Site icon Szallas.hu Blog

Csörgő szurdok – Zenélő kavicsok a Csörgő-patak szurdokvölgyében


Kalandos útvonalak, friss levegő, páratlan élmények. A Csörgő-szurdok festői szépségű szurdokvölgye olyan kirándulásra csábít bennünket, amely során újra gyerekként élvezhetjük az ugrándozást a Csörgő-patak kövein.  

Csörgő szurdok, Mátraszentimre

A Csörgő-szurdok mesebeli birodalma

A Csörgő-szurdok, azaz a Csörgő-patak völgye a Mátra nyugati részében fekszik, a bámulatos szépségű szurdok különleges természeti kincseket tartogat a látogatók számára. A vadregényes hasadék Mátraszentistvánról, Mátraszentimréről, Mátrakeresztesről, és az Ágasvári turistaháztól is elérhető, minden évszakban tárt karokkal várja a kirándulókat.

A Csörgő-patak 750 tengerszint feletti magasságban, a Mátrában ered, három kisebb vízfolyásból keletkezik. Mátrakeresztesnél csatlakozik a Kövecses-patakhoz, majd innen a Hasznosi-víztározóig folytatja útját.

A legjobb szállások Mátrakeresztes közelében >>

Hasznosi-víztározó

Honnan kapta a nevét a Csörgő-patak?

A Csörgő-patak onnan kapta ízesen csengő nevét, hogy a patakmederben fekvő kövek csörgő, koccanó hangot adnak ki, amikor nagyobb esőzések után sodródás közben egymáshoz érnek.  

A víz felszínformáló erejét mi sem szemlélteti jobban, mint a több tíz méteres andezitfalak jelenléte, amelyek a patakmeder mellett húzódnak. A függőleges kőfalak látványa igazán különleges, ezért aki szeret fotózni, annak mindenképpen érdemes fényképezőgépet is magával vinnie a túrára. 

Andezitfal a patak mellett

A patak színes növényvilágát gyapjas boglárka, déli berkenye, szirti gyöngyvessző és berki szellőrózsa tarkítja. 

Csörgő-szurdok túra – Hasznos tudnivalók kirándulás előtt

Igazán hangulatos élmény bejárni a Csörgő-szurdok körtúra (Mátraszentistván – Ágasvár – Ágasvári th. – Csörgő-patak – Hutahely – Mátraszentistván) 9 km hosszú útvonalát, a szintemelkedés 409 méter. Ez a Felső-Mátra egyik legszebb túraútvonala. Hogyan érdemes elindulni?

Programok és látnivalók Mátrakeresztes környékén

Mátrakeresztes közelében számos kirándulóhely, túraútvonal, és más látnivaló vár bennünket, ezért célszerű akár többnapos kikapcsolódást tervezni a környéken.

Mátraszentimre mindössze 10-15 perces autóútra fekszik, a településen érdemes felkeresni az Állatparkot, az Ásványházat, és természetesen a Vörös-kő kilátót. Mátraszentimrén található a Piszkéstetői Csillagvizsgáló is, amely február 15. és november 15. között látogatható. 

Szállások Mátraszentimre közelében >>

Piszkéstetői Csillagvizsgáló

Pásztó szintén közeli úti cél, itt tehetünk egy sétát a Hasznosi-víztározó mellett, majd ellátogathatunk a Hasznosi vár romjaihoz.  Tar községétől 4,5 km távolságra fekszik a Tuzson Arborétum, amely a Fehérkő-bányához hasonlóan bámulatos természeti kincsekkel vár. 

Fehérkő-bánya

A Mátra megannyi látnivalója és programja közül a Csörgő-patak völgye méltán bakancslistás hely. Foglalj szállást a Szallas.hu kínálatából, és élvezd a Csörgő-szurdok világának mesebeli hangulatát! 

Szállástippünk:

(Képek: Szallas.hu, kirandulastippek.hu)


Exit mobile version