Site icon Szallas.hu Blog

Varázslatos csillagdák, csillagvizsgálók és csillaglesek‒ „Földön kívüli” élményekre fel!


Előfordult már veletek, hogy a puha fűben hanyatt fekve bámultátok az éjszakai égboltot? Számoltatok csillagokat, kerestétek a Nagy- vagy épp a Kis Göncölt? Vadásztatok már távcsövön át üstökösökre, meteorokra, és közben szerettetek volna közelebb kerülni a világegyetem titkaihoz? Akkor látogassátok meg a hazai csillagdákat és csillagvizsgálókat, amik mellé csillaglesre tökéletesen alkalmas szálláshelyeket is ajánlunk!

Bükki Csillagda ‒ Répáshuta

Erdőkkel takarózó hegyek között, a Bükki Nemzeti Park szívében emelkedik a répáshutai Bükki Csillagda, mely méltán érdemelte ki 2022-ben az év turisztikai attrakciója díjat. A népszerű csillagászati és természetismereti látogatóközpontban a látvány és a szórakozás együtt jár. 

Az interaktív kiállítás bejárása közben mintha csak egy űrhajó fedélzetén lennétek: modern technika és számos kijelző, játékos megoldás segíti megérteni a mindenség titkait. Töltsétek ki a kvízt, nézzétek meg a Napszél hatását vagy érintsétek meg a rücskös meteorit darabot!

Az 50 férőhelyes planetárium izgalmas előadásai alatt mesés, élethű utazásra indulhattok, ahonnan hasznos tudással tértek majd vissza a földre. 

Ne hagyjátok ki a távcsőparkot, a virtuális valóság túrákat, az éhségűző AsztroBisztró kínálatát, valamint a szabad ég alatt kialakított, 4 km hosszú Bolygótúra tanösvényt se! 

Még több érdekesség a Bükki Csillagdáról >>

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont – Eger

Eger véget nem érő látnivalóinak sorából most egy igazi bakancslistás helyet emeltünk ki nektek, a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot. A 8 helyszín kényelmes bejárására érdemes több órát szánni, mert a gyerekek és a felnőttek is garantáltan leragadnak már a fogadóteremnél, ahol a csillagvizsgáló témájához kapcsolódó, lebilincselő kísérleteket próbálhatjátok ki. 

A páratlan kiránduláson természettudományos kísérletek, csillagászati múzeum, optikatörténeti kiállítás, tudományos játszóház színesíti meg a napotokat, de a csillagokkal pöttyözött éjszakai égbolt másolatában is gyönyörködhettek a planetárium előadásain

Ha már mindent láttatok, akkor birkózzatok meg a 44 méter magasan elhelyezkedő, Panoráma Teraszhoz vezető 314 lépcsővel! Odafent szokták megrendezni ugyanis az éjszakai távcsöves bemutatókat.

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont, Eger

Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ ‒ Balatonfűzfő

Naplemente után felkészült csillagászok magával ragadó előadásain vehettek részt a tömegközlekedéssel, illetve autóval is könnyen megközelíthető Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központban. A szuper, általában 45 perces esti programokon kedvező időben a teraszról távcsővel vagy szabad szemmel térképezhetitek fel az égi tüneményeket. 

Ha nem lenne szerencsétek a felhők miatt, akkor se csüggedjetek, mert a beltéri vetítés gondoskodik róla, hogy maradandó élményekkel térjetek haza!

Fontos tudnotok, hogy az éjszakai távcsöves bemutatókra 7 éven aluli gyerekeket sajnos nem fogadnak!

Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ, Balatonfűzfő

Zselici Csillagpark ‒ Zselickisfalud

Világviszonylatban is egyedülálló látnivalónak számít a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” díjjal jutalmazott Zselici Csillagpark, ahonnan teljes szépségében tárul elétek a tinta fekete mennybolt minden csodája. A természet karjaival átölelt létesítményben, a világtól távol indulhattok felfedezőútra. 

Pillantsatok be videón át a Zselici Csillagparkba:

A kiállításon megtekinthetitek majd a földre hulló meteorokat, de betekintést nyerhettek a csillagvizsgálóba és beülhettek megnézni a planetárium szórakoztató vetítéseit is.  Arra viszont figyeljetek, hogy a csillagvizsgáló csakis a meghirdetett programok keretén belül látogatható!

Időközönként a Zselici Csillagpark 4-5 km-es természetismereti- és éjszakai csillagnéző túrákat is szervez, melyhez előzetes regisztrációt követően lehet csatlakozni. A komplexum területén egyébként egy természetbe illeszkedő kilátót, pihenőpadokat és információs táblákat is találtok – utóbbiak jóvoltából pedig sokat megtudhattok a tájról, valamint a helyi állat- és növényvilágról

Olvassatok még többet a Zselici Csillagparkról >>

Kecskeméti Planetárium – Kecskemét

„Lehozzuk Önnek a csillagokat…” – mondják a Kecskeméti Planetáriumban, ami valóban így van. Ebben a speciális színházban ugyanis a csillagképek, a bolygók és akár az Északi Sark égboltja szinte az orrotok előtt lesz majd. A kényelmes székekben, a profi előadókat hallgatva olyan érzésetek lesz, mintha az űrbe utaznátok, előre tekernétek az idő kerekét vagy elképesztő lézershow-ban is gyönyörködhettek. 

A szülők legnagyobb örömére, ez a program ráadásul már óvodás korú gyermekeknek is ajánlott, így családosoknak is remek választás a Kecskeméti Planetárium.

8 hazai csillagvizsgáló, ahol bármikor gyönyörködhetsz a csillagokban >>

5 vidéki szálláshely, ahol csillagos élmények várnak: 

1. Csillagkabinok, Viszák

Az Őrség mélyén megbújó Csillagkabinokban 3 csodás, exkluzív házban pihenhetitek ki a hétköznapok fáradalmait, miközben a természet csendje vesz körül. A kiváló felszereltséggel rendelkező szálláson egyedi, emeleti hálótérben tölthetitek az éjszakát. Mártózzatok meg a fedett teraszon elhelyezett, privát pezsgőfürdőben vagy üljetek ki egy hangulatos csillaglesre a fűbe!

2. Hegyi Menedék Vendégház, Mátraszentimre

Felső-Mátra rengetegében fellelhető Mátraszentimrén nagyszerű kirándulóhelyek akadnak, melyek több napra elegendő túralehetőséget biztosítanak. Rugaszkodjatok neki a vidéknek a 4 szobás Hegyi Menedék Vendégházból indulva, mely letisztultságával, tisztaságával és barátságos berendezésével még a házi kedvenceket is szívesen látja! Itt valóban élmény lesz a kikapcsolódás!

3. Treehouses, Kapolcs

Az organikus építészet és az álomszállás szép példája valósult meg a Balaton-felvidéken. A kapolcsi Treehousesban ugyanis prémium lakosztályokat költöztettek be a fából készül, kívülről sziklákra hasonlító épületekbe. A felnőttbarát szálláshelyen minden adott a romantikához, így a kellemes infraszauna, a panorámás jakuzzi, valamint a kényelmes ágy is. Este pedig az égbolt milliónyi kincse tárul fel előttetek. 

4. Sárga Rigó, Noszvaj

Egy igazi szerelmi fészekbe csöppenhettek a kreativitásáról ismert, 40 négyzetméteres Sárga Rigó vendégházban, ami a japán és skandináv stílust ötvözi. A kedves kis kuckóban szinte minden helyiség egy légtérben található. Az apró konyha kávégépének, a tíz játékos playstationnek, a méretes panorámaablakokból nyíló kilátásnak vagy az erdőre néző, teraszon álló akácdézsa csábításának lehetetlen ellenállni.

5. A Ház Vendégház, Kismaros

A Dunakanyar egyik legbájosabb szálláshelye, A Ház Vendégház, mely egy vadregényes sziklaorom tetején emelkedik. A hangulatos lépcsősoron keresztül megközelíthető épületben sikk és kényelem uralkodik. Az attraktív építészeti ötletektől pedig szinte vibrál a házikó. Grillezzetek a varázslatos, erdei teraszon vagy szaunázzatok egy hosszabb túra után! Használjátok ki a nyaralás minden percét a legközelebbi látogatásig!

Foglalj szállást a Szallas.hu kínálatából, fedezd fel a nem mindennapi csillagos élményeket és a közelben található látnivalókat.

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version