Site icon Szallas.hu Blog

Egyszerűsödött a SZÉP kártya használata


Egy fontos változás történt a SZÉP kártyák vonatkozásában: idén januárban megszűntek a zsebek, melyekre korábban elkülönítve lehetett kedvezményes adózású juttatást nyújtani a munkavállalóknak. Emellett nemrég változott az összegek felhasználásával kapcsolatos szabály is. A BiztosDöntés.hu szakértői összefoglalják a változásokat vendégcikkükben.

Mi az a SZÉP kártya?

A Széchenyi Pihenő Kártyával (SZÉP kártyával) adókedvezménnyel lehet munkáltatói cafeteria juttatásokat adni a munkavállalóknak keretében. A SZÉP kártyára utalt pénzt a munkavállaló kedvezőbb adózással használhatja fel, mintha megkapná szabadon felhasználható bérként. Cserébe csak meghatározott módon, helyeken és célokra költheti el a rajta lévő pénzt.

A SZÉP kártya három, úgynevezett alszámlából állt korábban, melyek a fizethető szolgáltatásokban különböztek. Ezek az alszámlák a pandémia alatt, 2021. április 25-től átjárhatóak lettek, azaz bármilyen, SZÉP Kártyával fizethető szolgáltatás ára kiegyenlíthetővé vált bármelyik alszámláról, tetszőleges arányban.

Fontos szabály változott idén januárban

A friss változásokat elhozó kormányrendelet értelmében 2023. január 9-től megszűntek ezek a zsebek, így összevonták a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket.

A SZÉP kártya költés céljai nem változtak, így azok lehetnek:

  1. szálláshelyi szolgáltatások: belföldi szálláshelyek, utazásszervezési (előre összeállított utazási csomagok) szolgáltatások, gyógyfürdő- és strandbelépők, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen elérhető bármely szolgáltatás
  2. vendéglátási szolgáltatások: étkezés (éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátás, például házhoz szállítás, közétkeztetés), gyógyfürdő- és strandbelépő, szálláshely-szolgáltatás
  3. szabadidős szolgáltatások: többek között egészségügyi szolgáltatások, kulturális programok, állatkerti és vidámparki belépők, sport, szabadidős és wellness szolgáltatások, sportrendezvény részvételi díja, fürdők és élményparkok igénybevétele, szabadidős és sporteszközök kölcsönzése, belvízi sétahajózás, idegenvezetés és szálláshely-szolgáltatás

A munkáltatóknak is váltaniuk kell

A három korábbi alszámla közül a szálláshelyi alszámla maradt meg, így a munkáltatóknak erre kell utalniuk a SZÉP kártya juttatásokat.

Idén sem változott azonban a SZÉP kártya éves maximális kerete a kedvezményes adózás mellett, mely továbbra is 450 000 forint. Eddig a keretösszegig 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szochó), azaz összesen 28 százalékos járulékot kell fizetni a juttatások után. Az ezt meghaladó összeg nem minősül béren kívüli juttatásnak, így a keretösszeg feletti rész 1,18-szorosa után kell megfizetni a fenti járulékokat, ami már 33,04 százalékos adóterhet jelent.

Ez még mindig kedvezőbb, mint bérként adózni.

Extra költségek is jelentkezhetnek a SZÉP kártyán

A SZÉP-kártyára érkezett juttatások nem járnak le, de a SZÉP kártya kibocsátója az utalás évét követő második naptári év május 31. napját követően 3 százalék, de legalább 100 forint havi díjat számol fel az addig fel nem használt összegre.

E nemrég megjelent új levonás is terheli a SZÉP kártyákat, mely ugyancsak a kellő időben fel nem használt összegeket érinti. A számlára érkezést követő 365 napon belül el nem költött összegekre egy alkalommal, az időben közelebbi március 20-án (de legelőször csak 2023. május 31-én) vagy szeptember 20-án 15 százalékos büntetődíjat von el az állam, de legalább 100 forintot.

Az elvonás előtt 90 nappal a SZÉP kártya kibocsátója figyelmeztetést küld a kártyabirtokosnak az elvonásról.

Az állam által elvont pénz egyik felét a kártya kibocsátója a SZÉP kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire fordíthatja, míg a másik felét köteles felajánlani és befizetni a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére.

Ennek a változásnak a kapcsán azt is érdemes tudni, hogy minden költéskor automatikusan a legrégebbi pénzt költi el a SZÉP kártya birtokosa.

(Képek: shutterstock.com)


Exit mobile version