Site icon Szallas.hu Blog

Cseppkőbarlang kisvonattal és a világ legnagyobb barlangi vára Szlovéniában


A vadregényes Triglav Nemzeti Park és a csodálatos szlovén tengerpart mellett délkeleti szomszédunkban egy lélegzetelállító cseppkőbarlang és egy világhírű lovagi vár is található, melyek meglátogatása felejthetetlen élmény.

Cseppkőbarlang és várlátogatás – praktikus információk

Kezdjük néhány praktikus információval, mert a látogatás előtt egy nagyon fontos döntést kell meghoznunk, mégpedig azt, mi minden fog beleférni a napunkba.

Predjama vára

A legteljesebb élményt a mindent magában foglaló kombinált jegy nyújtja, ami tartalmazza a cseppkőbarlang, a Vivarium, az Expo Cave Karst és Predjama várának belépőjét is. Természetesen ezt éri meg legjobban megvásárolni, de lehetőség van vár nélküli csomag, csak a vár és a barlang, és önmagában a barlang látogatására is. Ha a napunkat 9-10 óra körül kezdjük, biztosan mindenre jut elég idő.

TIPP: Mivel a barlangban, és a vár egyes részein is viszonylag hűvös van, így meleg ruhával, pulóverrel ajánlott készülni.

Mindezek közül a cseppkőbarlang iránt a legnagyobb az érdeklődés, ezért a jegyváltáskor adnak egy időpontot, hogy melyik turnusba férünk be. Egy kisvonattal egyszerre körülbelül 100 embert fuvaroznak le a föld alá Európa legnagyobb látogatható cseppkőbarlangjába.

Postojna cseppkőbarlang

A kapott időpont függvényében célszerű előtte vagy utána megnézni a Vivariumot és az Expo Cave Karst kiállításait, a várat pedig érdemes a nap végére hagyni, mert azt néhány kilométerrel távolabb találjuk.

A barlangnál parkolójegyet kell váltani, ami személygépkocsinként 5 euró egy napra.

Postojna cseppkőbarlang, a „barlangok királynője”

A Pikva-folyó által kialakított barlangrendszert nem véletlenül nevezik a „barlangok királynőjének”, mert valóban lenyűgöző látvány. A kaland első részét egy kisvonattal tesszük meg, ami már önmagában óriási élmény, mert körülbelül 2 kilométeren keresztül kanyarog a hatalmas cseppkövek, és monumentális termek között.

Miután megtette útját, az úgynevezett Nagy-hegynél a látogatók kiszállva, egy idegenvezető kíséretében járhatják be a legszebb járatokat, és egészen közelről is gyönyörködhetnek a természet csodálatos képződményeiben. A másfél órás túra elsőre talán soknak tűnik, de a lebilincselő környezetben gyorsan elrepül ez az idő. A túra végén ismét vonatra ülünk, amivel feljuthatunk a felszínre.

Jó hír, hogy fotózni szabad, de nagyon szigorúan vaku nélkül.

Vivarium, ahol a sárkányfiókák láthatók

A Postojna cseppkőbarlangban legalább 150 állatfaj él, de a hatalmas területen laikus szemmel szinte lehetetlen őket felfedezni. Éppen ezért alakították ki egy kis barlangi részben a Vivariumot, ahol a legjellemzőbb példányokat mutatják be. Közülük a legnagyobb sztár a sárkányfióka, hivatalos nevén a vakgőte, de rajta kívül is található még itt számos érdekesség.

Expo Cave Karst

Erre a kiállításra legtöbben nem szánnak sok időt, pedig nagyon izgalmasan, interaktív módon mutatja be a karsztvidék kialakulását. Ami miatt pedig még inkább megéri alaposan körbenézni, az egy nagyon látványos pillangókiállítás és „Az élet egymilliárd év alatt” című tárlat, amik extraként ingyenesen megtekinthetők.

Predjama, a sziklába vájt lovagi vár

Predjama vára körülbelül 10 kilométerre található Postojnától. Egy biztos, a világ legnagyobb barlangi várát vétek lenne kihagyni, ha már úgyis erre járunk. Egy bevehetetlen középkori csodának tartották, ami manapság is ámulatba ejtő. Már messziről látni a magas sziklafalba vájt lovagi erődítményt, ami az oda vezető útról is képeslapra illő látvány. A bejáratnál mindenki kap egy audio guide-ot, amiből magyar nyelvűt is kérhetünk. Ennek segítségével pontról pontra haladhatunk végig a várban, és mindenhol sok érdekességet tudhatunk meg arról, pontosan hogyan is éltek itt a középkorban, és melyik helyiség miként funkcionált. Olyan kulisszatitkokat is elárulnak, melyik volt az erődítmény egyetlen gyenge pontja, valamint hogyan csempészett Erazem lovag cseresznyét a várba, hogy ezzel is lenyűgözze és megjutalmazza hűséges embereit.

Aki kellően kalandvágyó, az még Erazem járatát és a vár alatt húzódó barlangrendszer egy részét is felfedezheti egy kalandtúra keretében, de erre már külön kell jegyet váltani a helyszínen. Mivel ez a szolgáltatás nem mindig elérhető, érdemes előtte érdeklődni, ugyanis a téli és kora tavaszi időszakban denevérek pihennek itt, akik nyugalmát nem zavarhatják meg a látogatók.

Kilátás Predjama várából
Aki megkongatja, kívánhat valamit


Exit mobile version