Site icon Szallas.hu Blog

Vadregényes vidék és élménykavalkád – 45 éves lett a Bükki Nemzeti Park!


A Bükki Nemzeti Park 1977-es alapításával az egyik legrégebbinek számít Magyarországon. Idén már a 45. évfordulójáról emlékezhetünk meg! Változatos táj, földtani kuriózum, ősemberbarlangok, vízesések, várak, idilli falvak, farkasok, Kéktúra – mindegy, hogy mi jut eszünkbe róla, egy biztos: minden korosztályt ezer élménnyel vár!

A barlangok földje 

Nehéz elképzelni, de ahol ma a Bükk-fennsík húzódik, ott mintegy 300 millió évvel ezelőtt a Pannon-tenger hullámzott. Ennek bizonyítékait manapság is megcsodálhatjuk, hála a Bükk alapkőzetét alkotó mészkőnek, mely megőrizte a tengeri üledékes maradványokat.

Bükki tájkép, Fotó: Varga Csaba, a Bükki fotós Facebook oldala

A Bükk talán a legvadregényesebb táj Magyarországon. Egyrészt itt található hazánk legnagyobb összefüggő erdőterülete – a park több, mint 90 százalékát erdő borítja! Másrészt a Bükk vidéke igazi földtani kincsesbánya: egymást érik a karsztmezők, bércek, víznyelők, valamint bővizű patakok és szurdokvölgyek barázdálják. A Nemzeti Park legismertebb természeti képződményei azonban a barlangok, főleg, hogy több, mint 1000 található belőlük!

Bükki erdő, Fotó: Varga Csaba, a Bükki fotós Facebook oldala

Nem is akármilyen barlangok ezek. Jó részük védett, sőt mi több, itt bújik meg Magyarország legmélyebb barlangja is, a 274 méter mély Bányász-barlang. Bizonyos barlangokban fontos régészeti leletekre bukkantak, a legnépszerűbb a szilvásváradi Istállóskői-barlang. Ha ezt felkeresitek, akkor egy körülbelül 40 000 éves történelemórán vehettek részt, és megleshetitek, hogyan éltek anno a neandervölgyiek. 

Naplemente Bél-kőn, Fotó: Varga Csaba, a Bükki fotós Facebook oldala

További jelentősebb barlangok a Bükki Nemzeti Park területén:

További érdekességek a Bükki Nemzeti Parkról

Bükki Nemzeti Park programok és látnivalók

Természeti kincsek a barlangokon túl, ahová érdemes elkirándulni:

Pisztrángsütő Szilvásváradon

Tipp: Ha pici gyerek is van a családdal, és egy kíméletesebb ösvényen szeretnétek túrázni, jó választás lehet a Cserháton található Függő-kő tanösvény. Oda-vissza csupán 1 km hosszú, ugyanakkor gyönyörű vidéken visz keresztül!

Néhány fontosabb kulturális és történelmi helyszín:

Palotaszálló, Lillafüred

TIPP: A Bükki Nemzeti Park székhelye Eger, ami önmagában megér egy többnapos kiruccanást. Katakombák mélyétől a csillagokig – Eger látnivalói és rejtett kincsei >>

Bükk, Fotó: Varga Csaba, a Bükki fotós Facebook oldala

A fényképekért köszönet Varga Csabának, a Bükki Fotósnak! >>

8 szállás a Bükki Nemzeti Park területén, ahol természetközeli, meghitt vendégházban pihenhettek: 

Póla Vendégház Miskolctapolca 

Nem kell ám Ausztriáig utazni egy hangulatos alpesi faházért! A 3 szintes, exkluzív kialakítású vendégház erdő mellett található, ám mégis közel a Barlangfürdőhöz. Nemrég nyitották meg, úgyhogy mondhatni, még friss, meleg, ropogós – próbáljátok ki!

Lili Vendégház Bükkszentkereszt

Ez a kandallós erdei faház tökéletes menedéket nyújt, ha elmenekülnétek a külvilág forgataga elől. Csodás erdei kilátással és friss hegyi levegővel gyógyít, ugyanakkor számos programlehetőséget kínál. A Kéktúra vonalán fekszik, és a híres Gyógyító Kövek is a közelben találhatók. 

Szép Julis Vendégház Cserépfalu

Íme, egy elragadóan romantikus vendégház, ráadásul Bükkalja legszebb részén! Lágy színek, vintage stílus és nyugodt környék garantálja a kikapcsolódásotokat. A falu látnivalói sétatávolságon belül elérhetők.

Ittlennio Vendégház Szilvásvárad

Ahogy a vendégház neve ígéri, itt lenni tényleg jó: tágas és kényelmes nappali, 6 férőhely, nyári konyha (csocsóval!), és a Szalajka-völgy gyönyörű környéke vár. Mivel egyszerre csak egy társaság tartózkodik a házban és a tulajdonos sem lakik ott, így a csend is garantált.

Csenger Vendégházak Mátraverebély

Bájos, falusi vendégház, melynek teraszáról és gyümölcsfás kertjéből a Mátra lejtőiben gyönyörködhettek. Térítés ellenében akár a kinti dézsafürdőben is ázhattok egyet, a Szentkúti kegyhely pedig mindössze egy rövid gyalogtúrára van.

Ferencz Vendégház Bélapátfalva

A Bélkő-hegy lábánál, a Lakvölgyi-tó közelében vár ez az önálló bükki szállás. A kandalló előtt hűvösebb időben is össze lehet kucorodni, az udvaron pedig egy mini játszótér foglalja le a gyerkőcök fölös energiáit. 

Pitypang Vendégház Felsőtárkány

A faluszéli vendégház egyik vonzereje, hogy a kertből mesés panorámát nyújt a tájra. Az sem hátrány, hogy bő fél óra gyaloglással elérhető a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Látogató- és Oktatóközpont, a másik irányba pedig Eger belvárosa csak 15 perc autóval

Farkaskő Vendégház Noszvaj

Önálló ház egy hatalmas kerttel, melyben gyümölcsös, veteményes, trambulin és dézsafürdő is megtalálható? Jól hangzik, főleg, hogy a szomszédban erdő terül el és patak csordogál. Üljetek ki a teraszra a nagy diófák alá, és hagyjátok, hogy a természet nyugalma feltöltsön!

Akár a Bükk vadregényes természete vonz, akár a kulturális és történelmi látványosságai, biztosan megtaláljátok a kedvetekre való programot! Ha pedig egy hangulatos bükki szállás után kutattok, a bőség zavarával fogtok küzdeni >>

TOP 10 erdei szállás a Bükkben >>

(Képek: Szallas.hu, Varga Csaba, Bükki fotós Facebook oldala)


Exit mobile version