Site icon Szallas.hu Blog

Egyedi szálláshelyekkel a tömegturizmus és turistaáradat ellen


A fenntarthatóság nem csak divat-kifejezés. Akármit is prédikál néhány politikus övéinek, a mostani szokásaink mellett, aligha lesz fenntartható a földi élet. Szóval, utazzatok fenntartható módon és foglaljatok egyedi szálláshelyeket a tömegturizmus ellen!

Velence megtelt!

Tömegturizmus, turistaáradat

Tömegturizmus, túlturistásodás? Igen, sajnos létező jelenségekről beszélünk. Utazni és megismerni más kultúrákat, megérteni embertársainkat segít elfogadni a világ színes valóját. Azonban a desztinációk befogadóképessége véges.

Trolltunga-szikla, Norvégia

Talán nem is gondolnátok, hogy a rendezett és tiszta Norvégia is szenved helyenként a túlturistásodás átkától. A vendégéjszakák száma Norvégiában is meredeken emelkedett az elmúlt években. Az 5,5 milliós országban 2017-ben 6,3 millió turistaérkezést regisztráltak. Néhány népszerű látványossághoz, mint a Trolltunga-szikla, mintegy kilencvenszer annyian látogatnak, mint 10 éve.

A norvégok inkább a megelőzés, mint a tűzoltás hívei; 2007 óta dolgoznak turizmusuk fenntarthatóvá tételén. A norvég állam a turizmusban érintett tárcákon keresztül forintban súlyos milliárdokat fordít a turizmus infrastruktúra fenntartható fejlesztésére. A pénzek lehívhatók energetikai fejlesztésekre, túraösvények szélesítésére, hulladékgyűjtésre, a helyi ételek és italok fogyasztásának ösztönzésére, a zéró széndioxid-kibocsátású közlekedési módok terjesztésére. Szintén egyre többen fejlesztenek energetikailag szinte önellátó egyedi szálláshelyeket.

Egyedi szálláshelyek Magyarországon

Ne mondjátok, hogy ugyan már a norvégok gazdagok, megengedhetik a környezettudatosságot! Nem voltak mindig gazdagok, amikor pedig azzá váltak, ügyeltek a környezeti szemléletre is jótékonyan ható, szabad oktatási rendszerre. Az, hogy a hegyi patak nem repedt műanyag lavór és traktorkülső közt kanyarog, hogy az erdő széle nem sitthalom, nem a pénzen múlik. A környezet fenntarthatóságán sokat javít az is, ha olykor nem nagy láncok szállodáit választjátok, hanem egyedi szálláshelyeket, amivel a helyi gazdaságot erősítitek. Íme, néhány hazai tipp!

Sasfészek Vendégház Nagybörzsöny 

Édeske Apartman Nagymaros 

Öko-Park Panzió és Rendezvényközpont Szarvaskő 

Őze Tó és Faház Bárdudvarnok 

Lovastanya Vendégház Gyűrűfű-ökofalu

Ne a politikusoktól várjátok a világ fenntarthatóvá tételét, ez a tömegek forradalma. Nem kell mindenről lemondani, de mindent tudatosan kell csinálni, így utazni is csak fenntartható módon. Think local, act global és nézzetek szét itt további egyedi szálláshelyekért! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version