Site icon Szallas.hu Blog

Csodák nyomában – Ezek a legszebb észak-magyarországi várak


Csodák már pedig vannak! Még hozzá itt, körülöttünk, ahol élünk. Annyi szépség van Magyarországon! Érdemes egy pici időt rászánni, egy kicsit tovább sétálni, egy fél napos kirándulást akár a hétköznapokba is besűríteni. A csodálatos látnivalók és élmények fel fognak tölteni. Most Észak-Magyarországra csábítalak, válassz az alábbi helyek közül, ha nagyszerű programot szeretnél és egy kis időutazást a múltba. A leglenyűgözőbb várak itt várnak!

Füzéri vár

Hazánk 7 természeti csodájának egyike Zempléni-hegységben fellelhető gyönyörű fekvésű füzéri várhegy. A meredek hegytetőn, egy vulkáni szirten található vár az egyik leglátványosabb, legelbűvölőbb Magyarországon.

Füzéri vár

Valószínűleg a 13. század elején épült, az itt birtokos Aba nemzetségnek köszönhetően és hol királyi várként, hol főúri birtokként szolgált.

Érdekesség: A mohácsi csatát követően egy évig itt őrizték a Magyar Királyi Szent Koronát.

A várhoz vezető szerpentinút végigjárása után a felvonóhidas kaputoronyhoz érkezünk, majd az újjáépített Alsóvárba, ahol a pénztárat és a fogadóhelyiségeket találjuk.

Falépcsőkön és a sziklába vájt lépcsősoron kapaszkodhatunk fel a Felsővárhoz. Nemrégiben építették fel a palotaszárnyat, a várkápolnát, melyek csodás fehérre festve várják a várlátogatókat. A vár kiemelkedő kápolnatornyával az egyik legpompásabb panorámát nyújtja hazánkban, a Zempléni-hegység legmagasabb vonulata, a Nagy-Milic tárul elénk. Az udvarról nyíló, korhűen berendezett várkonyha mellett megtekinthetőek a palotaszárny felújított termei, az ebédlő és a hálószobák.

Gyönyörűszépek a várkápolna gótikus stílusú ablakkeretei. Az Alsó bástya panoráma teraszához ereszkedve is fantasztikus kilátásban lehet részünk, a lábunk alatt fekvő Füzér falvára és a mesés erdőrengetegre.

TIPP: Ha Füzérre látogatsz, ne hagyd ki a következő látnivalókat sem:

Közel van a füzérradványi kastély és annak meseszép angolparkja, vagy Sátoraljaújhely, ahol az ország leghosszabb libegőjét próbálhatod ki. De a sárospataki várral is kiegészítheted a kirándulásod.

Szállások Füzér környékén >>

Somoskő vára

A szlovák-magyar határon álló, Szlovákiához tartozó várat ma már gond nélkül látogathatjuk. A magyarországi részről elindulva, a Petőfi kunyhó mellett elhaladva jutunk fel Somoskő lenyűgöző, vulkáni csúcsra épült középkori várához.

Somoskő vára és a Petőfi-kunyhó

A Kacsics nemzetség építette a 13. század második felében, az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a bazaltoszlopokat is felhasználták.

Érdekesség a várról: Amikor a török sorra elfoglalta a környező várakat, Füleket, Salgó várát, Somoskő közel 20 évig dacolt és kitartott. Ekkoriban ismerkedett meg az itt élő Losonczy Annával Balassi Bálint és megszülettek a hozzá írt versei, a korai magyar szerelmi költészet gyöngyszemei.

A várból csodás kilátás nyílik a környék településeire, a Medves-fennsíkra és a közeli Salgó várára. Ne hagyjuk ki a várhegytől induló rövid sétautat, amely a híres geológiai képződményhez, a somoskői bazaltorgonákhoz vezet.

Az egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékaival állunk szemben. A sziklafalból kihajló, 16 méter hosszú bazaltömlést láthatunk, a keskeny bazaltoszlopok orgonasípokhoz hasonlóan helyezkednek el. Míg az oszlopos elválás jellemző a bazaltra, az itt látható, sajátosan hajlott forma európai ritkaságnak számít.

Bazaltoszlopok

Tudtad? A macskaköves utcák kövei bazaltorgonából készülnek, például egykor Bécs utcakövei készültek a somoskői bazaltból.

TIPP: Haladjunk még további kicsit a tanösvényen és fedezzük fel a hatalmas kőtengert! Vártúránk folytatódhat, hiszen közel van Salgó vára, illetve a szlovákiai füleki vár is.

Szállások a környéken >>

Hollókői vár

Az egész település egy igazi kis csoda, egy bájos ékszerdoboz. A Világörökség részévé nyilvánított palóc faluban egy igazán hangulatos várat találunk.

Hollókői vár

Kilátás a hollókői várból

Hollókő nevének története: A legenda szerint egy András nevű nagyúr, a híres Kacsics-família egyik tagja elrabolta és az épülő várba záratta egy szomszéd földbirtokos feleségét. As szépséges asszony boszorkány dajkája azonban szövetségre lépett az ördöggel. Hollók formájában jelentek meg az ördögfiak és éjjelente elhordták az építőköveket, amíg az asszony ki nem szabadult. Ezekről a hollókról kapta nevét a falu és a vár.

Az ófaluból egy kellemes sétával megközelíthető a dombtetőn álló vár, mely sokáig várrom volt csak, 1996 óta látogatható, 30 éves felújítási munkák után. Jelenleg az öregtorony is látogatható, valamint meg lehet tekinteni a felső várban egy várkapitányi lakrészt és ebédlőt. Az alsó várban a vár építésének történetét bemutató 3D-s animációs film elé ülhetünk le, valamint szemügyre vehetünk egy korabeli konyhát, kovácsműhelyt és fegyvertermet.

Érdekesség: A külső várudvaron át vezető keskeny útra régen csak felvonóhídon lehetett bejutni, sok kincset rejtett itt el egykor Csák Máté és a törökök is, ezért vonzó volt a kincskeresők számára a sziklába vájt ciszterna.

A várba jutva a zömök falak között egy középkori fegyverekből álló kiállítás és vár-makettet bemutató terem, valamint egy a vár első urát és családját bemutató panoptikum várja a látogatókat.

Izgalmas bejárni a hangulatos várat és a mesés a kilátás. A toronyból gyönyörködhetünk a kedves falu panorámájában és élvezhetjük a Cserhát lankáival övezett táj szépségét.

TIPP: Mindenképp sétálj egyet Hollókő ófalujában és élvezd a hangulatos macskaköves utcákon bóklászást a zsindelyes fatornyú templom környékén. Térj be bátran a parasztházakba, kedvesen fognak fogadni a Fazekasházban, a Szatócsboltban, ki is próbálhatod a fából készült játékokat a Fakanalasnál és a Palóc játszóházban. Kóstold meg hangulatosan berendezett pékség isteni sajtos perecét! Gyerekekkel ne hagyjátok ki a nagyon ötletes Holló Jankó játszóteret, a vár közelében, a parkolónál.

Szállások a környéken >>

Hollókő

A vártúrát lehet és érdemes is folytatni, mutatok majd még kedvenceket. Ne feledd, érdemes kimozdulni otthonról, hogy aztán a jó levegőn kellemesen elfáradva megérkezz a kitűzött célhoz. A sikerélményt megkoronázza, a mindennapok stresszét, az esetleges rosszkedvet vagy fáradtságot pedig elűzi majd a káprázatos táj látványa, amikor letekintesz a vártoronyból. Aki nem hiszi, járjon utána!

/Fotók: Deák-Ember Ágnes, szallas.hu/


Exit mobile version