (magyarul „az Úr sziklája”) omladéka elzárta a Braies-patak útját.

Braies-tó nyáron…

Kristálytiszta vizében a tavat körülölelő hegyek, különösen a Croda del Becco hatalmas sziklafala tükröződik. A nyári hónapokban a víztükör a kék és zöld minden árnyalatában pompázik, míg télen jég és vastag hóréteg borítja a tavat. Minden évszakban lélegzetelállító!

…és télen

A tó az utóbbi években lett világhírű, köszönhetően az olasz „Un passo dal cielo” (Alpesi őrjárat) című sorozatnak. 2010 és 2018 között mintegy 70 epizódot forgattak a tónál, amelynek filmbéli neve „Lago di San Candido” volt. A nemzeti park munkatársai a hirtelen jött népszerűség miatt megszorításokat kellett bevezetniük a forgalmi dugók és a környezetszennyezés elkerülése végett.

FONTOS! Nyáron minden nap 10.30 és 14. óra között nem lehet autóval megközelíteni a parkolót, ehelyett Monguelfóból buszjáratok indulnak. Alternatívaként érdemes igénybe venni a túraútvonalakat: Ferrarából 1,5 órás gyalogúttal érhető el a Braies-tó.  

Kirándulóhelyek és túraútvonalak a Braies-tó körül

A Braies-tó számos túraútvonal kiindulópontja. A szálloda épületétől indul a 20-as turistaút, amely felvisz a Kühwiesenkopf csúcsra. Innen mesés panoráma nyílik a tóra. Az 1-es turistaút dél felé vezet, ezen a tavat körbe ölelő hegycsúcsok közül a legmagasabbra, a Croda del Beccóra érünk fel. De ha csak a tavat szeretnék körül járni, arra is van lehetőség. Az 1,2 km hosszú és 300-400 méter széles tó körül egy kb. 4 km hosszú turistaút fut végig, amely tavasztól őszig nyitva áll a turisták előtt.

A Braies-tavat kiépített útvonalon lehet körbejárni

Bátrabbak kipróbálhatják az úszást, de nagyon nem ajánljuk: a legmelegebb időszaban is csupán 14 ° C a víz hőmérséklete. Érdemesebb inkább vízre szállni, a nosztalgikus evezőcsónakok júniustól szeptember végéig bérelhetők a parton, naponta 10:00 és 17:00 óra között. Ára: 30 perc 15,00 € – 1 óra 25,00 €

Térkép:

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


További olvasnivaló a témában:


Exit mobile version