Site icon Szallas.hu Blog

Csokiműhely, fánkozó és mézeskalácsház – 10 úti cél egy mesés édességtúrához


Harapjatok bele a legfinomabb gofrikba, majszoljatok különleges palacsintákat, barangoljatok be egy illatos csokiműhelyt, esetleg falatozzatok egy mézeskalácsházban vagy a lebilincselő balatoni panoráma mellett! Hódoljatok a bűnös élvezeteknek Valentin-nap után is és édesítsétek meg az életet a most következő szuper úti célokkal!

ÉDES KALANDOK VIDÉKEN

1. Creppy palacsintázó, Miskolc

Létezik egy hely Miskolcon, melyet nem szabad kihagyni, ha arra jártok. Térjetek be a Creppy PalacsintaHáz & Centerbe, ahol az édes és a sós tésztacsodák mindegyéket megkóstolhatjátok! 

A kreatív ínyencségek megalkotásának semmi sem szab határt. A mi kedvencünk a mézes málnaszemekkel töltött, mandulás palacsintakéregbe forgatott rántott palacsintabatyu volt sok-sok vanília fagyival! 

Ha azonban egy finom ebédre is beneveznétek, akkor a hagyományosnak számító Hortobágyi húsos palacsintán túl új ízeket is felfedezhettek. Például a pulled pork fogást, melyet barbeque-s tépett hússal, valamint amerikai káposztasaláta gombócokkal zártak palacsintaszendvicsbe. 

Lelőhely: Miskolc, Mélyvölgy u. 212.

2. Gofrizzz, Eger

Szenzációs íz- és egyben óriási kalóriabomba is vár rátok, ha felkeresitek az egri Gofrizzzt. Foglaljatok helyet a kuckós beltéri üzletben vagy a napsütötte teraszon és már böngészhetitek is a gazdag étlapot! 

A kedves személyzet pillanatok alatt elétek teszi a hamisítatlan belga gofrikat, amik csak úgy roskadoznak a gyümölcsök, a tejszínhab vagy épp a mogyorókrém súlya alatt. Kész cukorsokk lesz, de megéri! 

A hűvösebb időszakban az izgalmas szórásokkal felturbózott forró csokikat, nyáron pedig a hűsítő limonádékat is érdemes kipróbálni!

Lelőhely: Eger, Széchenyi utca 14. 

3. Apátsági Rege Cukrászda, Tihany

Vesszetek el bátran a Balatonra nyíló elképesztő panorámában, melyben az Apátsági Rege Cukrászda teraszáról gyönyörködhettek! Amint megérkeztek, már tudni fogjátok, miért becézik ezt a helyet „az Apátság királyi páholyának”. Na persze nem csupán az igézően szép kilátás teszi egyedivé ezt a látogatást, hanem a fantasztikus ízek is. 

Majszoljatok el egy levendulás krémest, egy epres sajttorát vagy a „Balatoni vitorla” névre hallgató puha franciapiskótát, amit étcsokoládé ganache-zsal rétegeztek és vanília fagyival spékeltek meg! 

További jó hír, hogy az ételérzékenységgel küzdők és a diétázók is megtalálják a tányérjukra valót az Apátsági Rege Cukrászdában. Mondjuk Málnás paleo torta vagy Levendulás citromliget formájában.

Lelőhely: Tihany, Kossuth Lajos u. 22.

4. Mézeskalács Múzeum, Szekszárd

Édes, puha tésztákat öltöztetnek cifra díszítésbe a szekszárdi Mézeskalács Múzeumban, amit legalább egyszer mindenkinek látni kell. A hat generáción átívelő mézeskalácsgyártást a Petrits család első tagja még 1825-ben kezdte meg. Így nem meglepő, hogy a mézes sütemények készítéséről és múltjáról is sokat megtudhattok itt egy páratlan kiállítás keretében. 

Sőt! Akár magatok is díszíthettek mézeskalácsot és testközelből leshetitek el a helyiek körében már-már legendásnak számító Petrits-mézes sütésének titkait

Zárásként böngésszétek át a mézeskalácsháznak is beillő mintaboltot, ahonnan csakis ínyencségekkel megrakodva lehet távozni! Természetesen a finom puszedlik mellé jólesik majd egy isteni kávé is!

Lelőhely: Szekszárd, Munkácsy utca 9/B

5. Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron

Az Alpokalján kalandozva feltétlen vegyétek célba Sopront, mely a gazdag kulturális és történelmi látnivalói mellett egy igazi gasztronómiai gyöngyszemmel is büszkélkedik. A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászdában ugyanis nem csak a csoki misztikus világába kalauzolnak el benneteket, hanem bátran kóstolhattok is. 

A magukat kínáló, kézzel készített bon-bonok, trüffelek, marcipánok gyűrűjében nem lesz egyszerű önmérsékletet tanúsítani. A kirándulás után a panorámás cukrászdában pihenhettek meg, ahol kiváló sütemények és kávék is akadnak, amiket csak kérnetek kell.

Lelőhely: Sopron, Faller Jenő utca 4.

ÉDES KALANDOK BUDAPESTEN

6. Ahoy, Budapest

Egy kis kulináris bűnözés minden utazásba belefér, így ha Budapest felé visz a lábatok (vagy ott laktok és új ízeket fedeznétek fel) akkor is szuper választás felkeresni az Ahoy-t. Az instant boldogságra ugyanis a legjobb recept egy kellemesen ropogós, sok nyalánksággal megbolondított gofri. Variáljátok ízlésetek szerint az alapkrémeket, feltéteket, önteteket, szórásokat és az eredmény garantált lesz!

A mennyei desszertek mellé akár 100 féleképpen is összeállíthatjátok a valódi gyümölcsökből megalkotott limonádétokat. Ezen kívül a 100% belga csokoládéból nyert forrócsokikat vagy a lehengerlő shake-ket és smoothie-kat is kipróbálhatjátok. 

Lelőhely: Budapest, Papnövelde utca 3.

7. SUGAR! shop & confectionary, Budapest

Vibráló színek és ízek fogadnak benneteket a budapesti SUGAR! shop & confectionaryben, ahonnan az édesszájúakat bizony nehéz lesz kitessékelni. A csodálatos cukorbirodalomban minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere.

A pazar sütemények közül a red velvet és az epres sajttorta állandó szereplői a felhozatalnak, amiket könnyű tartok egészítenek ki. Az viszont tény, hogy nehéz lesz nemet mondani a szivárvány színeiben pompázó, mesés macaronoknak vagy a gigantikus fagyikelyheknek.

Ha azonban nem opció nektek a cukorfogyasztás, akkor a vegán és mentes kínálatból is zavartalanul szemezgethettek.

Lelőhely: Budapest, Paulay Ede utca 48.

8. Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda, Budapest

Minden évben alig várjátok, hogy beköszöntsön a karácsonyi vásárok időszaka, amikor a metsző hideget a parázson sült kürtőskalácsok illata aranyozza be? Akkor van egy remek hírünk! Már nem kell évszakhoz igazítani a kedvenc édességetek fogyasztását. Az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdába ugyanis bármikor elkészítik nektek ezt a nyalánkságot – nem is akárhogy!

Magától értetődik, hogy a vaníliás, diós, fahéjas kürtőskalácson túl a hagyományostól elrugaszkodó csemegéket is letesztelhettek. Ne hagyjátok ki a passiógyümölcsös vagy a meggyes-mákos kürtőskalácsot se! 

Ráadásul tej- és gluténmentes verzióban is kérhetitek az Édes mackó termékeit!

Lelőhely: Budapest, Állatkerti krt. 14-16.

9. La Donuteria, Budapest

Habkönnyű tésztába zárt exkluzív fánkcsodák találhatók a La Donuteria kínálatába, amiket nem csak a farsangi szezonban élvezhettek. Ezekért a sütikért ráadásul még a harcedzett fogyókúrázók is elcsábulnak. Az ezerféle máz alá rejtett, kreatív desszerteket csokikkal, kekszekkel, cukorkákkal és gyümölcsökkel turbózták fel. 

A „Provence” stílusban megálmodott belső térben kellemes pasztellszínek között, vagy szép időben a hangulatos teraszon is elfogyaszthatjátok az isteni csemegéket. 

Lelőhely: Budapest, Ráday u. 8.

10. Gerbeaud Kávéház, Budapest

Iktassatok be egy kis fényűzést a mindennapokba, a méltán híres Gerbeaud Kávéházban, mely több mint 160 éves múltra tekint vissza! A meghitt légkör és a lágy elegancia a XX. század eleji szalonok hangulatát idézi fel, miközben a minőségi süteménykínálat a tradicionális és a modern gasztrovonalat egyaránt tükrözi.   

Ha kedvelitek a dobos tortát, akkor próbáljátok ki ezt a nosztalgiára hívó süteményt extra ízzel, melyet omlós piskótalapok közé bujtatott, főzött csokoládékrémmel készítenek, az összhatást pedig roppanós karamelltetővel koronázzák meg!  

Lelőhely: Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

Nagy magyar édességtúra: ismerd meg az ország TOP 5 + 1 cukrászdáját, amelyet vétek kihagyni >>

(Képek: Szallas.hu, facebook.com)


Exit mobile version