Site icon Szallas.hu Blog

Kiszabadultunk Dombfalván, egy szuper erdei kincskereső kalandtúrán – Programajánló családoknak és baráti társaságoknak


Szabadulószoba pince helyett a természetben? Teszteltük az egyik legérdekesebb kincskereső szabadulós játékot, amit valaha láttunk. Programajánló és élménybeszámoló következik Dombfalváról, a Gödöllői – dombság festői tájairól.  Családosoknak és baráti társaságoknak is ajánljuk. 

A hely különlegessége, hogy az erdei szabadulószoba mellett alkotótáborok, kulturális események, de még egy fesztivál is vár itt rád. Élménybeszámoló. 

Amikor Kecskeméti Jánossal, a Szabaduljki kalandjáték egyik ötletgazdájával és működtetőjével megbeszéltük látogatásunk időpontját, azonnal tudtuk, hogy nagy élményben lesz részünk. 

Önmagában a helyszín is különleges, hiszen nem egy belvárosi épület alagsorában játszunk majd, hanem a természetben, gyönyörű erdei utakat bejárva. Nyár lévén nem is lehetett volna vonzóbb ez a perspektíva, izgatottan vártuk hát a kijelölt napot.

Hová is megyünk, ha Dombfalvára megyünk? 

Dombfalva hivatalosan Domonyvölgyhöz tartozik. Ez a település a Gödöllői-dombság egyik legszebb pontja, melyet Budapestről nagyjából félórás autózással, majd ugyancsak félórás erdei sétával érhetünk el legegyszerűbben. 

Az autónkat a Domonyvölgyi III-as víztározó mellett, az Akác utcában parkolhatjuk le. A megfelelő helyszínt segít megtalálni a 84-es szám alatt található, hatalmas alpesi stílusú faház, melynek erkélyét muskátli-vízesés borítja.  

A háztól néhány méterre állítottuk le az autót. Innentől kezdve beszippantott minket az erdő. A Dombfalva felé induló gyalogösvény bejárata egy szerény kis földkupac (lásd az alábbi fotót), melyen áthágva keskeny ösvényen haladhatunk tovább. Az ösvény első szakasza vadregényes, kavicsos és meredekebb, melyet azonban a társaságunkban lévő két kisiskolás gyerek és a felnőttek is sikeresen másztak meg. Egy erősebb sportcipőt vagy túracipőt ajánlunk hozzá.

Kincskereső bejárat

Ha ezt a kis kihívást teljesítettük, már túl is vagyunk a nehezén, a kaptatón felérve pedig csodás tájkép fogad. Mélyzöld erdők és ringó búzamezők váltakoznak a völgyben, további utunk villanypóznák mellett vezet, immár lejtőn lefelé.  Pár perces séta után meg is pillantjuk a nyüzsgő rendezvényhelyszínt, Dombfalvát. 

Hogy került ide egy erdei szabadulószoba? 

Szimpatikus fiatalember üdvözöl minket, ő Kecskeméti János, majd kezet foghatunk másik vendéglátónkkal, Orosz Mártonnal is. Invitálnak minket befelé, és mi egyre–másra rácsodálkozunk a helyre. Az út túloldalán méhkaptárok állnak, az udvarban pedig egy fűzfából fonott pavilon ad árnyékot, melyet értő kezek alkottak. 

Az előző csapat még nem ért vissza a játékból, így a fűzfák oltalmában várakozunk. Közben kifaggatom Jánost, hogyan támadt az az ötletük, hogy épp itt hozzanak létre egy szabadulós játékot.

A helyszín adta magát, mivel Orosz Marci a tulajdonosa ennek a helynek és a Dombfalva rendezvényközpontnak, ő itt is lakik – mesél János a kezdetekről. – Én félig-meddig élek itt, így fontos volt, hogy a pálya a közelben legyen. 

A Szabaduljki nevezetű kincskeresős játék ötlete a covidos időből származik, amikor kiköltöztek ide. A két tulajdonos ekkor döntött úgy, hogy szabadulószobát alakít ki az erdőben. 

Így született a zsiványos, erdőben elrejtett kincses ötlet. Olyan programot szerettek volna létrehozni, ahol a családok, barátok együtt tudnak működni és közös élményben lehet részük, akár télen is, hiszen évszaktól függetlenül vannak nyitva. 

Hamarosan megnyílik a második pályájuk is, ahol az élet értelmét kell megtalálniuk a játékosoknak vicces életbölcseleteken keresztül. 

Indulhat a játék! 

Amíg beszélgetünk, Marci jelenti, hogy visszatért az előző csapat, így elindulhatunk megkeresni az öregember elrejtett kincsét, melyet a zsiványok réges-régen elraboltak tőle. A gyerekek is izgatottan hallgatják a feladványt, melynek megoldásához remek segédeszközöket kapunk.

Egy szépen megrajzolt térkép mutatja a több állomásból álló utat, melyet követve feladványokat kell megoldanunk, és magunkkal hozni a megtalált tárgyakat egy tarisznyában. A játék útvonalán ugyanis találunk érdekes, kitelepített játékokat és tárgyakat. A helyes utat fatáblácskák jelölik, melyekre forgószélre hasonlító spirálvonalat festettek, ezeket kell majd keresnünk. 

Kincskereső útjelző

Hogy ne tévedjünk el, a térkép mellé kapunk egy nyomkövetőt is, így a fiúk láthatják a helyzetünket, illetve egy walkie-talkiet arra az esetre, ha elakadnánk a feladatokkal.

Miután felszerelkeztünk, indulhat a kincskereső kalandtúra!

Dombfalva kapuján kilépve az erdő felé indulunk, közben a gyerekek a térképbe feledkezve találgatják, hol lehet az első állomás. Nem kell sokat sétálnunk az első helyszínig, egy fák közé rejtett magasleshez, melynek közelében máris egy rejtvény vár minket. 

A játék útvonala csodaszép helyeken vezet végig, melyeket könnyű és kényelmes sétával kisgyerek és nagyszülő egyaránt teljesíteni tud, így tökéletes családi program. Pipacsos búzamezők mellett haladunk, majd faóriások által strázsált erdei ösvényen, ahol egy furfangosan elrejtett rókavárat kell felkutatnunk. Egyik kedvenc állomásunk egy fantasy filmekbe illő, kopár, misztikus facsoport volt, mely sejtelmesen zúg, ha fúj a szél. 

Kincskereső búzamező

Milyen feladatok várnak ránk? 

A kincskereső kalandtúra feladatai egytől egyig nagyon ötletesek. Nem nehezek, gyerekek számára is sikerélményt nyújtanak

Érdemes minden rejtvényt megoldani, mert a feltáruló megfejtések segítségével lelhető meg az öregember kincse.

A pályát nekünk bő két órába telt végigjárni, mert az egyik feladványnál alaposan elhúztuk az időt, de általában másfél – két óra alatt teljesíthető. A kalandtúra végpontja szintén Dombfalva, ahová élményekkel gazdagon, és elrejtett tárgyakkal megrakodva érkeztünk vissza.

Kincskereső, Dombfalva

Amint azt Jánostól megtudtuk, Dombfalva nem csak a kincskereső kalandtúra gyülekezőhelye, sokkal inkább fenntartható megoldásokkal kialakított közösségi helyszín, melyet építenek – szépítenek folyamatosan. Nyári konyha, pince, fedett terasz és egy mesés meszelt falú házikó is várja a vendégeket, melyeket Marci és János mind saját kezűleg építettek.

Kincskereső házikó

Céges csapatépítő és fesztivál is vár itt rád 

Családi és céges eseményeket, csapatépítőket, kézműves, művészeti és egyéb kulturális rendezvényeket, találkozókat, alkotótáborokat is rendszeresen szerveznek és fogadnak be, sőt, saját fesztiváljuk is van, az Organix.

Ezt a zero waste szellemiségű, húsmentes minifesztivált immár negyedszerre rendezik meg 2022. augusztus 11-14. között, ahová várnak szeretettel családokat, párokat egyaránt. Minden a környezettudatosságról, a közösségépítésről, a minőségi időtöltésről szól majd. Gyerekprogramok, koncertek, jóga, performansz előadások éppúgy lesznek, mint közös éneklés, zenélés és kézműves workshopok. 

Biztosak vagyunk benne, hogy aki csak néhány órát eltölt a világnak ezen a pontján, testileg-lelkileg feltöltődve indul majd vissza, a városi létbe. Mert Dombfalva a béke oázisa, ahol tiszta levegő, tücsökzene, illatos erdők és rengeteg páratlan élmény vár. 

Meghoztuk a kedved a kincskereső kalandtúrához? Itt foglalhatsz időpontot a játékra >>

Ha alaposan kimelegedtél a kincskeresésben, csobbanj egyet a D-Beach strandon, a Domonyvölgyi III-as víztározónál!

D-Beach strand

Szállások Dombfalva közelében, ahonnan nem akarsz majd kiszabadulni

1. Fáradt Vándor Vendégház Domonyvölgy

2. Árnyas Panzió Gödöllő

3. Kisház Apartman Veresegyház

Még több kalandról itt olvashatsz >>

(Képek: Szallas.hu, Gajdos Kinga)


Exit mobile version