Site icon Szallas.hu Blog

Csehország legszebb történelmi fürdővárosai


Csehország a sörök, hegyek és forrásvizek hazája, amely számos történelmi emlékhelye mellett különleges fürdőkultúrával és egyedülálló gasztroélményekkel várja a pihenni vágyókat. Most elhoztuk nektek az 5 legszebb cseh fürdővárost, ahová érdemes ellátogatni, ha szeretnétek pihenni, feltöltődni és új, még ismeretlen élményeket gyűjteni.

Karlovy Vary

Prágától 130 kilométerre, nyugatra fekvő híres cseh fürdőváros, Karlovy Vary az alapítójáról, IV. Károly német-római császárról kapta a nevét, aki maga is szeretett sok időt eltölteni ebben a környezetben. A város amellett, hogy lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkezik, 1508 óta fontos európai gyógyhelynek is számít, a mélyről feltörő gyógyhatású vizeinek köszönhetően. Olyan híres vendégek fordultak meg itt, mint Liszt Ferenc, Gogol, Schiller, Tolsztoj, Mozart vagy Chopin.

Karlovy Vary

Érdekessége a városnak, hogy több mint 300 gyógyvízforrással rendelkezik és itt kerül palackozásra a híres Becherovka is. Szóval ha erre jártok, akkor szomjan biztos nem halltok 😉 Mégis térjünk vissza a legfontosabb látnivalókhoz, a gyógyerejű fürdőkhöz. Első körben a Császárfürdőt ajánljuk, ami a filmfesztiválnak is otthont adó Grand Hotel Pupp közelében épült. Aztán érdemes átsétálni a Teplá folyó bal partjára, ahol a Malomkút kolonnád melletti fürdőt találjátok. Majd Csehország legnagyobb gyógyfürdője a Smetana parkban várja a gyógyulni vágyókat. Aki kevésbé szereti a fürdőzést, de szívesen inna, fogyasztana a gyógyvizekből, azok a kolonnádokból is szerezhet, hiszen az oszlopcsarnokok épp azzal a céllal épültek, hogy mindenki ihasson a forrásokból feltörő vízből. A leghíresebb és a legszebb ahová mindenképp látogassatok el az a Malomkő és a Parkkolonnád, míg a legmelegebb, 72 Celsius-fokos víz a Forró Tavasz Kolonnád alatt jut a felszínre.

Karlovy Vary építészeti remekei

A város a wellness programon kívül is tartogat érdekességeket, hiszen felkapaszkodhattok, vagy siklóval felmehettek a tengerszint felett 547 méterrel található Diana-kilátóba, és élvezhetitek a város panorámáját, vagy a városi séta közben megnézhetitek a barokk Mária Magdolna templom oltárfestményeit, és a Szent Péter és Pál orosz ortodox templomot, amelynek építését a gazdag orosz vendégek finanszírozták. A sétát pedig befejezhetitek a Grandhotel Puppnál, amely a Casino Royale című James Bond-filmben is szerepelt.

Szállást keresel Csehország legnépszerűbb fürdővárosában? Itt biztosan találsz kedvedre valót >>

Plzeň

Utunk során elérkezünk a városhoz, ahol megszületett a világos sör, a Pilsner Urquell. A sört kedvelők körében ez a csehországi út igen közkedvelt lesz, hiszen nincs olyan fürdőváros, amely nem kötődne szorosan a híres cseh sörhöz. Ebben a fürdőtúrában pedig a legizgalmasabb állomáshoz érkeztek, hiszen Josef Groll, bajor sörfőzőmester 1842. október 5-én nemcsak kiváló, helyben főzött sört állított elő, hanem megalkotta az úgynevezett plzeni típusú sörök családját is.

Plzen, Csehország

Erre alapozva, a város legnagyobb nevezetessége természetesen a sörgyár és a sörmúzeum lesz, mindaddig, amíg nem látogattok el a várostól 25 kilométerre található Planába. Ugyanis itt áll a világ első sörfürdője. Igen jól olvassátok, igazi, cseh sörfürdőről van szó, ahol a Chodova család sörfőzdéjében található gyógyfürdőben két óriási, viktoriánus stílusú medence kapott helyet. Itt a meleg ásványvíz, a barna sör, a sörélesztő és a különféle gyógynövények keverékében meg is fürödhettek, olyan mintha bármely neves gyógyfürdő vizében fürödnétek, kivéve, hogy a sörfürdőnek és a sörös masszázsnak kiváló hatása van a bőrre, majd pedig az élményt mélyítve megkóstolhatjátok a helyben főzött, kiváló minőségű söritalokat is.

Szállások Plzen városában >>

Marienbad

Hogy lehet fokozni a cseh fürdőélményt? Úgy, hogy ellátogattok Marienbadba, más néven Marianske Lazneba, Csehország egyik legnagyobb és legjelentősebb üdülővárosába és gyógyfürdőjébe! A német határ közelében, az egykori Bohémia területén található csodálatos fürdőváros egy erdőkkel körbevett völgyben található. Itt kiszakadhattok a hétköznapok fogatagából, kifinomult, nyugodt környezetbe érkeztek, amelynek az Edward-korabeli építészete, fürdőépületei és kolonnádjai a fürdőkultúra valóságos ékkövévé varázsolják a világhírű fürdőhelyet.

Marianske Lazne, más néven Marienbad

A legtöbb cseh fürdőváros, mind közkedvelt volt az uralkodók, költők és tudósok körében, de látva ezt a fantasztikusan díszített helyet, remek épületeivel, tiszta, hegyi levegőjével, rögtön világossá válik, hogy miért olyan vonzó ez a fürdőhely a XIX. század óta. Ugyanis Marienbadot a XIX. század elején alapították, de azóta is számos híresség, Thomas Edison, Goethe, Mark Twain és N. V. Gogol, Strauss, Chopin és Wagner, sőt még VII. Edward angol király is ellátogatott erre a helyre. Talán az angol király volt az egyik leghíresebb vendég, aki élete során kilenc alkalommal tért vissza a városba és 1904-ben I. Ferenc József osztrák uralkodóval is találkozott.

Goethe tér, Marianske Lazne

Az itt található gyógyvizek, a marienbadi források mindegyike más és más gyógyhatással és ásványianyag összetétellel rendelkezik. Kitűnően alkalmazhatóak a vesére és a húgyúti betegségekre és rendkívüli összetettségük miatt az ivókúrákat is lehet alkalmazni orvosi felügyelet mellett.

Szállásfoglalás >>

Teplice

Utazzunk Csehország északnyugati részére, Teplicébe, amely a német határtól 11 km-re, Prágától pedig 90 km-re található. Teplice meleg vizű fürdőit legtöbbször, a XVI. századi leírásokban említik, de az első okleveles bejegyzés 1158-ból maradt fenn, amikor II. Ulászló cseh király és felesége, a türingiai származású Judit királyné itt kolostort és bencés apátságot alapított.

Teplice fürdője

A történelmi városban, a XV. végén Podjebrád György cseh király és felesége várat is emeltetett, így ma nem csak fürdője nyújt nagy élményt, hanem a vár megnézése is könnyen beépíthető a városlátogatás során. Sajnos forrásvizeinek vízhozama az 1800-as évek végén meggyengült, ma a vizet szivattyúkkal tudják csak a felszínre hozni, ennek ellenére vize isiász, köszvény, reuma, ízületi betegségek, bénulások ellen nagyon hatásos.

Nézd meg teplicei szállásajánlatainkat >>

Janské Lázně

Janské Lázně az ország északi részén, a lengyel határ mellett fekszik, s termál forrásai a XV. század óta ismertek. Ma a város világhírű gyógy központ és egyben a legnagyobb síközpont Csehországban.

Janské Lázně

A csendes város rendkívüli atmoszférája, történelmi hangulata teljes kikapcsolódást ígér és nyújt a látogatóknak. S mivel a hegyek ölelésében fekszik, ezért érdemes hegyi túrát is tenni, hiszen a hegy csúcsára felérve az újonnan épült kötélpályák, sífelvonók, sífutó pályák várják a sportra éhes vendégeket. Egy igazán ideális sport- és rekreációs központ a cseh hegyekben az év bármely szakaszában.

Válogass szállásaink között >>


Exit mobile version