Site icon Szallas.hu Blog

Egy csipetnyi olasz hangulat: 5 kihagyhatatlan város Svájc mediterrán vidékén


A színes házak között megbújó éttermekben olaszul hadaró pincérek szaladgálnak, a pálmafákkal szegélyezett sétányokon a nap sugarait is melegebbnek érezzük, körülöttünk pedig magas hegyekkel körülölelt kristálytiszta tavak csillognak. Ez Ticino, Svájc mediterrán szeglete, ahol a svájci precizitás találkozik az olaszos életérzéssel.

A lentiekben öt olyan várost is mutatok, ahol megtapasztalhatjuk ezt a különleges dél-svájci hangulatot.

Lugano

A sokak által Svájc egyik legszebb városának tartott Lugano az ország olasz anyanyelvű szegletében, Ticino (németül Tessin) kantonban található. A hegyek ölelésében megbújó Luganói-tó és a domboldalon elterülő város látványa mesébe illő. Jellegzetes mediterrán házak, pálmafák és virágözön fogad minket.

Lugano

Ha vonattal érkezünk, az állomásról induló siklóval pár perc alatt elérhetjük az óvárost, de a meredek ám annál hangulatosabb utcákon akár gyalog is megtehetjük ugyanezt az utat. Lugano igazi világszínvonalú város, Svájc harmadik legnagyobb banki központja, mégis megőrizte kisvárosi jellegét. Számtalan múzeum, templom, és látnivaló vár minket a városban, és a szűk kis utcákon vagy épp a tóparti sétányon barangolva, garantáltan kellemes időtöltésben lesz itt részünk.

Bellinzona

Üdv Svájc legolaszabb városában! Ticino kanton székhelyén hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy még mindig Svájcban járunk, hiszen a város festői terei és jellegzetes színes épületei egészen Olaszországig repítenek minket.

Bellinzona

Földrajzi fekvése miatt már évszázadokkal ezelőtt is fontos szerepet játszott, hiszen itt volt az átjáró az Alpok, illetve Olaszország felé. Ennek köszönhetően a városban három erődítmény is magasodik (Castelgrande, Castello di Montebello, Castello Sasso Corbaro), amik mára már az UNESCO Világörökség részét képezik. A rendkívül jó állapotban fennmaradt középkori várak mindegyikében található egy-egy múzeum is, amik az erődök történetéről mesélnek.

Tipp: Bellinzona közelében található a Ponte Tibetano Carasc, ami Svájc leghosszabb (270 m) tibeti típusú függőhídja. Tériszonyosok óvatosan!

Locarno

Svájc legalacsonyabban fekvő települése (190 m) egy idilli olasz kisváros hangulatát hozza el nekünk. Locarno a gyönyörű Lago Maggiore tó partján fekszik, így nem véletlen, hogy évről évre egyre többen megfordulnak itt, hogy élvezhessék a mediterrán hangulatot.

Locarno

A város egyik fő nevezetessége a reneszánsz főtér, a Piazza Grande, ahol minden év augusztusában megrendezik a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált. Ilyenkor a főtér egy szabadtéri mozivá alakul, ahol tíz nap alatt több száz filmet tekinthetnek meg az érdeklődők.
A hegyekkel körbevett tóra a sziklára épült Madonna del Sasso templomból nyílik a legszebb kilátás. A templom érdekessége, hogy 1480-ban állítólag ezen a helyen jelent meg Szűz Mária egy helyi szerzetesnek. Ennek a látomásnak állít emléket a Madonna del Sasso.

Ascona

Az egykori halászfalu szintén a Lago Maggiore tó partján, a zöldellő hegyek között bújik meg. Rendkívül népszerű üdülőhely, ami a táj páratlan szépségének és a helyiek vendégszeretetének köszönhető.

Ascona

Az óvárosi rész kizárólag a gyalogosok birodalma, az itt található 16. századi harangtorony pedig Ascona jelképe. A kávézókkal és éttermekkel szegélyezett tóparti sétányról csodálatos panoráma tárul elénk. A város bővelkedik a látnivalókban és múzeumokban, a környező hegyekben pedig szebbnél szebb túraútvonalakat fedezhetünk fel.

Morcote

Ez a festői szépségű falucska 2016-ban elnyerte a „Svájc legszebb falva” címet. A Luganótól 10 km-re fekvő Morcote-ot bátran nevezhetjük Ticino gyöngyszemének is. A tó partján található árkádos házakkal és jellegzetes sikátoraival igazi olasz hangulatot áraszt.

Morcote (fotó: Henrique Ferreira – Unsplash)

A nevezetességek közé tartozik a Santa Maria del Sasso templom, a különleges teraszos temető és a Torre del Capitano vár. Kihagyhatatlan még a Scherrer park, ami egy olyan botanikus kert, ahol az egzotikus növények között megbújva arab, indiai és sziámi épületekkel illetve szobrokkal találkozhatunk – Morcote tele van meglepetésekkel.

Ezeket a helyeket végigjárva Svájc egy olyan arcát mutatja meg nekünk, amit csak kevesen ismernek. Barátságos, laza és szerethető. Ne hagyjátok ki az élményt!

/Fotók: pixabay/


Exit mobile version