Site icon Szallas.hu Blog

A bor és a romantika randevúja: többnapos kikapcsolódás Egerben!


Hangulatos kávézók, finom borok, idilli nyugalom és pihentető wellness. Rengeteg izgalmas programot ígér egy többnapos kikapcsolódás Egerben, a borok és a romantika városában. Tálcán hozok egy csokornyi helyet, amit mindenképpen meg kell ismerni egy egri kirándulás alkalmával. Indulhatunk?

Történelmi séta Egerben

Aki Eger városát választja úti céljául, az kétségkívül nem csak pihenésre, de egy kis városnézésre is vágyik. Egy ilyen történelmi jelentőségű város esetében pedig sok-sok izgalmas látnivalóval találkozik az ember. Többségüket minden kirándulás alkalmával újra és újra meg akarja majd látogatni. Mi legalábbis így vagyunk vele minden névben.

Egri Bazilika

Eger belvárosában azt szeretem a legjobban, hogy a Bazilikától a Dobó István téren át az Érsekkertig elképesztően kényelmes sétát lehet tenni gyalogosan. Eközben találkozunk a várral, az Eger-patakkal, a Dobó István szoborcsoporttal, na és persze számos étteremmel, borozóval, és keskeny kis utcával.

Dobó tér, Eger

Tipp! Aki nem járt még Egerben, annak muszáj végigsétálni a Dobó térről induló utcákon, mert rengeteg eldugott kincsre lehet bukkanni. Így leltünk rá a kedvenc beülős helyeinkre is.

Eger-patak

Romantikus sétákhoz ideális úti cél az Érsekkert, amire első látogatásunk alkalmával teljesen véletlenül találtunk rá, az Eger-patakot követve. A 12 hektáros terület középpontjában álló szökőkutat körülbelül ezerszer jártuk körbe, ahogyan a csodaszép kovácsoltvas kapukat is legalább tízszer többször fényképeztük le, mint azt kellett volna.

Az egri vár legizgalmasabb része

Az egri vár minden látogatásunk során lenyűgöz, egyszerűen imádom a várból látható páratlan panorámát. Mivel a vár a belvárosban van, ezért naponta van, hogy többször is elsétálunk ide egy többnapos kikapcsolódás alkalmával. A passzív pihenés mellett ugyanis szükségünk van mindig aktív pihenésre is, még akkor is, ha ez csak egy könnyed séta formájában valósul meg.

Egri vár bejárata

A várban semmiképpen nem szabad kihagyni az Egri Csillagok Panoptikumot. Nagyon emlékezetes kiállítás, de azok számára egyáltalán nem ajánlom, akik kellemetlenül érzik magukat a szűk, zárt terekben. A Panoptikum ugyanis a Föld-bástya alsó részében található, és külön belépőjeggyel lehet megtekinteni. Megelevenednek az Egri csillagok című regény szereplői, akiket élethű nagyságban állítottak ki a vár mélyén. A legnagyobb élmény mégis a titkos alagút, ami a vár legrégebbi korszakából maradt hátra. Nem tudtam nem elképzelni, milyen lehetett itt az 1500-as években közlekedni.

Ha a szallas.hu-n foglalsz, 20 % kedvezmény jár a belépő árából >>

Egri minaret, ahol kihívás a lépcsőzés

Ha a Panoptikumra azt mondtam, hogy szűk, zárt helyen található, akkor az egri minaretet valóban csak a bátrabbaknak ajánlom. Nekem eddig nem volt problémám a bezártsággal, de a minaret iszonyatosan szűk légtere és magas lépcsői nem lopták be magukat a szívembe, ám kétségkívül érdemes egyszer mindenkinek felmászni a tetejére. Mi is így tettünk, és a kilátás valóban gyönyörű innen.

Középen az Egri Minaret

A 40 méter magas toronyba 97 csigalépcső vezet fel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A hódoltság után 400 ökörrel akarták ledönteni, ami – valljuk be – érthetetlen miért nem sikerült, hiszen a minaret azért nem egy hatalmas méretű építmény.

Nagyon érdekes, hogy az Eger-patak mentén sétálva olyan látványosságokra bukkantunk, amit kár lett volna kihagyni. Ergo, kreatívnak kell lenni, és érdemes a saját utunkat járni a városban, hogy igazán megérezzük az utánozhatatlan hangulatát.

Kikapcsolódás Eger éttermeiben és borozóiban

Bizony, egy nagy városnéző séta után az első, ami eszünkbe jut, az egy jó pohár testes bor, egy hatalmas tál kiadós étel, és egy forró kávé. Mindegyikre van tökéletes lelőhelyünk, de minden kirándulás alkalmával újabb helyekre bukkanunk. A kedvencek mégis a következők.

Caffe Dolce Vita

TOP5 kihagyhatatlan vendéglátóhely Egerben

Késő ősszel is jóleső érzés egy plédbe burkolózva üldögélni egy borozó vagy kávézó teraszán, és figyelni, hogyan járnak-kelnek a turisták. A vendéglátóhelyeken dolgozó személyzet annyira segítőkész és kedves hozzánk minden alkalommal, hogy mindig lecsúszik a bor mellé egy kis zsíros kenyér vagy sütemény is.

Praktikus tippek az egri szálláskereséshez

Azt hihetnénk, hogy Egerbe kizárólag autóval érdemes utazni, de mi vonattal is többször jártunk már a városban. A vasútállomástól még bőröndökkel megrakodva is kb. 15 perc felsétálni a belvárosba, ami egyáltalán nem sok, tekintve, hogy eközben ráhangolódhatunk Eger különlegesen barátságos légkörére. Amennyiben tervben van egy kis kitérő Egerszalókra és Szépasszonyvölgybe, akkor azért már célszerű megfontolni a tömegközlekedés helyett az autós közlekedést.

Az árak nagyon korrektek mindenhol, tehát nem ér bennünket kellemetlen meglepetés sehol, számos helyen pedig szuvenír bor is kapható. A rokonoknak pedig ki ne vinne szívesen az egri borból, nem igaz?

Szálláskeresés közben az egyik legfontosabb számunkra mindig az, hogy a hotelben wellness részleg is legyen. Ez a legtöbb helyen eleve adott szerencsére, tehát bőven van olyan szálláshely, ami kiválóan alkalmas egy többnapos kikapcsolódáshoz Egerben.

Tipp! A mi kedvenc szállásunk a városban az Unicornis Hotel, ahol mindig nagyon kedves fogadtatásban van részünk. Az étteremben elképesztően finom fogásokat kóstolhat a fáradt kiránduló, míg a szobák remekül gondoskodnak a kifogástalan kényelemről. A jakuzzi, a finn szauna és a gőzkabin pedig csak tovább fokozza az élményt.

Kinek ajánlom Egert?

Bárkinek, aki szeretne egy kicsit romantikázni, miközben az egri várat látja egy hangulatos kis borozó kerthelyiségéből. Azt hiszem, ennél több élményre nincs is szükség Egerben!

Egri szálláshelyek >>

/Fotók: Kristóf Eszter/

 


Exit mobile version