Site icon Szallas.hu Blog

Eger, a legendák városa


Eger nem véletlenül hazánk egyik legnépszerűbb városa. A Heves megyei megyeszékhelyen mindig történik valami, még akkor is, amikor azt hinnénk, hogy „nem történik semmi” . Színház, Agria Nyári Játékok, borkóstolók, koncertek, fesztiválok, gyermekprogramok, kiállítások, kertmozi, csak győzzünk választani! A városban virágillat van, madárcsiripelés, csörgedező patak, műemléképületek és egy közel 800 éves vár, a hősiesség és bátorság szimbóluma.

Eger belvárosa, háttérben a minaret

Egerben kizökkenhetünk a hétköznapokból, feltöltődhetünk, pihenhetünk – pont annyi féle módon, ahány félék vagyunk. Egy város, ahol egyszerűen csak jó lenni.

A legjobb egri szállásokat itt találjátok >>

MINDEN KARNYÚJTÁSNYIRA

Egerben remek érzés, hogy minden elérhető távolságban van, gyalog és kerékpáron egyaránt. Így az idő egy új értelmezést nyer, több jut arra, hogy megigyunk egy finom kávét, elfogyasszunk egy kellemes ebédet például a Senator Ház teraszán, ahol a hangulat olyan, mint egy mediterrán városkában.

Innen már csak pár perc az Egri Vár: 10.00 órától kezdve óránként indul a vitézek által vezetett „Egri Csillagok túra”, valamint 10.30-tól minden óra 30 perckor a fáklyás aknafigyelés egészen 17.00 óráig.

Belváros, háttérben az egri vár

Kis-Dobó tér. Hagyjuk magunkat elvarázsolni itt, ahol, egy-egy pillanatra még az idő is megáll 😉

SZÉPASSZONYVÖLGY – AHOL MEGÁLL AZ IDŐ!

A világon egyedülálló az olyan borút, amely 10-15 perc sétára található egy ezeréves város belvárosától: több százéves, hűs riolittufa pincék, modernek és retró hangulatúak egyaránt, csodás zöld környezetben, távol a világ zajától és mégis közel mindenhez. A Völgybe – ahogy az egriek hívják – eljuthatunk Kisvonattal, taxival (kb 800-1000 Ft-ért), kerékpáron (a város több pontján is lehet bérelni) és természetesen gyalog is.

Ostoros Pince, Eger

Az egri borászok itt igazi borkülönlegességeket is bemutatnak, például limitált, kereskedelmi forgalomban nem kapható évjáratokat, muzeális tételeket. Az Ostorosbornál (33-as pince) a Völgy legnagyobb borkínálata található, kezdjük itt a felfedezést! Ha a borozgatást követően vacsorázni támad kedvünk, a Ködmön Csárda igényes konyhájával egy kiváló választás. Kóstolgassunk borokat a Szépasszonyvölgy pincéiben, teraszain. Találjuk meg kedvencünket!

LOVAK, IDILL, MÁTYUS UDVARHÁZ

Bár sokaknak nem ez jut eszébe elsőnek Egerről, csodálatos természeti értékeivel, a Bükk lankáival, barlangjaival, túraútvonalaival és lovas-tanyáival rengeteg aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál. A Mátyus udvarház egy valóságos kis mese mind között. A szelíd és méltóságteljes hegyek ölelésében fekvő lovas-tanyán szabadtéri játszótér, étterem és lovas szolgáltatások várják a kikapcsolódni vágyókat: lovagoltatás, tereplovaglás, lovas-kocsikázás.

Lovagoljunk ki a közeli Almagyar Érseki Szőlőbirtokra, igyunk egy finom bort, kávét vagy limonádét!

Mátyus udvarház, Eger

ÉRSEKI PALOTA – MÚLT ÉS JÖVŐ TALÁLKOZÁSA

Valódi kulturális és szemet gyönyörködtető élmény vár az Érseki Palotában, a belváros szívében. A közel 300 éves érseki palota egykori pazar pompájának helyreállítása 2016-ban fejeződött be. Az épület és csodás barokk hangulatú díszkertje megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Érseki Palota, Eger

Az egyháztörténeti kiállítás bemutatása 21. századi módon történik: multimédiás eszközök, filmvetítés, audioguide és helyi idegenvezetés is a szolgáltatások közé tartozik. Bepillantást nyerhetünk a püspökök kincstárába, képtárába, dolgozószobájába, lakosztályába, valamint magánkápolnájába. Olyan különlegességekre bukkanhatunk, mint Mária Terézia koronázási palástja és az úgynevezett „Madaras terem”, melyre a felújítás alatt véletlenszerűen bukkantak, viszont kihagyhatatlan látványt nyújt!

Érseki Palota, Eger

A palotában működő kávézó és ajándékbolt egyedi termékeivel várja minden kedves vendégét!

1552 – A HŐSIESSÉG ÉVSZÁMA

1552-ben a közel 30-szoros túlerővel szemben védekező pár ezer fős magyar hadsereg képes volt ellenállni az intenzív török ostromnak és visszavonulásra kényszeríteni az akkori Európa legnagyobb hadseregét: a Kara Ahmed vezette török csapatokat.

„1552” Egri borok

A híres ostrom legendájára büszkén emlékeznek az egriek, minden nap 15:52-kor ágyúdörgést hallunk a várból, az egri Tourinform iroda üzletében pedig „1552” márkajelzéssel ellátott kézműves élelmiszerek, népművészeti tárgyak, borok, pálinkák és divatos ruházati cikkeket találni. Válassz egy szép emléket Egerből, az egri borászoktól és kézműves alkotóktól! Eger tárt karokkal vár!

Ha sikerült meghoznunk a kedvet egy egri városnézéshez, szállásokat itt találtok >>

(Fotók: Tourinform Iroda Eger)


Exit mobile version