Site icon Szallas.hu Blog

Dubrovnik, a földi paradicsom Dalmáciában


Az egyik legszebb horvátországi városnak tartják Dubrovnikot, ahol egyszerre van jelen a több száz éves történelem és kultúra, a mediterrán hangulat, ugyanakkor álomszép strandok közül is kedvünkre válogathatunk. Igaz, Magyarországtól igencsak messze esik, Budapesttől kb. 800 km távolságra fekszik, de aki egyszer meglátogatja, garantáltan vissza akar majd térni.

Dubrovnik városfallal körülvett óvárosa

Nehéz elhinni, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a dalmát tengerparton háború dúlt, Dubrovnik városa is súlyosan megsérült a délszláv harcok idején. Ma ennek a sötét korszaknak már nyoma sincs, a világ minden tájáról érkeznek ide celebek és előkelőségek nyaralni, illetve a forgatócsoportok is szívesen dolgoznak a középkori hangulatú utcákban (az egyik leghíresebb sorozat, a Trónok harca több epizódját is itt forgatták).

Dubrovnik esti fényekben

Megközelítés

A horvát A1-es autópályán egészen a bosnyák határig el tudunk menni, majd itt rá kell térni a régi 8-as főútra. Budapesttől való távolsága kb. 800 km. A belvárosban igen nehéz parkolóhelyet találni, de az óváros oldalában több, keskeny parkolózóna is található.

Még több hasznos tipp Horvátországba utazóknak >>

Városfal

Látnivalók

A dalmáciai városba két kapun lehetett bejutni. A Pile kapu, vagyis a nyugati kapu és a Pločai kapu a város keleti végénél található, és a 15. században építették.

A város egyik leglátványosabb része a városfal, amelyet a 13. és a 17. század között építettek, 1940 méter hosszú és 25 méter magas. Vastagsága 4–6 méter, a tengernél 3 m körüli. A városfalon belüli óvárosi részt az UNESCO 1979-ben a világörökség részének nyilvánította.

Onofrios kút a belvárosban

Dubrovnik (egykor nevén Ragúza) legfontosabb látnivalói a Főtéren találhatók, itt megcsodálhatjuk többek között a Harangtornyot, az Orlando oszlopot, a Sponza- és a Rektori palotát. A Főtérről indul a Főutca, illetve innen jutunk ki a piacra és a kikötőbe is.

Mária Mennybemenetele Székesegyház

Programok

Minden év július közepétől indul a Dubrovnik Nyári fesztivál és egy hónapon keresztül tart. Ilyenkor középkori hangulatba öltözik Dubrovnik óvárosa, s majd másfél hónapon keresztül komoly és könnyűzenei, népviseleti, tradicionális előadások váltják egymást.

Kikötő Dubrovnikban

Dubrovnikból remek kirándulási lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak, érdemes hajókirándulást tervezni Korculára vagy a közeli Montenegróba, Kotor városába.

További montenegrói látnivalókról itt olvashattok >>

Strandok

Aki gyerekkel érkezik Dubrovnikba, garantáltan talál megfelelő partszakaszt, például a Banje strandon. A strand közepesen lassan mélyül, az elején kavicsos, néhol homokos. A Lopud félsziget strandjait is érdemes gyerekkel felkeresni, hiszen ezek viszonylag lassan mélyülő, gumi mászóváras strandok.

Jó hír, hogy Dubrovnikban -köszönhetően a déli fekvésének- kora márciustól októberig kellemes idő van, ezért nem csak a főszezonban érdemes felkeresni az Adria gyöngyszemét.

Végül nincs más teendő, mint gyorsan szállást foglalni Dubrovnikban, hiszen a dalmát paradicsomot személyesen is látni kell >>

 


 

(fotók: pixabay, 123rf.com)


Exit mobile version