Site icon Szallas.hu Blog

Budapesti kastélyok és paloták, amit látnotok kell


Ismét budapesti paloták és kastélyok a témánk. Ezúttal olyan épületekről szólunk, amelyek ma már egy kivételével eredeti funkciójukkal ellentétben kiállítóhelyként működnek.

A Művészetek Palotája belülről

Egy másik hasonló cikkünkben három, a Monarchia szebb éveit idéző budapesti palota került terítékre. Azokból az évekből, amikor Budapest arculata számos helyen elnyerte ma is ismert formáját. De közben persze telnek az évek, újabb akár palota névvel illetett épületek is kinőnek a földből, mások többszöri átépítés után külsejükben emlékeztetnek a múltra. Arról pedig előző cikkünben is szóltunk, hogy az épületek funkcióváltásában nincs semmi meglepő, ilyen az élet. De nézzük az érintett épületeket!

Budapesti kastélyok és egy kakukktojás

Budavári Palota

A Parlementtel egyetemben a budapesti Duna-part legszembetűnőbb épülete. Amit ma láttok, az leginkább a II. világháború utáni rekonstrukció eredménye. Jóllehet, a Budavári Palota kissé eseménydús története a XIII-XIV. századra nyúlik vissza. A ’60-as évek letisztult modernségű belsője ma a Vármúzeum termeiben ad mutatja be a történetet, míg a szintén itt működő Magyar Nemzeti Galéria a magyar képzőművészet javát állítja ki.

Budavári Palota

Sándor-palota

A XIX. század elején épület palota 2002 óta a Köztársasági Elnöki Hivatal helyszíne. A Sándor család háza mértéktartó klasszicista épület. A XIX. század második felétől már politikusok „játszótere” egészen a II. világháború végéig, ami alaposan helybenhagyta. Nem múzeum, ezért egy kicsit kakukktojás, de évente egyszer, a Kulturális Örökség Napjain, szeptember harmadik hétvégéjén csoportosan bemehettek. Addig is: leugrott vajon lovával Sándor Móric a palota erkélyéről, vagy ez csak egy mendemonda?

Szálláshelyek a Budavári Palota és a Sándor-palota közelében >>

Sándor-palota

Zichy-kastély, Óbuda

Az Óbudát valaha uraló Zichy család főhadiszállása a XVIII. század közepéről ez a budapesti kastély. Egyik oldalán ma HÉV zakatol, nem messze a déli szárnytól az Árpád-híd forgalma dübörög nullhuszonnégyben. De ha beléptek, az óbudai Zichy-kastélyban található Kassák és Vasarely Múzeumokban a műélvezetet a kinti zaj már nem befolyásolja. És a meleg évszakban az udvaron működik a Kobuci-kert szuper koncertekkel.

Szálláshelyek az óbudai Zichy-kastély közelében >>

Zichy-kastély

 +1 Művészetek Palotája

Avagy Müpa. A 2005-ben átadott épület újraértelmezi a palota fogalmát. Impozáns modernitása jelentős építészeti elismeréseket hozott a tervezőknek. A tágas terek színháznak, hangversenyteremnek, és a kortárs Ludwig Múzeumnak adnak otthont. Azt tudtátok, hogy itt, a Ferencvárosnak ezen a részén valaha világkiállítást terveztek rendezni?

Szálláshelyek a Müpa közelében >>

Müpa épülete kívülről

Palotákra, kastélyokra fel, vagyis be! Adjatok magatoknak egy késő őszi, budapesti hétvégét, nézzetek szét a főváros palotáiban! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version