Site icon Szallas.hu Blog

Családi programok Gyöngyösön: Mátra Múzeum, kisvasút és állatkert


A nyárnak vége, az óvoda és az iskola elkezdődött, a hétvége viszont még mindig a családoké. Mozduljatok ki, használjátok ki a jó időt! Kerekedjetek fel az egyik délelőtt, meglátjátok, olyan jó érzés lesz azt mondani, milyen tartalmas volt a nap!

Terepsegway a Mátrában

A javaslatom, hogy hagyjátok el kicsit a jól megszokott környezeteteket. Ha a mindig nyüzsgő, zajos, szmogos Budapestről indultok, akkor csak egy órát kell az autóban ülni és máris a Mátra kapujában találjátok magatokat. A szép táj, a tiszta levegő mellett számos, nem mellesleg jóval pénztárcabarátabb helyszín vár rátok.

Adjatok élményt a gyerekeknek! Kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a következő programokat.

Az első megálló: Gyöngyös és a Mátra Múzeum

A Mátra múzeum az ország egyik legérdekesebb múzeuma. A gyönyörű kastélyépület alsó szintjén látható a múzeum jelképe, a hazánk egyetlen teljes egészében előkerült mamut csontváza, valamint vadászattörténeti, helytörténeti kiállítás kapott itt helyet. A felső szinten ásvány-és őslénytani kiállítás fogadja a látogatót.

Mátra Múzeum leghíresebb darabja, a mamut csontváz

A másik épület, a Természettudományi Pavilon is kihagyhatatlan. A modern épület az ország második legnagyobb természettudományi gyűjteményével és interaktív kiállítással várja az érdeklődőket. A középpontban egy közel 15 méter magas épített tölgyfa áll, ez segíti az élővilág különböző szintjeinek bemutatását. 3 emeleten tekinthetik meg a látogatók a Mátra és a Mátra-környéki élőhelyek növény- és állatvilágát. A látványos rovar-és lepkegyűjtemény valamint a számos kitömött állat megtekintése után a pálmaházban élő trópusi növényeket és állatokat (hüllőket és ízeltlábúakat terráriumokban, akváriumokban) csodálhatunk meg.

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Mátra Múzeumban

Különleges programokkal várják a családokat 2019. szeptembertől novemberig, a részletes programot az alábbi képre kattintva megtekinthető.

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Mátra Múzeumban

Az egykori Orczy-kastély parkja külön is látogatható kertbelépő ellenében, egy kis tavat és egy játszóteret is találunk itt.

Gyöngyösi Állatkert

Rossz idő esetén is jó választás és érdekes ez a program, de ha úgy gondolod, még kicsi a múzeum látogatáshoz a gyerkőc, akkor pedig irány az állatkert!

Gyöngyösi állatkert

A magánkézben működő, egyre jobban növekvő állatkert meglátogatása nagyszerű program. Pont kényelmesen bejárható a terület (akár babakocsival is), de bőven van látnivaló: tigriseket, oroszlánokat, gyűrűsfarkú makikat, vidrákat, kengurukat tekinthetünk meg, lámákat, tevéket lehet etetni és be lehet menni megsimogatni a nyuszikat. Van játszótér és büfé (állateledel is kapható), ahol vásárlás közben akváriumokban és vadászkiállításban is lehet gyönyörködni. Ingyenesen lehet parkolni. Pónilovaglást és az ugrálóvárat is ki lehet próbálni -térítés ellenében.

Fotó: Lukács Melinda

TIPP:
Az állatkertben az állatok világnapján ingyenesen várják a gyermekeket, akik számára tanulmányo-zoo programokkal is készülnek az állatkert dolgozói. Megismerkedhetnek közelebbről a gondozók munkájával és az állatkertben lakó állatok életmódjával. Találkozhatnak az új lakókkal, a páviánokkal, sőt hamarosan kis pávián is születik majd az állatkertben.

Fotó: Lukács Melinda

Gyöngyös főterén tegyünk egy sétát és közben nyaljunk el egy fagylaltot vagy látogassuk meg a Kézműves Cukrászdát. Mesés a belső tér és különleges, gyönyörűséges édességek közül választhatunk (csak tudjunk dönteni).

Kisvasút, a gyerekek kedvence

A főtértől nem messze, a múzeum szomszédságában találjuk a kisvasút gyöngyösi végállomását.

November elejéig minden nap jár (kb.2 óránként) a kisvasút Gyöngyös és Mátrafüred között. A nagyjából 20 perces utazás különleges élmény. Ritkaságnak számít, hogy ezen a vonalon első osztályú, párnás kocsiban is utazhatunk.

Mátrafüred – a Mátra egyik turisztikai központja

A megállóval szemben rögtön láthatjuk a hangulatos, virágos parkot és a közelben több vendéglátóhely közül választhatunk, ha frissítőre vagy harapnivalóra vágynánk.

Játszótér Mátrafüreden

Nagyon szuper játszóteret találunk a parkban, a legkisebbek biztosan élvezik majd a hintákat, a homokozót vagy a csúszdákkal ellátott várat. A nagyobbak választhatnak a High Tech Sportok Bázisának épületében a jobbnál jobb és extrémebbnél extrémebb programok közül (a főépületet, ahol egy étterem és mosdó is található, nem lehet eltéveszteni, rögtön a zebra mellett található).

A terepsegwayezés nem olcsó, de legalább egyszer az életben érdemes kipróbálni mindenkinek.

8 éves kortól lehet önállóan menni, a kisebb gyerekek a járműhöz erősített szekérkében vehetnek részt a túrákon. 30 perces gyakorlást biztosítanak indulás előtt és szakképzett oktatókkal zajlik a túra. (különböző hosszúságú, nehézségű, tematikájú túrák vannak, előzetes bejelentkezés szükséges). A legkedvezőbb áron a frizbigolfozást próbálhatjuk ki, jó móka lehet családoknak, barátoknak az erdőben kihelyezett golfkosarakba dobálni a korongokat.

 

Hotelek Mátrafüred környékén:

Ha nem vágyunk ilyen sportos kalandokra, nem is kell átmennünk az út másik oldalára, hanem pár percet haladjunk a betonúton és máris hallani fogjuk a Bene-patak csordogálását. Gyönyörű erdei környezetben tehetünk egy sétát és dobálhatunk kavicsokat vagy faágakat a patakba vagy választhatunk hosszabb túrákat is, melyek kiindulási pontja szintén Mátrafüreden található.

TIPP:

A kutyafogattúra is innen indul, ami 2 órás különleges élmény, minden évszakban, 10 csodálatos Husky társaságában, akiknek a lelkesedése és energiája biztosan minden résztvevőt feltölt és páratlan élménnyel gazdagít.

Egyéb érdekességek és látnivalók Gyöngyösön:

Érdemes tehát ellátogatni Gyöngyösre és a hozzátartozó Mátrafüredre, mert az utazást leszámítva egy különleges napot tölthetünk el úgy családilag, hogy felejthetetlen élményt adunk és kapunk. A gyöngyösi állatkert felfedezése bőven elég a kisebb gyermekek számára, ha pedig a múzeumot választjuk, akkor az érdekesebbnek talált részekre szánjunk több időt, utána pedig induljunk Mátrafüredre. A kisvonatozást biztosan nagyon fogják várni és imádni. Az erdőben egész más élmény lesz a játszóterezés, a patak melletti időtöltést pedig biztosan sokáig fogják emlegetni.

Szállást keresel Gyöngyösön vagy Mátrafüreden? >>

 

/Fotók: Deák-Ember Ágnes/

 


Exit mobile version