Site icon Szallas.hu Blog

Csúcs kirándulás a családnak – Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb részén


Érzitek már a balzsamos tavasz közeledtét, ha beleszimatoltok a levegőbe? Ilyenkor nincs is jobb program egy kellemes kirándulásnál a természetben. A Csergezán Pál-kilátó túra éppen tökéletes erre: nem megerőltető, gyönyörű panorámával ajándékoz meg, és elég jó a megközelítése is. A környék pedig verhetetlen: az 559 méteres Nagy-Kopasz-hegy, a Budai-hegység legmagasabb pontja!

Nagy-Kopasz kirándulás és Csergezán Pál-kilátó túra– irány a budai hegyek legmagasabbika!

Egy nem szokványos építmény

Ha jártatok már itt, biztosan feltűnt, hogy a kilátó külseje meglehetősen egyedi – sokak szerint leginkább egy vitorlásra hasonlít. De nem csak emiatt különleges ám; a 2006-ban átadott kilátó vörösfenyőből épült Basa Péter és Czér Péter építészek jóvoltából, éspedig kétkezi munkával, mivel a területen nem fértek volna el rendesen a munkagépek. A kilátó befogadóképessége sem kispályás: tágassága miatt egyszerre 150 ember tartózkodhat ott!

Csergezán Pál-kilátó: akár egy hajó vitorlája

És hogy kiről kapta nevét a kilátó? Csergezán Pál grafikus és festő volt, aki többek közt Fekete István könyveihez és a Nők Lapjába is készített illusztrációkat. Közel állt hozzá a vadászat témája, és előszeretettel festett erdei vadakat. Hamvait a kilátó közelében, Anna-lakon helyezték el az erdőben.

Gyönyörű panoráma – már lépcsőmászás közben is

A 23,5 méter magas kilátó fölső szintjéhez kereken 100 lépcső vezet, és mivel az építmény homlokzatát lécborítás fedi, amelyen jól át lehet látni, már lépcsőmászás közben is megcsodálhatjátok a tájat. Ha pedig fárasztóvá válik a felfelé caplatás, a kihelyezett padokon tudtok szusszanni. A kilátó biztonságosan lett kialakítva, masszív vasbeton alappal, úgy, hogy minden időjárási körülményt kibírjon. Bátran hódítsátok hát meg a legfelső szintjét, hisz itt jön még csak az igazi kilátás! 

Budakeszi tájkép

Mind a négy égtáj tartogat pazar látványt: a Budai-hegységtől kezdve a Pilisen és a Visegrádi-hegységen át a Mátráig, a Gödöllői-dombságig és a Vértesig. Sőt, még a Velencei-hegység is látható tiszta időben! A távoli hegyvonulatok mellett persze Budakeszi, Zsámbék és Páty települése is jól kivehető a (relatív) közelben. 

Csergezán Pál-kilátó megközelítése

Ha pedig elértétek a kilátót, örömmel fogjátok látni, hogy mellette asztalok és padok is vannak, így piknikezhettek is az erdő lágy ölén.

Kirándulástippek – Mit érdemes még megnézni a környéken?

Pátyi Pincehegy

Szállást kerestek a kilátó közelében? Néhány tipp:

Design Apartment Nagykovácsi

Pergola Panzió Budakeszi

Paagh Étterem, Bowling & Panzió Páty

Szakadjatok ki a négy fal közül, és szívjatok friss levegőt a Budai-hegység legmagasabb pontján! Foglaljatok a környéken, és fedezzétek fel a közeli egyéb túralehetőségeket, látnivalókat is egy tavaszi hétvégén >>

(képek: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version