Site icon Szallas.hu Blog

Budapest fürdőkörkép – ha a téli hidegben melegre vágysz


A víz alapvető lételemünk, testünk több mint 70%-a víz. Számtalan pozitív hatással bír a víz akkor is, ha fürdőzünk benne. Segít ellazulni, sztresszoldásra kiválóan alkalmas. Természetes módon, mellékhatások nélkül gyógyítanak a különböző gyógyvizek. Ráadásul Magyarország különösen gazdag termálvizekben: az ország 80%-a alatt található vízkészlet kiemelkedő minőségű.

Társasági kapcsolatainknak is jót tehet egy a barátokkal eltöltött néhány órás fürdőzés. Nemcsak a testet, de a szemet is gyönyörködtetik a budapesti műemlék épületek, amelyek közül néhány több száz éves. Aki aktívan szereti az idejét tölteni, annak is remek program, hiszen szinte minden fürdőben van úszómedence is.

Társas kapcsolatainknak is jót tehet egy a barátokkal eltöltött wellness, remek alkalom erre egy budapesti fürdő látogatása

Nem beszélve a járulékos szolgáltatásokról: masszázs, szauna, gőz, különböző fürdők és kezelések. Észrevétlenül, kényelmesen rengeteget tehetünk az egészségünkért és mindeközben remek élményekben lesz részünk.

Szerencsések vagyunk, bőven van kínálat, csak választanunk kell pénztárcánknak, igényeinknek megfelelően.

Patinás budapesti fürdő- Rudas Gyógyfürdő

A több mint 450 éves fürdő a Gellért-hegy lábánál várja a pihenni vágyókat a török hódoltság óta. De már a török idők előtt is volt itt ispotály fürdővel, hiszen a hegy környékén számtalan meleg vizű forrás tör fel.

Rudas Gyógyfürdő kupolatere

Nyolcszögletű medencéje, oszlopos medencetere és színes kövekkel áttört kupolája még azoknak is ismerős lehet fényképekről, filmekből, akik nem rajonganak a fürdőkultúráért. A 2004-s felújítások során az eredeti török kerámia vízvezetékeket, vakolatot és az egykor a medencetérben végigfutó padka nyomait is megtalálták. Néhány éve felújították, bővítették az épületet és a wellness részleg keretében egy kültéri jacuzzi is került az épület tetejére, ahonnan az alattunk hömpölygő Duna és Pest belvárosi látképével fokozhatjuk az élményt.

Kültéri jacuzzi a Rudasban –
 az egyetlen budapesti fürdő, ahol panorámás szaunából élvezheted a Duna látképét

A török hagyományokat folytatja a hely a kötényes fürdőzéssel és a felújítások óta már hölgyek is kipróbálhatják a gőz osztály szolgáltatásait. Kedden csak a hölgyeket várják, míg hétvégenként társas fürdőzés keretében (fürdőruhában) élvezhetjük a nem mindennapi wellness élményt.

Tipp: Próbáljuk ki a vizes-szappanos klasszikus masszázst és különleges élmény az éjszakai fürdőzés is!

Még több wellnessélmény: Bo18 Hotel Budapest ***+superior

Rejtett oázis a IX. kerületben – Dandár Gyógyfürdő

Amilyen kicsi, olyan jó! A IX. kerületi Dandár utcában található aprócska épület népfürdőként nyitott meg az 1930-s években. A háború alatt minimális károk keletkeztek az épületben, így ez az egyik első budapesti fürdő, amit 1945-ben újranyitottak.

Dandár Fürdő – a budapesti fürdők többsége a Duna túlpartján található, IX. kerületi gyógyfürdő egyedülálló a pesti oldalon

Eredetileg tisztasági fürdőként funkcionált, de a 70’-s évek második felében gyógyfürdőként helyezték ismét üzembe. A mindössze 5 medencés, családias hangulatú hely az utóbbi években kültéri termál medencével is bővült, beltéri medencéit felújították és egy mini szauna-világ is kialakításra került.

Dandár Fürdő – kedvező árú, családias hangulatú budapesti fürdő

Tipp: az egyik legkedvezőbb árú budapesti fürdő és nagyon családias hangulatú, kevés turistával.

Irgalmasok Veli Bej fürdője

A Komjádi uszoda és Hild udvar között nagyon kell keresgélni, hogy megtaláljuk a bejáratot, de ne adjuk fel! A hányattatott sorsú fürdő szerencsésen megmenekült, amikor a korábbi Császárfürdő épületeit lebontották, majd Hild József tervei alapján a fürdő köré egy új épület együttest alakítottak ki. Az 1970-s években sajnálatosan a területen álló, korábbi időkre emlékezető további épületeket bontottak, de a török fürdő szerencsére ezt is átvészelte. A gyönyörűen renovált fürdőben 5 medencén felül egy wellness részleg is várja a fürdőkultúra szerelmeseit. Gőzkamra, infra és finn szauna, masszázszuhanyok, Kneipp taposó segíti a pihenést a hangulatos budai fürdőben.

Veli bej – török hangulatú budapesti fürdő

Tipp: a fürdő koedukált, így a hét minden napján mindkét nem látogathatja. Minden nap 12 és 15 óra között zárva tart az épület.

Danubius Hotels Margitsziget Spa

Wellness sziget a Duna közepén, ahogy sok helyen olvashatjuk a margitszigeti szálloda fürdőrészlegével kapcsolatban. És valóban, egy darabka csendes, nyugodt sziget a főváros dzsungelében, páratlan helyen, fantasztikus panorámával és hangulattal. Sokan nem is tudják, de napijegyet lehet váltani a szálloda wellness részlegébe és élvezni a saját termálforrással rendelkező épület szolgáltatásait.

Danubius Hotel Margitsziget (fotó: shutterstock)

A fedett és szabadtéri úszómedence, termálmedence, tornamedence, kétféle szauna, gőz és illatkamra, sóbarlang mind-mind a mi pihenésünket szolgálja. Hetente néhány alkalommal, igény esetén lehetőséget biztosítanak arra, hogy kizárólag hölgyek használják a termálmedencét.

Tipp: ha tehetjük, wellnessezés előtt tegyünk egy nagy sétát a szigeten, hogy még jobban essen a felmelegedés a wellness részlegben.

Paskál Gyógy- és strandfürdő

Lokálpatriótaként nem maradhat ki a sorból a zuglói Paskál fürdő, amely Budapest legfiatalabb fürdője.

Paskál Fürdő

Az alig 30 éves fürdő létrejöttét egy 20 évvel korább kútfúrás tette lehetővé. 2016-ban teljes felújítás és bővítés után újra megnyitotta kapuit és most már kültéri, beltéri medencékkel, gyógyvizes medencével, gyermekmedencével, geotermikus szaunával, gőzkabinnal, finn szaunával és különböző masszázsokkal várja a kedves vendégeket.

Paskál fürdő

2018 májusában újabb medencével bővült a lista, akkor került átadásra egy télen-nyáron működő meleg vizes medence. Tömegközlekedéssel az Örs vezért térről is könnyen megközelíthető, de parkolási lehetőség is akad bőven a fürdő körül (ingyenes).

Tipp: Érdemes délelőtt, kora délutáni órákban menni, mert délutánonként gyerekzsivaj tölti be az épületet úszásoktatás miatt.

Gellért Fürdő

Mindenkinek mást jelent a különleges. Meghatározó élmény az első találkozás például. Nekem emiatt a Rudas fürdő a kedvencem Budapesten, ahova barátokkal lassan 10 éve rendszeresen járunk. Sokaknak a szépség a fontos – ebben az  esetben érdemes az egyik legrégebbi budapesti fürdő, a Gellért gyógyfürdő csodálatos csempe különlegességeit felfedezni. Többen az egyedit keresik – nekik tökéletes választás a Rudas fürdő, a Király fürdő vagy a Veli Bej, amely alig ismert még a budapestiek körében is.

Szállást keresel Budapesten? >>

Még több budapesti program >>

/fotók: Budapest Gyógyfürdői, shutterstock/


Exit mobile version