Site icon Szallas.hu Blog

„Egyszerűen szerelmes vagyok Madridba!”


Ha megkérdeznétek, hogy mi a kedvenc országom, városom, nem gondolkodnék sokat, azonnal rávágnám: Spanyolország és Madrid. Igen, vannak még a szívemhez közel álló helyek, csodaszép városok, tengerpartok és hegyvidékek, de valahogy Madrid volt az a város, amelyet már azelőtt szerettem, hogy személyesen találkoztunk volna, és újra meg újra visszatérünk. Egyszerűen szerelmes vagyok a spanyol fővárosba, az első számú nagy Ő nekem mindig Madrid marad.

Szállás tipp: Ajánlom az IBIS Hotel Madrid Centrot, ahova mi már hazatérünk. Miért mondhatom ezt? Képzeljétek, a recepciós hölgy legutóbb a keresztnevemen szólítva fogadott minket, kedvesen és felkészülten várt, és jólesett az utalás rá, hogy mi már úgyis mindent láttunk, de szívesen ad térképet, ha kérünk. Nem járunk ide hetente sajnos, és a több ezer vendég mellett, ez a meglepő figyelmesség lenyűgözött. A reggeli egy IBIS kategóriához képest fenséges, a szálloda elhelyezkedése pedig tökéletes. A metró az utca végén, mégis érdekes, hogy mi szinte mindenhova gyalog közlekedünk, mert nincsenek olyan vészes távolságok, és mindig belebotlik így az ember újabb ismeretlen de fantasztikus dolgokba.

Sikerült az évek alatt egész jól felfedeznünk a várost, hadd mutassam ezért most meg nektek, melyek azok a látnivalók és programok, amelyekkel széleskörűen megismerhetitek ti is Madridot.

 

Hasznos tipp: Mielőtt úgy igazán nyakatokba veszitek a várost, igyatok meg egy smoothie-t a Juicy Avenue-ben. Istenien finom variációkat kaphattok itt egy nagyon vagány helyen! Reggeliznétek is? A sajtos baegelt tudom ajánlani.

Puerta del Sol, a város és egyben Spanyolország közepe

Kezdjétek itt az ismerkedést!

Puerta del Sol

A mindig nyüzsgő, vidámsággal teli téren, ahol – ha ügyesek vagytok – lábaitok alatt megtaláljátok a 0 kilométert jelző követ, és várjátok ki a sorotokat, hogy elkészíthessétek saját fotótokat a szederfáról csemegéző medvével, amely Madrid jelképe.

Plaza Mayor

A Plaza Mayor egy pár lépésnyire található a Puerta del Soltól, sétáljatok át ide. A hangulatos téren színes, festett falak vesznek körül, utcazenészek és mutatványosok szórakoztatják a járókelőket, és teraszos kávézók várják vendégeiket.

Plaza Mayor

Ha a tér szemközti oldalán átmentek a boltívek alatt, a Mercado de San Miguel bejáratához értek, ahol már csak az illatok miatt is megéri tenni egy látogatást. Van itt minden, ami szem szájnak ingere.

Almudena katedrális

Következő kihagyhatatlan hely az Almudena katedrális, melynek érdekessége, hogy több mint száz évig épült, pontosan 1879-1993 között.

Almudena

A Palacio Real, a spanyol királyi palota rögtön a katedrális szomszédságában helyezkedik el, így a két látnivaló egymás után könnyen megtekinthető. A királyi család ma már nem lakja a palotát, múzeumként és reprezentatív események helyszínéül szolgál. A mögötte elterülő Jardines de Sabatini, a királyi palota kertje kedves kis csobogókkal, szökőkúttal és rózsalugassal tökéletes hely egy kis pihenésre.

Királyi palota

Gran Víán végig kell sétálni, hogy átérezze az ember a várost!

Ez a fő ütőere tele pompás épületekkel, világmárkák üzleteivel, itt érzi az ember igazán, hogy Madrid él.

Plaza Espana

A nyugati felét lezáró Plaza de Espana a város két felhőkarcoló méretű épületével, a 142 méter magas Torre de Madriddal és a 117 méteres magasságba törő Edificio Espana-val messziről látszik már. A tér inkább egy hangulatos park, amelynek közepén Cervantes szobra áll, persze a jól ismert regényalakkal, Don Quijote lovaggal és hű társával.

Templo de Dobod

A Templo de Dobod egy egyiptomi templom a Park de Montana területén, mely igazán különleges nevezetesség, hiszen Egyiptomon kívül összesen három ilyen létezik. Hogy kerül Madridba?

Templo de Dobod

A spanyolok ajándékba kapták az egyiptomi kormány hálájának jeléül, amikor az Asszuáni-gát építésekor a segítségükre voltak. Egyszerűen varázslatos naplementében.

Cibeles palota

A Plaza Cibeles a Városházával és a Neptun-szökőkúttal szimbóluma lett a városnak. A hófehér eklektikus épület eredetileg főposta volt, ma Cibeles palotaként ismert.

Plaza Cibeles

Ezen a téren szokta ünnepelni a Real Madrid focicsapatának győzelmét a rajongótábor. Látogassatok el ide sötétedés után is, igazán megkapó fényárban úszva, majd innen a Gran Vía esti csavargásra hív!

Múzeumok

Passeo de Prado széles gyalogútjának árnyékot adó fái alatt végigsétálhattok egészen a Plaza Cibelesig, másik oldalon pedig az Atocha pályaudvarig, és közte olyan múzeumok közül választhattok érdeklődéseteknek megfelelően, mint a Reina Sofía, a Prado vagy a Thyssen-Bornemisza.

Reina Sofía

A jegyet mindegyik esetében érdemes előre online megváltani elkerülve a hosszas sorban állást.

Az Atocha pályaudvarra akkor is térj be, ha nem utazol sehova!

A pályaudvar régi épülete a sevillai világkiállítás óta külön látványosság, egy igazi trópusi esőerdő hangulata fogadja bent az érkezőt.

Atocha pályaudvar

A többszintes épületben hatalmas pálmafák, egzotikus növények, csobogók teszik kellemessé a várakozást, illetve számtalan teknőst figyelhetünk meg egy kávé elfogyasztása közben.

Parque del Buen Retiro egy abszolút kedvenc helyem Madridban

A főváros amúgy is tele van parkokkal, zöldövezetekkel, de a Retiro park még ennél is többet ad. Sétáljatok el az egykori városkapu, a Puerta de Alcalá mellett, és lépjetek be ebbe a mesés parkba!

Retiro park – Crystal Palace

Órákat lehet itt andalogni, piknikezni, számtalan futóval és kutyát sétáltató helyivel találkozhattok, a XII. Alfonz tiszteletére emelt emlékmű előtti tavon csónakázási lehetőség is nyílik, illetve elcsodálkozhattok a Crystal Palace üvegablakain játszó napsugarak előidézte színkavalkádon.

Bikaviadal a Plaza de Toros de Las Ventasban

Keressétek fel a Plaza de Toros de Las Ventast, mert Madrid sem lenne teljes egy igazi spanyol bikaviadal aréna nélkül.

Las Ventas aréna

Ha nem vagytok e küzdelem híve, csak kívülről nézzétek meg, mivel a világ legnagyobb arénája ez, ahol vasárnaponként több tízezren izgulják végig a műsort.

Madrid fölött

Irány a Teleféricoval a város fölé! A Templo de Dobodtól nem messze, a parkból indul a felvonó a szemközti domb tetejére, ahonnan csodás kilátás nyílik Madridra, leglátványosabb a királyi palota és az Almudena homlokzata.

Kilátás

Megebédelhetünk vagy egy kávét elfogyaszthatunk a kilátóteraszon, ilyen kilátás mellett megéri.

+1. Santiago Bernabéu Stadion látogatás

Nem kell ahhoz focirajongónak lenni vagy Real Madrid szurkolónak, hogy élmény legyen a stadionban tett túra. Az vagy?

Bernabéu

Akkor kifejezetten élvezni fogod, hogy beléphetsz a csapat öltözőjébe, hogy leülhetsz a kispadra a pálya mellett, én még egy picit megsimogattam a füvet is, de a legnagyszerűbb érzés és egyben elérzékenyült percek akkor következtek, amikor végigjártuk a Bajnokok Csarnokát, és láttuk, miként állítanak emléket Puskás Ferenc labdarúgónknak.

 

Szeretem ezt a várost. Szeretek csak úgy barangolni utcáin, elgondolkodni útközben a történeteken, mert biztos, hogy mindnek megvan a magáé. Szeretem a sonkáit, a tapast és a boraikat. Szeretem, hogy van élet éjjel-nappal, és az első olyan nagyváros a mai napig, ahol nem érzem, hogy félnem kellene bármitől. Szeretem, hogy otthon érezhetem itt magam.

/Fotók: Kiss Gyula/

 


Exit mobile version