Site icon Szallas.hu Blog

Budapesti tanösvények – Bakancsos bakancslista fővárosi kirándulóknak


Ha azt gondoltad, budapesti lakosként mindenképpen órákat kell utaznod, hogy tanösvényeken kirándulhass, remek hírünk van. A fővárosban is számos izgalmas tanösvény található, s egyre több létesül. Most ezek közül ajánlunk néhányat a pesti, néhányat pedig a budai oldalról.

1. Merzse – mocsár Természetvédelmi Terület

Itt találod: 1174, Erdőalatti dűlő

A Merzse – mocsár az egyik legizgalmasabb budapesti tanösvény a pesti oldalon. Fontos madármegfigyelő helyszín, ahol barna rétihéját, fácánt, fürjet, láthattok, sőt, őz és róka is jár erre. A területen egy 6 kilométer hosszú tanösvény vezet végig, melyet kényelmesen bejárhattok kisgyerekkel is. 

Merzse – mocsár Természetvédelmi Terület

2. Kőpark tanösvény

Itt találod: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

A Szemlő-hegyi-barlang felett található egy közel 1 hektáros védett terület, itt található a Kőpark tanösvény. Látogatói 400 millió év emlékeit ismerhetik meg óriási monolitok segítségével. A babakocsis sétautak, padok és a játszótér révén ez a budapesti tanösvény tökéletes helye egy családi kirándulásnak.

Kőpark tanösvény

3. Guckler Károly – tanösvény – Hármashatár-hegy

Itt találod: A Szépvölgyi út és a Hármashatárhegyi út találkozásától indul (Fenyőgyöngye Étterem)

Az 1918-ban létesített budapesti tanösvényt a Hármashatár-hegy egykori újraerdősítését vezető Guckler Károly főerdőmesterről nevezték el. A 3,5 kilométer hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató 14 interaktív tábla mellett két kiépített kilátópont is színesíti a programlehetőségeket. A kényelmesen bejárható ösvény a sétálók, kocogók körében is rendkívül népszerű.  

Guckler Károly – tanösvény

4. Sas-hegy tanösvény

Itt találod: Sas-hegyi Látogatóközpont (1112 Budapest, Tájék út 26.) 

A Sas – hegy tanösvényt a Sas-hegyi Látogatóközpont területén találod, s bár mindössze 850 méter hosszú, rengeteg szépséget rejt. Ha szerencsés napod van, még rókával vagy mókussal is találkozhatsz, miközben a fahídon kelsz át, vagy a színpompás növényzetben gyönyörködsz. A legnagyobb élményt a kilátópont jelenti, ahonnan mesés panoráma nyílik a városra. Mivel a tanösvény és környéke fokozottan védett terület, csak szakvezetéssel látogatható.  

5. Madárbarátok Tanösvénye – Városliget

Itt találod: Királydomb, Városliget

A Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2021-ben új budapesti tanösvény született, méghozzá a Városligetben: a Madárbarátok Tanösvénye. A 10 állomásból álló útvonal a Királydomb és a Nagyjátszótér szomszédságában található meg, s ha végigsétálunk rajta, megismerhetjük a Városliget sokszínű madárállományát. Az élethű illusztrációkkal ellátott táblák sok érdekességet mesélnek el a madárvilág számtalan tagjáról is.

7. Felsőrákosi – rétek tanösvény

Itt találod: X. kerület, a Túzok utca végétől indul

A Felsőrákosi – rétek Budapest legfiatalabb védett területe, ahol 2015-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának munkája eredményeképpen új tanösvény jött létre. Láprétek, nádasok, égerligetek mellett vezet a kirándulók körében egyre ismertebb, közel 5 kilométeres tanösvény. Tizenkét információs táblája beavat minket a környék élővilágának rejtelmeibe, de helytörténeti és kultúrtörténeti érdekességeket is megtudhatunk a segítségükkel. 

8. Jane Goodall – tanösvény

Itt találod: 1028, Kővári út – Arad utca kereszteződésétől indul

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek köszönhető ez a tanösvény is. A Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály kezdeményezésére 2011-ben elindult a budai Vörös-kőváron a haragossikló élőhely-védelmi program. Hogy a helybeliek számára is bemutathassák, állatvédelmi szempontból milyen fontos és értékes ez a terület, kialakítottak egy 6 táblából álló tanösvényt, melyet Dr. Jane Goodall, a csimpánzok szociális és családi életének világhírű kutatója avatott fel. A tanösvény és környéke egy könnyű séta keretében kényelmesen felfedezhető. 

Szállástippek Budapesten 

1. The Hotel Unforgettable Hotel Tiliana by Homoky Hotels & Spa****

A Hotel Tiliana mindazt megadja, amire egy utazó csak vágyhat: teljes kikapcsolódást csodás zöld környezetben, kőhajításnyira a felfedezni kívánt város szívétől. A budai szálló számos wellness szolgáltatást is kínál, kisgyermekesek számára minden fontos babagondozási kelléket biztosít. 

The Hotel Unforgettable Hotel Tiliana by Homoky Hotels & Spa****

2. Ensana Thermal Margitsziget**** + superior

Ha igazán különleges helyen szeretnél pihenni Budapesten, vedd az irányt a Margitsziget felé! A négycsillagos élményeket kínáló Ensana Thermal szálloda a Víztorony közelében várja a kikapcsolódni vágyó párokat, családokat. Wellness részlegén még termálvizes és élménymedencét is találsz.

Ensana Thermal Margitsziget**** + superior

3. Új Belvárosi Apartman Budapest

Pároddal kettesben fedeznétek fel Budapestet? Akkor nektek találták ki az Új Belvárosi Apartmant. A Parlament szomszédságában vár benneteket ez a hangulatos, barátságos kuckó, melynek falán egy óriási utcaképet vehetsz szemügyre.

Új Belvárosi Apartman Budapest

4. Erkel6 Apartman Budapest

Akár párosan, akár családdal vagy barátokkal érkeznétek Budapestre, biztosan egy kitűnően felszerelt, modern szálláshelyre vágytok, ahonnan gyalogosan elérhető a főváros számos nevezetessége. Ilyen hely az Erkel6 Apartman, mely fiatalos stílusával jókedvre hangol.

Erkel6 Apartman Budapest

Bízunk benne, hogy sikerült remek tippeket adnunk, hol találsz tanösvényeket Budapesten. Ha nem fővárosi lakos vagy, foglalj hozzá szállást is oldalainkon

(Képek: dunaipoly.hu, instagram, parkerdo.hu, Szallas.hu)


Exit mobile version