Site icon Szallas.hu Blog

Hova menjünk, ha hullócsillagot szeretnénk látni?


Ismeritek a legendát, miszerint ha hullócsillagot látunk, azonnal kívánni kell valamit és az hamarosan valóra válik? Augusztus 10. és 20. között ezt bárki tesztelheti, hiszen látványos meteorhullásnak leszünk szemtanúi ebben az időszakban.

Az augusztusi hullócsillagok megfigyelése ősi művészet. A legismertebb legenda szerint, a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyei ezek az augusztusban igen fényes meteorrajok. A legtöbb raj a Perseus csillagkép irányából érkezik, ezért hívják őket Perseidáknak, Perseus fiainak.

És hogy honnan lehet a legjobban megfigyelni a csillaghullást? A nagyvárosok fényszennyezése erősen akadályozza a kilátást, ezért érdemes olyan környéket keresni, ahol tiszta és csillagos az égbolt. Szerencsére ma már egyre több szervezett csillagles is szerveződik az országban, most összegyűjtöttünk néhányat.

Sas-hegy – Budapest

A főváros határában is lesz lehetőség, hogy szemügyre vehessük az égi áldást. Az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub szakemberei, a szürkületkor induló túrán bemutatják a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját, megcsodálhatjuk Budapest kigyulladó fényeit, majd pedig elég távol a várostól, csöndben, megpihenve lehet figyelni a lehullani készülő csillagokat.

Időpont: 2017. augusztus 11., 19.30

Helyszín: Sas-hegyi Látogatóközpont

Kapcsolattartó: Kremnicsán János

Részvételi díj: teljes árú: 2000 Ft/fő, kedvezményes/családi: 1000 Ft/fő

 

Felsőtárkány

A nyári, augusztusi időszakban, az alacsony fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. Felsőtárkányban az augusztusi hullócsillagokat, tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett tekinthetik meg látogatók.

Időpont: 2017. augusztus 12, szombat, 20:00 – 24.00

Helyszín: Felsőtárkány, találkozó a Nyugati Kapu Látogatóközpontnál

Programvezető: Novák Richárd, tel.: 30/277-4970, e-mail: novakr@bnpi.hu

Ingyenes program, azonban regisztráció szükséges!

Hortobágy

A Hortobágy éjszaka is csodálatos. A Perseida meteorraj érkezését várva, a Nemzeti Park területén megtekinthető a Tornyi-dombi szürkemarha-gulya szálláshelye, bemutatják a puszta állatait és éjszakai életét. Ezután a gyepre, pokrócra leheveredve figyelhető meg a csillageső.

Időpont: 2017. augusztus 12. Találkozás:18.30 óra

Helyszín: Pusztai Állatpark parkoló

A programra előzetes bejelentkezés szükséges! Email: turizmus@hnp.hu

Ropolyi-tó

A Kaposvártól délre fekvő Zselici Tájvédelmi Körzetben található talán hazánk legszebb csillagos égboltjával rendelkező parkja. A Ropolyi tó partján, és a csillagvizsgáló – Hotel Kardosfa közötti tisztáson szabad szemmel is megtekinthető lesz a remélhetőleg nagy számú meteorraj.

Időpontok: 2017. augusztus 11. és augusztus 19.

Helyszín: Ropolyi tó

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: Telefon: +36 82-505-180,  E-mail: info@zselicicsillagpark.hu

Budakeszi Vadaspark

A kijelölt, szakemberek által vezetett csillagtúrák mellett azért akar pár olyan hely, akár a főváros környékén is, ahová szabadon ki lehet látogatni, és élvezni a nem mindennapi látványt. A Budakeszi Vadaspark vagy a park mellett található rét teljesen alkalmas a nyáresti pihenésre és csillaglesre. A 22-es busszal könnyen megközelíthető, de autóval is lehet érkezni, hisz a vadasparknak van saját parkolója. A vadaspark hétvégén este hét óráig, hétköznap este fél hatig várja a látogatókat.

Marcali-Gyótapuszta

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben találhatunk egy igen tiszta éjszakai égbolttal rendelkező települést. A ritka településhálózatnak köszönhetően az éjszakai égbolt szinte zavartalanul tekinthető meg. Napközben szakvezetett túra keretén belül lehetőség lesz megismerni a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet egy részét, majd az esti órákban csillagász szakember segít eligazodni az égbolton.

Időpont: 2017. augusztus 12.

Helyszín: Marcali-Gyótapuszta

Találkozás: 19.30 óra (gyülekező: 19.00 óra) Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Jelentkezés szükséges! E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu

 

A megfigyelés természetesen csak tiszta időben lehetséges. Mielőtt elindulnátok, érdemes a megadott elérhetőségeken tájékozódni. Jó csillagvadászatot kívánunk mindenkinek!

(fotók: pixabay, 123rf)


Exit mobile version