Site icon Szallas.hu Blog

Éld át Te is a karácsony csodáját New Yorkban!


Szeretnéd tudni, hogy milyen a karácsony New Yorkban? Sétálni a Fifth Avenue kirakatai előtt, vásárolni a Macy’s-ben, korcsolyázni a Rockefeller Center előtt, gyertyagyújtást nézni a feldíszített óriási karácsonyfa mellett? Ha igen, ugorjunk a közepébe, hiszen a Holiday Season New York (és az USA) legmozgalmasabb és legizgalmasabb időszaka. Csillogó, extravagáns, dinamikus, romantikus utazás hálaadástól újévig, ezért nem csoda, ha karácsonykor rögtön szerelembe esünk a „nagy almával”.

A Rockefeller Központ fenyőfája

Hihetetlen, miként válik egy karácsonyfa 1933 óta nem csak New York, de az Egyesült Államok egyik legismertebb karácsonyi jelképévé. Gondoltátok volna, hogy 1931-ben, amikor még folyt a pláza építése, néhány munkás egy hat méter magas balzsamfenyőt állított fel először december 24-én? A díszítés végtelenül egyszerű volt, néhány konzervdoboz és papírdísz.

A mai fenyő annál impozánsabb, hiszen a Manhattan közepén álló 22 méter magas karácsonyfát nyolc kilométernyi színes égősor díszíti, a tetején pedig a Daniel Libeskind lengyel származású sztárépítész és a Swarovski osztrák ékszergyártó együttműködéséből született, majdnem négyszáz kilós csillag ragyog. A 75 éves lucfenyő ebben az évben január 7-ig látható, majd a családi otthonokat építő Habitat for Humanity nevű jótékonysági szervezethez kerül.

Korcsolyázás New Yorkban

Nincs talán olyan amerikai romantikus, téli díszletek között zajló film, amiben ne lenne egy New York-i korcsolyajelent. Ikonikus helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol érdemes rámerészkedni a jégre, ha szeretnétek átélni a hollywoodi élményt egészen március közepéig.

Korcsolyapálya a Central Parkban

A három legromantikusabb korcsolyapálya a Rockefeller Centerben, a Central Parkban és a Bryant Parkban található. De érdemes meglátogatni a Brookfield Place korcsolyapályáját is, ahonnan szép kilátás nyílik a Statue of Libertyre.

Rockefeller Center Plaza

Ha elmentek korcsolyázni, akkor előtte vagy utána mindenképp sétáljatok be a Rockefeller Center csatornakertjébe is, ahol karácsonyi, harsonás angyalokkal találkozhattok. A New York-i karácsonyok kiemelt központja ez, számos filmjelent helyszíne és városi túránk elengedhetetlen állomása.

Dyker Heights

Igazi karácsonyi kultúrsokkra vágysz? Irány a Dyker Heights! Brooklynban ilyenkor minden hivalkodó, giccses és mértéktelen. Az öt utcányi hihetetlen vásár az itt élő, amúgy csendes, barátságos, amerikai-olasz családok kreációja.

Díszkivilágítás a Dyker Heightsen

A forgatag az 1940-es évek gazdag karácsonyairól emlékezik meg. Az elmondások szerint a 80-as évek közepén a tradíciót Angelo Spata indította el, amikor édesanyja emlékére pazarul feldíszítette a házukat, melynek az egész környék a csodájára járt. Szóval nem érdemes kihagyni a 11. és 13. sugárút, illetve a 81. és 86. utca által határolt területet, ha az extravagáns, karácsonyi dekoráció hívei vagytok.

Lord & Taylor

New York: üzletek, kirakatok, csillogás, eszméletlen, pazar látvány mindenhol, főleg karácsony idején. Ha a legpompázatosabb üzletsort szeretnétek megnézni, akkor irány a Lord & Taylor, amely Amerika legelső, 1826-ban megnyitott nagyáruháza, s amely azóta is töretlenül magas színvonalú árukínálattal és legendásan segítőkész eladókkal várja a vásárlókat. Hálaadás és karácsony között több mint fél millióan látogatják meg a 102 éves üzlet karácsonyi kirakatait, nem csoda, hisz évről évre egyre kreatívabb a kirakatrendezés és a csábítóbbak a fények.

Tél a Central Parkban

Holiday Train Show

Egy kedves és különleges látványosság is szerepel a karácsonyi listánkon, hiszen a New York Botanikus Kert Karácsonyi Kisvasút Showja a Haupt Melegházban kuriózum a városban is. A kisvasút szerelvényei miniatűr New York-i épületek között közlekednek. A 150 makett között megnézhetjük a Macy’s nagyáruház, a Radio City Music Hall, az Empire State Building, a Grand Central, a Flatiron Building, a Brooklyn híd és a Manhattan híd makettjeit is.

Radio City Music Hall

Sokszor azzal a céllal utazunk New Yorkba, hogy ne csak a látványosságokat vegyük szemügyre, hanem egy rövid időre mi is igazi New York-i emberekké váljunk, megízlelve, mit is jelent az amerikai életérzés.

Ahhoz, hogy ebben legyen egy kis részünk, természetesen a kultúránál kell kezdeni. Hiszen a New York-i karácsony nem létezik a Radio City Music Hall Christmas Spectacular produkciója nélkül. A darab megtekintése a helyiek számára tradíció karácsonykor. Így ha tehetitek, ti se hagyjátok ki!

Macy’s nagyáruház

Egy újabb nagyáruház, de New Yorkban ezeket nem szabad kihagyni. A Macy’s szinte a leghíresebb, az egy teljes emeletet elfoglaló karácsonyi dekoráció vására, a Holiday Lane messze földön lenyűgöző. Sőt a 8. emeleten egy teljes lappföldnyi díszletet is felhúznak ilyenkor, ahol magával a Mikulással is találkozhattok.

Ünnepi forgatag a Macy’sben

Tipp: Amennyiben a Mikulás-látogatást be szeretnétek illeszteni a programba, akkor ezt tegyétek hétköznapra, a nyitás utáni, illetve zárás előtti órákra. Hétvégéken és a kora délután hosszú sor kígyózik.

Szent Patrik Katedrális

Ha tehetitek, álljatok meg egy kicsit a város legszebb templománál is. Fantasztikus az épített betleheme és maga az épület is csodás minden építészeti pompájával együtt.

Cím: 5th Avenue, az 50. és 51. utca között.

Karácsonyi Times Square

A Times Square 1905 óta ad otthont a szórakozásnak, a kultúrának, a romantikának. Váltsatok jegyet karácsonykor egy Broadway show-ra, vagy a Times Squaren búcsúztassátok az óévet!

Reszkessetek betörők 2.

Végül nem maradhat ki a sorból a mindannyiunk gyermekkorát végigkísérő karácsonyi film! Tudtátok, hogy a Reszkessetek betörők 2.: Elveszve New Yorkban című filmet 26 évvel ezelőtt, 1992. november 20-án mutatták be?

Néhány érdekesség a filmről:

Neked mely a kedvenc filmed, amik New Yorkban játszódnak? S mi az a hely a városban, ami a bakancslistádon szerepel? Valósítsd meg az álmaidat és utazz karácsonykor New Yorkba!

/fotók: shutterstock/

 


Exit mobile version