Site icon Szallas.hu Blog

Elegancia és romantika Franciaországban, a Loire-folyó mentén


Franciaországban járunk, megannyi reneszánsz emlék, különleges mediterrán kertek és mesebeli kastélyok birodalmában. Egy titokzatos és romantikus világba csöppenünk a Loire – völgyében, amely már évszázadok óta igazi menedék a szépre vágyó, harmóniát kereső utazóknak.

Kezdetben rejtekhely…

A Loire völgye Franciaország egyik legnagyobb kiterjedésű, turisztikailag is fontos tája, amely méltán került fel az Unesco Világörökség listájára.

Érdemes azonban történetével is foglalkozni, mert nem mindig volt ennyire népszerű ez a vidék. Mondhatnánk, hogy igen szomorú események kötődnek hozzá, hiszen minden Párizs feldúlásának idején kezdődött 1418-ban, amikor a Burgund Hercegség az angolokkal karöltve elfoglalta Párizst. Ekkor VI. Károly egyik hűséges embere a királyi palotába sietett és a tizenöt éves francia trónörököst Chinon kastélyában menekítette. Így először rejtekhely, búvóhely lett a vidék, később benépesült és természeti értékeinek, szépségének köszönhetően a királyok kedvelt pihenőhelye, majd kulturális völgye lett.

Ha a kastélyok beszélni tudnának…

Az évszázadok során egymás után épültek a kastélyok, egyes anekdoták szerint a higiéniai körülmények és a mellékhelyiségek hiánya (hiszen a híres parfüm sem teszi tisztává az embert) késztette arra a nemességet, hogy időről időre új kastélyt emeljenek, ezzel tiszta környezetet teremtve.

Chaumont kastélya

A legismertebb és legkedveltebb reneszánsz kastélyok Orléans és Angers között találhatók. A kastélyok falait a közeli hegyek fehér kőtömbjeiből vésték ki a korabeli mesteremberek. S ha ezek a kövek mesélni tudnának… Itt minden kőnek története van, minden díszlépcső titkokat őriz és minden park királyi mulatságokról beszél.

Amboise

Egy kastély, amelynek falai tragédiákat őriznek, ennek ellenére a legszebb példája a reneszánsz építkezésnek. A kastély a 15. században került királyi tulajdonba, s felavatásakor a király éppen a mulatságra indult, amikor beverte a homlokát a szemöldökfába és még aznap meghalt.

Amboise kastélya

Majd I. Ferenc, aki kedvelte Leonardo da Vincit, egyszer meghívta a kastélyba, a művész itt is halt meg. Érdekessége a látogatásnak, hogy a mester magával hozta három festményét, közöttük a Mona Lisát, ezért látható ma Firenze helyett a párizsi Louvre-ban. Később pedig a 16. században egy protestáns nemesek által vezetett felkelés elől II. Ferenc Amboise kastélyába menekült. Ám miután az összeesküvés lelepleződött, a katolikusok 1200 protestánst mészároltak le. A holttestek egy részét kiakasztották a kastély erkélyére. A sok tragédia következményeként ezután pedig már nem laktak királyok a kastélyban.

Blois

Királyi pompa jellemzi ezt a kastélyt, amelyet az uralkodók alakították saját ízlésük szerint. Itt született XII. Lajos francia király, aki uralkodása alatt királyi rezidenciát teremtett, majd I. Ferenc reneszánsz palotát emelt az udvar másik szárnyában, s ezt jóval később egy klasszicista palotával zárta le Gaston d’Orléans, XIII. Lajos öccse.

Blois

Az épület számtalan titok őrzője, hiszen ki ne akarná tudni, hogy mik történtek Medici Katalin hálószobájában vagy I. Ferenc dolgozószobájában? Számos történelmi esemény zajlott e falak között, hiszen hét francia király és tíz királyné kedvenc tartózkodási helye volt a kastély.

Chambord

A Loire – völgy egyik legcsodásabb építménye az Orleans közelében található Chambord reneszánsz kastély. I. Ferenc építtette, talán Leonardo da Vinci tervei alapján.

Chambord

A király azonban csak vadászat idején látogatott a kastélyba, ugyanis az óriási termek és a nagy belmagasság miatt télvíz idején nem volt praktikus az épület a fűtés szempontjából. Emellett a kastély teljesen bútorozatlan volt, s minden élelmet és berendezési tárgyat a vadászatok alkalmával hoztak magukkal a 2000 fős vendégsereg számára. Ma már a Napkirály ízlését tükrözi a kastély, aki saját elgondolásai szerint rendezte be a királyi lakosztályokat.

Chenonceaux

Catherine Briconnet neve örökre bevéste magát a történelembe. A gazdag arisztokrata feleség építtette a folyó egy apró szigetére a csodás kastélyt. Ezután folyton csak női tulajdonosai voltak, így szállt II. Henrik királyi kegyencnőjére, aki a folyó felett hidat építtetett a kastélyhoz, és csodás kertet alakíttatott ki a bejárat előtt.

Chenonceaux

Majd Medici Katalin, mint harmadik tulaj a híd fölé egy kétszintes épületet építetett. A sorban pedig III. Henrik özvegye következett, aki élete végéig itt gyászolta férjét, és feketébe öltöztette a kastélyt, még a lakosztályában a mennyezetet is feketére festette. Az ötödik hölgy Madame Dupin volt, aki a kultúra szigetévé változtatta a helyet, hiszen a kor minden jelentős művésze, írója megfordult itt. Az utolsó női tulaj, Madame Pelouze volt, aki már a 19. századi stílusban hozta rendbe az épülete. Női tulajdonosainak köszönhetően talán az egyik legszebb kastély lett a környéken, hiszen mind a hat hölgy itt hagyta bájosságának és nőiességének lenyomatait.

Château d’Azay-le-Rideau

Nem a Loire mentén, hanem egy kicsit nyugodtabb helyen, az Indre folyónál fekszik a Château d’Azay-le-Rideau kastély. Mint egy ékszer, úgy tündököl az épület a folyóparton!

Château d’Azay-le-Rideau

Balzac nevezte először az Indre gyémántjának, hiszen díszes, olasz reneszánsz stílusú belső kialakítása, szépséges XVI-XVII századi falikárpitjai ma is egyedülállóak a környéken. A szobákat, termeket különböző stílusban alakították ki, amelyeken végigkísérhetjük a késő reneszánsz időszaktól egészen a XIX. század elejéig a stílusirányzatokat minden pompájukkal együtt.

Orleans

A Loire-völgyében barangolva annak „fővárosába” is teszünk egy sétát. A nemzeti hőséről és mártírjáról, Jeanne d’Arcról nevezetes város ma is büszkén emlékszik szentjére, aki hősiességével megmentette a nemzetet.

Orleans-i székesegyház

A városban sétálva értjük meg igazán a táj és az ott élő nép jellemét és jellegzetességét. Minden egyes szóban, épületben, kőben ott lakik a történelem. Van valami misztikus még ma is ebbe a városban: egyszerűen hagyni kell, hogy elsétálva a szent emlékhelyeihez hasson ránk a hősiesség és hit ereje. A Domremy la Pucelle-ben megnézhetitek Jeanne d’Arc szülőházát is (belépés ingyenes), ahol azt a szobát is láthatjátok, ahol született. A Loire – völgye és központi városa teljesen felrázza a hétköznapokat, hiszen több mint ötszáz év történelmén sétálunk és hajózunk, hát nem csoda, ha hazaérve újra és újra visszavágyunk ismét felfedezni Franciaország rejtett kincseit.

 

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version