Site icon Szallas.hu Blog

Cumisüveg a bőröndben – avagy gyerekkel utazni érvek és ellenérvek


„Elment az eszetek?” – kérdezte egyik kedves ismerősöm 4 éve, amikor meséltem neki, hogy a 6 hetes babánkkal születésnapozni készülünk egy wellness szállodába. Őszinte leszek, nem értettem a dolgot, mert a gyerek születése előtt ezen nem gondolkodtunk, hogy vajon fogunk-e vele is utazni vagy sem. Úgy véltük, majd ez is alakul magától. És jobban nem is alakulhatott volna, mert akkor jöttünk rá, hogy a gyerekkel utazás a szülőn múlik leginkább. A gyereknek ott jó, ahol anya és apa is vele van.

Elég megosztó a téma a kisgyerekes szülők között, hogy vajon kell-e gyerekkel bárhová menni, ha igen hány hónapos kortól jó a gyereknek és a szülőnek, és vajon kell-e gyerekbarát szálloda vagy a szülő rugalmassága elég az utazáshoz.

De tapasztalatom szerint ez is olyan téma, amiről mindenkinek van véleménye, mindenki hozzá tud szólni, és mindenki tud jó tanácsot adni. A következő lista azokat a mondatokat veszi sorra, amelyeket én leggyakrabban hallottam az elmúlt pár évben, hogy miért NE. És természetesen mindjárt az ellenvélemény, hogy miért IGEN.

„Úgysem láttok annyi mindent, mint korábban.”

Ez így van, gyerekkel nem lehet egész nap várost nézni. De érdemes tisztázni, hogy kinek mennyi az annyi. Mi korábban sem jártunk múzeumról múzeumra, szerettünk csak úgy andalogni egy városban és felfedezni, lustálkodni valamelyik parkban vagy ráérősen inni egy teát, kávét valahol. Most ezekbe az üresjáratokba kerülnek a játszóterezések vagy gyerekprogramok. Szóval tény, hogy nem látunk annyi múzeumot, de látjuk a városnak egy másik arcát is, amikor helyi állatkertbe, vadasparkba, játszótérre megyünk vagy a folyóparton a hajókat nézzük.

Cabo da Roca, Portugália

„Úgysem olyan, mint gyerek nélkül.”

Ez teljesen igaz, de már az egész életünk más, mint gyerekek előtt. Már nem azért kelünk a szállodában korán, mert meg akarunk valamit nézni a turistatömeg előtt, hanem mert valamelyik gyerek éhes (és így korán tudunk indulni bárhova). Már nemcsak a saját igényeimre kell figyelnem, hanem a gyerek igényeire is. Ahogy ezt teszem egyébként is minden nap. Most hogy ez helyileg hol van, az már tulajdonképpen mindegy.

„Gyerekkel utazni fárasztó.”

Igen, fárasztó dolog a gyerekkel utazás. De az egész élet gyerekkel fárasztó, a gyereknevelés és a hétköznapok is fárasztóak. Úgyhogy emiatt is a gyerekkel utazást nem nevezném pihenésnek, inkább egy olyan napnak, amikor nem otthon vagyunk gyerekekkel. És így máris másképp fárasztó, hiszen mindenki kimozdul a jól megszokott mókuskerekéből és másfajta ingerek érik. Ilyenkor is elfáradok estére, de másképp és új élményekkel töltődöm én is.

Ne feledd, ha gyerekkel utazol, nem árt, ha felkészülten indulsz otthonról! 300+ akciós gyerekülés és 100+ praktikus utazóágy a pepita.hu kínálatában!

„Úgysem emlékszik a gyerek majd az utazásra.”

Ez nyilván életkor függvénye is, de van benne igazság. Az első emlékeink 5-6 éves korunkból származnak, szóval amire előtte emlékszünk, az leginkább azért van, mert sokat hallottunk róla. De ha ebből indulunk ki, akkor semmit se csináljunk a gyerekkel, hagyjuk az esti meseolvasásokat, közös családi programokat, játszóterezéseket, mert úgysem emlékszik majd semmire. Ahogy az én gondolkodásmódomat, látásmódomat is megváltoztatja egy-egy utazás a világról, úgy remélem a gyerekeimét is. De ha más nem is történik velük, akkor anyuval és apuval együtt vannak pár napot.

„Nem bírja az utazást.”

Ez megint gyerekfüggő, illetve az is sokat számít, hogy mihez van hozzá szokva a lurkó. Mivel nálunk minden nagyszülő vidéken lakik, ezért rendszeresek a 2 órás autózások. Ezeket az időszakokat is meg kellett tanulnunk kezelni, főleg a kisebb gyereknél, aki hajlamos unatkozni útközben. De mára már megtanultuk, hogy sokkal könnyebb nekik és nekünk is, ha éjszaka indulunk hosszabb útra; jobb, ha a délutáni alvásidőben utazunk; megtanultuk hogyan kössük le őket egy hossza autóúton. És a repüléseket is sokkal jobban viselik, mint mi felnőttek várnánk. Mi rugalmasabbak lettünk az évek során (és remélem ők is).

„Sokba kerül.”

Ez részben igaz és nem. Magyarországon a szállodákban 6 éves korig nem kell fizetni étkezésért és szállásért. Repülős utaknál két éves korig úgynevezett adminisztrációs díjat kell a gyerekek után fizetni (ami sajnos néha majdnem annyi, mint egy repülőjegy), de rugalmas időpontokkal és útitervvel, nagyon jó repülőjegy árakat és szállodákat találhatunk magunknak. Amíg nem iskolások, nem kötnek minket a szünetek sem, szóval vasárnaptól csütörtökig wellnessezni sokkal olcsóbb, mint a hosszúhétvégéken vagy hétvégén, amikor mindenki más is utazik.

Összességében nekem az a tapasztalatom, hogy lehet gyerekkel utazni, de nem mindegy hogy hova. Figyelembe kell venni, hogy nekik mások az igényeik, és ha sikerül kellő rugalmassággal kezelnünk az új helyzeteket (amiből van bőven egy utazás során), akkor remek élményekben lehet része az egész családnak.

Baba- és gyerekbarát szálláshelyek Magyarországon >>

/Fotók: Kozma Judit, pixabay/


Exit mobile version